van der Horst

Italië: Mercedes dominant in Ferrari Land

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft voor Mercedes AMG de Grote Prijs van Italië gewonnen. Het was de 59ste zege uit zijn carrière en tevens zijn vierde op het Autodromo Nazionale di Monza. Teamgenoot Valtteri Bottas eindigde op een tweede stek, gevolgd door Sebastian Vettel in de Ferrari. Door het resultaat van vandaag verliest Vettel zijn leiderspositie in het tussenstand voor het wereldkampioenschap. Het is de allereerste keer dat de viervoudige wereldkampioen de eerste plaats in het kampioenschap verliest. Stoffel Vandoorne vocht zich knap op naar een mooie tiende positie maar moest halfweg koers de strijd staken na vermogenverlies.
Start Grote Prijs van Italië 2017
Start Grote Prijs van Italië 2017
Bij de start kwam Lance Stroll goed weg. Bij Hamilton ging het minder snel maar hij kon de Williams afblokken en dook als leider de eerste bocht in, gevolgd door de Canadees en de Force India van Esteban Ocon. Kimi Räikkönen wist zich voorbij Bottas te wringen maar moest die plaats in de Parabolica terug afstaan aan zijn landgenoot. Even later moest de Ferrarist zijn teamgenoot ook voorbij laten gaan. Ondertussen was de Zilverpijl met nummer 77 opgeklommen naar de tweede stek. Ocon was tevens ook Stroll voorbij gegaan maar al snel moesten beide rijders Vettel voor zich dulden.

Aanrijding tussen Verstappen en Massa
Aanrijding tussen Verstappen en Massa
Max Verstappen was wederom betrokken in een aanrijding, en deze keer met Felipe Massa. De twee kwamen met elkaar in aanraking in de eerste bocht en de jonge Nederlander moest de pit in na een lekke band en een beschadigde voorvleugel. De wedstrijdleiding kwam tot de conclusie dat dit een race incident was en besloot geen verdere actie te ondernemen. Ondertussen was Vandoorne opgeklommen naar een elfde stek en in strijd met de Toro Rosso van Sainz, terwijl Fernando Alonso in discussie was met de pitmuur na enkele problemen met de zuster-McLaren en Jolyon Palmer in de Renault.

Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Enkele ronden eerder trachtte de Spanjaard de Brit voorbij te gaan in de Variante della Roggia. Hij dwong Palmer van de baan, waardoor de Renault de bocht moest afsnijden. Hierdoor verwierf hij een voordeel en behield zijn plaats. De stewards besloten om Palmer een tijdstraf van vijf seconden te geven maar rondenlang bleef de McLaren-rijder klagen dat dit niet voldoende was. Ondertussen was Räikkönen reeds lange tijd zijn banden gaan wisselen maar Stroll en Ocon volgden snel zijn voorbeeld. De Fin kon zonder moeite voorbij de Canadees geraken maar het duurde tot de 26ste ronde voor hij eindelijk de Force India van Ocon achter zich kon laten.

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda
In de 34ste ronde reed Vandoorne op een mooie puntenscorende positie maar moest zijn strijd wederom vroegtijdig staken na verlies van vermogen. Blijkbaar heeft de installatie van een nieuwe krachtbron niet veel uitgemaakt. Enkele ronden eerder moest ook Palmer zijn strijd staken. Toen Alonso hiervan op de hoogte werd gebracht zei hij kort: ”Karma!” Vooraan het veld bleef Mercedes ongenaakbaar en eindigde op een knappe 1-2. Beide Red Bull-rijders zorgden nog voor wat spanning op het einde. Verstappen klom op naar P10 terwijl Daniel Ricciardo nog op jacht ging naar Vettel's derde plaats. Tevergeefs... Op het einde moesten Ericcson (Sauber) en Alonso de strijd nog staken.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Italië 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:15:32.312
2.Valtteri BottasMercedes+4.471s
3.Sebastian VettelFerrari+36.317s
4.Daniel RicciardoRed Bull+40.335s
5.Kimi RäikkönenFerrari+60.082s
6.Esteban OconForce India+71.528s
7.Lance StrollWilliams+74.156s
8.Felipe MassaWilliams+74.834s
9.Sergio PérezForce India+75.276s
10.Max VerstappenRed Bull+1 lap
11.Kevin MagnussenHaas+1 lap
12.Daniil KvyatToro Rosso+1 lap
13.Nico HülkenbergRenault+1 lap
14.Carlos SainzToro Rosso+1 lap
15.Romain GrosjeanHaas+1 lap
16.Pascal WehrleinSauber+2 laps
17.Fernando AlonsoMcLarenDNF
18.Marcus EricssonSauberDNF
19.Stoffel VandoorneMcLarenDNF
20.Jolyon PalmerRenaultDNF


Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons