van der Horst

Jakarta: Jean-Éric Vergne verslaat teamgenoot voor pole - Stoffel Vandoorne zevende

Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Tijdens de kwalificaties voor de Jakarta E-Prix was het DS Techeetah al wat de klok sloeg. Nadat beide rijders van het team ook al als 1-2 eindigden tijdens de tweede vrije trainingen, deden zij dit vlotjes over tijdens de kwalificaties. Daar versloeg Jean-Éric Vergne António Félix da Costa tijdens de finale en is de Fransman daarmee recordhouder inzake het meeste aantal poles in de Formule E. Stoffel Vandoorne (Mercedes) haalde wederom de duels, maar moest tevreden zijn met een zevende plaats.
Zoals steeds waren er een aantal verrassingen in de groepskwalificatie. In de hitte van Jakarta - Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) vergeleek de temperaturen zelfs met een hammam - viel de winnaar van de tweede race in Berlijn, Nyck de Vries (Mercedes) net af, terwijl Robin Frijns (Envision Racing) zelfs niet eens een tijd op de tabellen zette en vanaf de laatste startrij zal vertrekken. Vandoorne daarentegen haalde de duels wel, nadat de Rumbekenaar de snelste was tijdens de groepskwalificatie, waar hij samen met Vergne, Jake Dennis (Avalanche Andretti) en voor de eerste maal Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) doorstootte naar de duels. Dat terwijl in de andere groep Da Costa, Mortara, Pascal Wehrlein (Porsche) en Mitch Evans (Jaguar) de beteren waren.

In de duels werd Vandoorne gekoppeld aan Evans, maar daar kreeg hij een déja-vu gevoel van Berlijn. Na een fout in de eerste bocht was het al zeker dat hij niet zou doorstoten en hij eindigde met zijn tijd als achtste. Maar aangezien Wehrlein eveneens in de kwartfinales uitgeschakeld werd en een penalty van vijf plaatsen kreeg, schuift onze landgenoot een plaatsje op naar zevende positie. Vooraan stond er evenwel geen maat op beide DS Techeetah's, die konden doorstoten naar de finale, maar daar kon da Costa geen vuist maken tegen een op dreef komende Vergne, die hiermee de meeste poles ooit in de Formule E behaalde. De tweede startrij wordt bemand door Evans en Mortara, terwijl Dennis en Buemi als vijfde en zesde starten. De race gaat van start om 10 uur.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 4 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jakarta.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons