van der Horst

Jack's Racing Day: Volle winst voor Milan De Laet

Podium race 1 Assen Ford Fiesta Sprint Cup Be
Podium race 1 Assen Ford Fiesta Sprint Cup Be
Na een tumultueuze race, die lange tijd werd geneutraliseerd, slaagde Milan De Laet erin om in 2de stelling en, vooral, 1ste Belg de ingekorte rit te winnen van een beresterke Polle Geusens en Philippe Huart, die weer nipt naast de grootste beker greep
Onder invloed van de motorproblemen waarmee Kenny Herremans had gesukkeld – en waardoor hij pas16de eindigde – en wetende dat er niet meteen een passende oplossing kon gevonden, werd binnen de rangen van FordStore Feyaerts besloten om Kenny over te hevelen op de beter draaiende #4 van Tom Feyaerts en deze laatste aldus achter het stuur kwam te zitten van de #3. Geheel volgens het boekje werd deze wissel door de officiëlen bekrachtigd maar als gevolg hiervan dienden zowel Herremans als Feyaerts volledig achterin het veld plaats te nemen. “16de of 19de, dat maakte geen verschil uit voor mij, maar het was enkel op die manier – en ik kan niet genoeg Tom bedanken - dat ik over een potentere auto kon beschikken voor het verwezenlijken van wat een inhaalrace zou worden,” luidde de nuchtere conclusie van de AM FordStore Feyaerts-rijder! 
 
Polle Geusens - Ford Peerlings
Polle Geusens - Ford Peerlings
Herremans zou inderdaad mogen spreken van (een) inhaalrace(s)! Dat had heel veel te maken met de weersomstandigheden. Net voor de start hingen er dreigende regenwolken boven het TT Circuit Assen en dat leidde ertoe dat sommige rijders kozen voor regenbanden, een mixed keuze regen/droog of full dry! Net voor de start verdwenen die donkere wolken en kwam de zon piepen. Esmee Kosterman, de Nederlandse die geholpen door de omgekeerde Top 5 vooraan startte, verscheen prompt aan de leiding maar precies onder invloed van ‘wet tyres’ werd La Kosterman snel ingehaald door het ‘peloton’ met Huart, Geusens, De Wit en De Laet. Nadien ging het fout toen zij haar hachje probeerde te redden, maar werd aangetikt door Pool Olejniczak, die in zijn vaart de iets achteropkomende Herremans eruit ramde! De safety  car verscheen op het toneel en Herremans dook, met een zwaar gehavend achtersteven, de pitlane in. In de geneutraliseerde race noteerden we als rangorde: Huart-De Laet-de Wit-Geusens-Barewijk-Nathan Vanspringel-De Backer-De Witte-Geoffrey Vanspringel-Borgmans-Feyaerts en… Herremans!  
 
Podium race 1 Assen Ford Fiesta Sprint Cup Be Junior
Podium race 1 Assen Ford Fiesta Sprint Cup Be Junior
Pas in ronde 6 werd de piste opnieuw veilig verklaard en toen de Safety Car binnenreed, bleven er nog exact tien minuten te gaan! Laurens de Wit en Milan De Laet gaven niet veel later Philippe Huart het nakijken en hij diende op zijn beurt uit te kijken voor Peerlings-maatje Polle Geusens. Nederlander de Wit had het niet onder de markt met de Belgische Junior, was even sneller maar moest dan enkele ronden in de schaduw blijven van MDL. Polle Geusens rekende ondertussen, voorgoed, af met Nederlander  Barewijk en trok op zoek naar het trio De Laet-de Wit-Huart. Het was Noorderbuur de Wit die zich het snelste kon losrukken van de Belgen, waarna Geusens definitief voorbij Huart geraakte en op zijn beurt De Laet bestookte, met de 2de plek op het Dutch Belgian-podium als inzet en uiteraard de Belgische zege. Het was vaak kantje-boord, maar De Laet hield stand, voor Geusens en Huart, die nog goed moest opletten voor de Nederlandse aanvallen van Barewijk en Wierzbicki, maar zeker was van die 3de stek op het Belgische podium. 
 
In het Belgische klassement haalde Kenny Herremans, met de zwaar beschadigde #3, en een sterke inhaalrace een 4de plaats uit de brand, en eindigde net voor Nathan Vanspringel, die voor een ‘mixed’ bandenkeuze was gegaan en er op een droge piste zodoende niet aan te pas kwam. In het kampioenschap blijft de rijder van de #29 FordStore Vanspringel met 83 punten aan de leiding, maar Herremans is tweede met 81 punten. Geholpen door de overwinning telt Milan De Laet 62 punten en moet met 63 punten Philippe Huart voorlaten.  

Polle Geusens, 2de, bezorgde Ford Peerlings de overwinning in het Ford Dealer Team Championship. Milan De Laet was uiteraard de snelste Junior en won makkelijk van Nathan Vanspringel en Alexander Borgmans. Tomas De Backer koos, zoals Nathan Vanspringel, voor mixed rubbers en bleef in het algemeen klassement achter Maxim De Witte, 6de, en de beste Alnimax, en Alexander Borgmans. 
 
Milan De Laet - EJ Automotive
Milan De Laet - EJ Automotive
Milan De Laet: “Ik had tot het uiterste kunnen gaan om Laurens de Wit vooralsnog aan te vallen voor die eerste plaats, maar uiteindelijk verkoos ik geen verdere risico’s te nemen en mij te concentreren op de Belgische leidersplaats. Dat was ook nodig, want Polle Geusens is blijven aanvallen en ook Philippe Huart zag ik voortdurend in mijn spiegels opdoemen. De verkregen winst doet mij echt deugd. Ik had de voorbije races mijn deel pech en al na de kwalificaties wist ik dat de auto deze keer prima draaide – mijn dank aan de mannen van Toon Bosmans en EJ Automotive - en dat schonk mij enorm veel vertrouwen. De 20 behaalde punten en de mindere dag van zowel Nathan als Kenny maken dat ik helemaal terug in de running ben in het kampioenschap!”   
 
Morgen zondag 8 augustus is er om 11u56 Race 2, waarin de Fiesta’s de piste delen met de Mazda MX-5 Cup. 
 
Uitslag: 1. Milan De Laet; 2. Polle Geusens; 3. Philippe Huart; 4. Kenny Herremans; 5. Nathan Vanspringel; 6. Maxim De Witte; 7. Alex Borgmans; 8. Tomas De Backer; 9. Tom Feyaerts; 10. Wim Coekelbergs; 11. Geoffrey Vanspringel 

Ford Fiesta Sprint CupSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zaterdag 7 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons