van der Horst

Jack’s Racing Day: Tomas De Backer start in ‘pole position'

Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
Op de vroege zaterdagochtend begonnen de coureurs van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup aan hun kwalificatie voor Jack’s Racing Day. De baan was tegen de verwachtingen in droog en het zag er naar uit dat er gedurende de twintig minuten van de kwalificatie ook geen regen zou vallen.
Wat wel volgens de verwachtingen gebeurde op de baan, want de namen Tomas De Backer en Alan Czyz stonden na de eerste ronde direct bovenaan de lijst. 
 
Waar De Backer in de beginfase bovenaan bleef staan, mengden ook Ellis Spiezia en Calvin de Groot zich in de strijd om de pole. Zij verbeterden de tijd van Czyz, maar kwamen vooralsnog te kort op de tijd van De Backer. Czyz pareerde direct en herpakte de tweede positie. 
 
Esmee Kosterman zat in de #65 Bas Koeten Racing/Ford Broekhuis er kort achter, maar kon in de eerste ronden het gaatje naar de top vier nog niet dichten. In haar vierde ronde lukte dat wel en met een ronde van 2:04.304 pakte ze knap de derde positie achter De Backer en Czyz. 
 
Alan Czyz - Nowicki Auto Serwis
Alan Czyz - Nowicki Auto Serwis
Na vijf ronden kwam De Backer de pits in. Hij was nu 0.737 sneller dan Czyz en besloot even aan te kijken of zijn tijd in gevaar kwam. Czyz reed op dat moment in zijn vierde ronde erg langzaam over de baan. Hij zocht echter de pits niet op en wekte de schijn zich voor te bereiden op een poging voor de snelste ronde te gaan. Dat bleek echter niet het geval, want ook zijn vijfde ronde reed hij langzaam en hij draaide vervolgens de pitsstraat op. 
 
Calvin de Groot - Oeste Kart
Calvin de Groot - Oeste Kart
Calvin de Groot was in zijn achtste ronde tweetiende sneller dan Kosterman en nestelde zich in de #143 Oeste Kart op de derde plaats. Spiezia volgde in de #111 Nitro Racing achter de 18-jarige jongedame op de vijfde plek en Johan Land was zesde (en eerste in de Gold Cup) met de #80 Nice Racing. 

 
Björn Dietrich bracht in zijn zevende ronde een kort bezoek aan de grindbak bij Ruskenhoek, maar kon zijn weg gelukkig vervolgen. Hij stond zevende voor Marcel Schoonhoven, die zich net als op Circuit Zolder op het laatste moment had ingeschreven om weer aan het werk te gaan in de #4 Bas Koeten Racing. 
 
De Backer en Czyz kwamen na hun bezoek aan de pits de baan weer op, maar wisten hun eerder gereden tijd niet te verbeteren. Datzelfde gold voor De Groot, Kosterman en Spiezia. 
 
Debutanten Jenson de Leeuw, #54 MV Racing, en Roland van Hierden, #24 Nice Racing, konden in de kwalificatie nog niet mee met de Fiesta-toppers. Van Hierden was op het allerlaatste moment ingegaan op het aanbod van Johan Land om eens te komen proeven van de Fiesta Cup. Hij is zelf een trouwe deelnemer in de ACNN-races in een BMW en moest dus wennen aan de voorwielaangedreven Fiesta, waardoor hij zich nog niet in de strijd voorin kon mengen. De 17-jarige De Leeuw had als vriend van ex-Fiesta-rijder Gianni Van de Craats al veel gezien en gehoord over de Fiesta Cup, en was vastbesloten om na eerdere ervaringen in kart, de overstap te maken naar de autosport.  Hij staat keurig kort achter de rijders met meer ervaring op de negende positie.  
 
Helemaal vooraan vinden we Tomas De Backer in de #97 FordStore Feyaerts die dankzij de ‘pole position’ meteen één kostbaar puntje scoort. 
 
Door de omgekeerde startvolgorde van de top tien mag Marnix de Wit, broer van en rijdende voor Bas Koeten Racing, in Race 1 deze namiddag om 16.05 uur vanaf pole position starten. De Leeuw staat bij zijn debuut in de autosport meteen op de eerste startrij. 
 
Uitslag Kwalificatie: 1. De Backer, 2.02.854; 2. Czyz, 2.03.591; 3. De Groot, 2.03.897; 4. Kosterman 2.04.304; 5. Spiezia, 2.04.607; 6. Land, 2.05.126; 7. Dietrich, 2.05.420; 8. Schoonhoven, 2.05.478; 9. De Leeuw, 2.05.914; 10. De Wit, 2.06.375; 11. Van Hierden, 2.23.211 

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zaterdag 12 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jack's Racing Day.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons