van der Horst

Japan: De strijd woedt verder in Suzuka

Start Grote Prijs Japan 2016
Start Grote Prijs Japan 2016
Maleisië was een wedstrijd die de Scuderia Ferrari had kunnen, en misschien wel had moeten winnen. Doch verliep het niet zoals de Italianen het wilden. Sebastian Vettel moest de race aanvatten op de laatste startplaats na technische problemen tijdens de kwalificatie en teammakker Kimi Räikkönen ondervond voor de race dezelfde problemen aan zijn SF70H en moest de strijd nog voor de start staken. Maar dat ter zijde was de zege van Max Verstappen een welverdiende overwinning voor de pas 20 jaar geworden Nederlandse Limburger. De vreugde bij onze noorderburen was enorm maar ook wij Belgen mogen trots zijn op de knappe prestatie van onze landgenoot Stoffel Vandoorne. De West-Vlaming reed een mooie wedstrijd, volgens Stoffel zijn beste F1-race ooit.
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Dit weekend worden de tenten van het F1-circus in het legendarische Suzuka in Japan opgezet, ondertussen de zestiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1. Voor Lewis Hamilton ziet het er goed uit, zeker nadat de laatste drie jaar een Zilverpijl de Japanse race won. En na wederom een moeilijk weekend voor Mercedes AMG kon de Brit toch meer punten pakken dan zijn titelrivaal Vettel in de Ferrari! De kloof tussen de twee bedraagt nu 34 punten, met nog 125 tellen maximaal te verdienen. Na de aanrijding met Lance Stroll vreesden ze bij Ferrari dat de versnellingsbak van de rode bolide naar de haaien was, maar na controle in de fabriek lijkt er op het eerste zicht geen schade te zijn. Na de vrije training op zaterdag beslist het team of de bak al dan niet aan vervanging toe zal zijn. Een nieuwe kost immers vijf plaatsen op de startgrid.

Max Verstappen en Lewis Hamilton
Max Verstappen en Lewis Hamilton
Bij Red Bull Racing hoopt men dat de positieve lijn die werd aangevat afgelopen weekend in Maleisië zich ook verder zal zetten in Japan. Max Verstappen liet in een gesprek met het Nederlandse Ziggo Sport Peptalk weten dat hij zich in Maleisië grieperig voelde. Het was dan ook qua gevoel één van zijn slechtste dagen geweest van het jaar liet de Limburger weten. Desondanks dit ongemak won hij op indrukwekkende wijze. Ook beseft de Genkenaar dat Scuderia Ferrari en Mercedes AMG nog steeds de favorieten zijn, maar hij weet ook dat de kloof kleiner is geworden. “We moeten dus even afwachten hoe het in Japan gaat. De afgelopen periode zijn we zeker dichterbij gekomen dus daar ben ik heel blij mee. Ik hoop op een mooie race”, aldus Verstappen aan de Nederlandse omroep.

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
“Ik kan zeggen dat dit – tot nu toe - mijn beste race ooit in de Formule 1 was”, liet Stoffel Vandoorne afgelopen zondag na de race in Kuala Lumpur optekenen. “Gans het weekend was ik heel sterk en ik had alle vertrouwen in de wagen.” Een tijd lang reed onze compatriot op een vijfde stek maar kon die uiteindelijk niet behouden en moest zich eerst aan Sergio Perez en daarna aan Sebastian Vettel gewonnen geven. Voor de rest van de wedstrijd wist hij knap de kloof tussen hem en de Williams van Lance Stroll staande te houden. Vandoorne eindigde de race op een uitstekende zevende stek en wipte hiermee over zijn meer ervaren teamgenoot Fernando Alonso in de ranking. Met 13 punten staat Stoffel op P14, met Alonso op P16 en drie punten minder dan zijn teamgenoot. Hopelijk eindigt Honda's thuisrace dit weekend ook op een positieve noot voor Vandoorne en McLaren.

Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren Honda Formula 1 Team
McLaren-Honda staat op een negende – en voorlaatste plaats – in het constructeurskampioenschap. Met hun 23 punten staan ze 18 tellen voor op hekkensluiter Sauber, en maar slechts 14 punten achter op het team van Gene Haas op P8. Of Stoffel en Co de Amerikanen nog kunnen bijbenen is af te wachten. Na de zomerstop behaalde de Britse renstal vier punten meer dan hun Noord-Amerikaanse rivaal dus alles is nog mogelijk in de laatste vijf Grote Prijzen. Indien u de F1-actie wil bekijken dit weekend is het terug vroeg opstaan. De kwalificatie op zaterdag is rechtstreeks te volgen op Play Sports 1 van Telenet om 7u45. En voor de race op zondag moet u wel iets vroeger de veren uit. De uitzending start reeds om 6u30 en dit op dezelfde zender. Ook bij de Franstalige zender La Deux kan u terecht voor de rechtstreekse uitzending op zowel zaterdag als zondag.

Foto's: Racing International Photography
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons