van der Horst

Italië: “Kwalificatie op tijd laten starten was fout” - Grosjean

Romain Grosjean verloor de controle over zijn bolide in Monza tijdens Q1.
Romain Grosjean verloor de controle over zijn bolide in Monza tijdens Q1.
Volgens Romain Grosjean had de kwalificatie voor de Grote Prijs van Italië niet van start mogen gaan. De Fransman zei dat het gewoon te gevaarlijk was. De Haas-rijder verloor tegen 300 km/u de controle over zijn wagen, tolde op het rechte stuk rond en ging links van de baan af. Daar tikte hij de muur aan en kwam uiteindelijk aan de overkant van de weg tot stilstand. Na zijn ongeval op de start/finish-lijn werd de sessie zo'n twee en half uur lang onderbroken, terwijl de wedstrijdleiding wachtte op verbetering van de weersomstandigheden.
Romain Grosjean's ongeval in Monza
Romain Grosjean's ongeval in Monza
“Ik ga proberen om kalm te blijven, zodat ik niet iets zeg waarvan ik later spijt van zou gaan krijgen”, aldus Grosjean aan de media. “Ik geloof dat we de kwalificatie niet hadden mogen starten. Vanaf het moment dat ik de baan opkwam klaagde ik meermaals dat het te gevaarlijk was. We konden niets zien. Ik denk niet dat ik de enige was. Het is duidelijk dat als je crasht op een rechte stuk dat de wagen het niet aankan. Er lag teveel water.“

Romain Grosjean's ongeval in Monza
Romain Grosjean's ongeval in Monza
“Ik ben ontgoocheld dat we aan de kwalificatie begonnen zijn onder zo'n omstandigheden, maar wat kan je eraan doen”, vroeg Romain zich af. “Je kan je niet inhouden. Als er iemand achter u zit dan knalt hij vanachter tegen je aan omdat hij niets ziet. Je weet niet wat er voor je ligt. We hadden moeten wachten. Zij (nvdr. de wedstrijdleiding) luisteren niet naar ons. En dat is niet normaal. Je moet met twee maten meten. Ze moeten naar ons luisteren in zo'n omstandigheden. Het is echt balen!”

Romain Grosjean kwam tot stilstand aan de andere kant van de baan
Romain Grosjean kwam tot stilstand aan de andere kant van de baan
Volgens race directeur Charlie Whiting was de situatie moeilijk in te schatten omwille van de onvoorspelbaarheid van het weer. “Het weer veranderde constant en we kregen er geen duidelijke kijk op van wat er ging gebeuren”, verklaarde de Brit. “Toen we de beslissing namen om (Q1) te starten, begon de condities een beetje te verergeren. We kunnen dat als oorzaak voor de crash van Grosjean aanduiden maar zo'n dingen gebeuren nu eenmaal van tijd tot tijd, zeker wanneer rijders tot de limiet gaan.”

Foto's: Racing International Photography




  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons