van der Horst

Jakarta: Mitch Evans wint energieslag - top vijf voor Stoffel Vandoorne

Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
In een letterlijk en figuurlijk verschroeiende Jakarta E-Prix was het Mitch Evans die als winnaar uit de bus kwam. De Jaguar-piloot startte als derde, maar kon zich al vrij snel nestelen op de tweede plaats. Na een leuk duel met Jean-Éric Vergne (DS Techeetah), geraakte de Kiwi er voorbij om zijn derde overwinning van het seizoen te behalen. Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) vervolledigde het podium, terwijl Stoffel Vandoorne (Mercedes) zich nog in de top vijf kon nestelen en zo de leiding in het klassement behoudt.
  • LTF
Al vrij snel na de start kregen we de safety car nadat Oliver Rowland (Mahindra) zijn wiel verloor en zijn wagen mocht parkeren. Ondertussen nam Vergne de teugels in handen, terwijl Evans voorbij António Félix da Costa (DS Techeetah) geraakte, na een fout van de Portugees. Van daaruit was het proberen aanklampen voor de Fransman, wat ook lukte tijdens het wapenen van de Attack Modes. Ondertussen in de achtergrond kon Vandoorne zich opwerken richting de top vijf, al maakte hij een fout. Tijdens het wapenen van zijn tweede Attack Mode, miste hij één van de punten, waardoor hij dit nog eens moest over doen. Eens dit werkte, moest de Rumbekenaar op jacht naar de overige vier koplopers.

Vooraan werd de strijd tussen Vergne en Evans heviger. Met de Attack Modes konden beide piloten geen voordeel halen en leek de DS Techeetah dus stand te houden. Totdat, uit het niets, de Kiwi een aanval pleegde en zo de leiding op minder dan tien minuten van het einde van de race overnam. Van daaruit werd het een heuse energieslag. Gezien een safety car periode kwam er anderhalve minuut bij de wedstrijd bij en moesten beide piloten echt letten op energiebesparing, vooral omdat Mortara iets meer energie had. Evans hield echter stand om zo zijn derde winst van het seizoen te pakken, terwijl Vergne net Mortara achter zich kon houden. Achter het trio werd het nog een duel tussen da Costa en Vandoorne. De Rumbekenaar probeerde verwoed nog voorbij de Portugees te geraken, maar moest tevreden zijn met de vijfde plaats.

Vandoorne mag wel Evans bedanken, want dankzij zijn inhaalmanoeuvre op Vergne blijft onze landgenoot aan de leiding in de tussenstand. De Mercedes-piloot heeft nog vijf punten voorsprong op de Fransman, terwijl Mortara op zeven tellen volgt. Evans maakt ook een inhaalbeweging en zet zich op twaalf punten. Robin Frijns (Envision Racing) eindigde pas als zeventiende en ziet zijn achterstand oplopen tot maar liefst 42 punten. Ook bij de teams blijft Mercedes op kop, maar omdat Nyck de Vries moest opgeven door een aanrijding met André Lotterer (Porsche), scoorde Vandoorne alleen punten voor Mercedes en zien zij DS Techeetah en ROKiT Venturi naderen. Nu is er weer een maandje rust alvorens ze terug aan de bak moeten in Marrakesh op 2 juli.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 4 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jakarta.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons