van der Horst

Japan: Hamilton op titelkoers – Vandoorne veertiende

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Japan gewonnen. Het was de 61ste zege uit zijn carrière en zijn achtste van het seizoen. Titelrivaal Sebastian Vettel viel al vroeg in de wedstrijd uit met mechanische problemen en de kloof tussen beide kemphanen bedraagt nu 59 punten. Met nog 100 punten te verdienen is Hamilton op weg naar zijn vierde wereldtitel in de koningsklasse van de autosport. Max Verstappen eindigde op een tweede stek, gevolgd door Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo. Voor de Australiër was het reeds zijn achtste podium van het seizoen. Stoffel Vandoorne kende een minder goede wedstrijd en eindigde de thuisrace van Honda op een veertiende stek.
Het was weer alle hens aan dek bij Ferrari. Voor de tweede week op rij stond er een rode bolide op de startgrid met een afgenomen motorkap, en deze keer was het de wagen van Sebastian Vettel. Een manke bougie was de ooraak van het euvel en werd snel vervangen, maar het bleek later toch fataal te zijn. Bij de start nam de Duitser een goede start maar Lewis Hamilton kon toch de eerste positie behouden en sneed de pas richting eerste bocht af. Max Verstappen ging de viervoudige wereldkampioen dezelfde ronde reeds voorbij aan de hairpin en op de start/finishlijn verloor de SF70H teveel vermogen en zag de Duitser Esteban Ocon, Daniel Ricciardo én Valtteri Bottas voorbij gaan.

De race werd door een ongeval van Carlos Sainz even geneutraliseerd door een safety car. Bij de herstart verloor Vettel nog plaatsen: deze keer aan Sergio Perez, en daarna ging ook Felipe Massa hem voorbij. In de vierde ronde was het duidelijk dat het zo niet meer verder kon en het was over en uit voor de Ferrarist. Nu lijkt het boeken dicht voor een vijfde F1-kroontje voor de 46-voudige Grand Prix-winnaar. Vooraan het pak leidde Hamilton probleemloos, gevolgd door Verstappen, Ocon, Ricciardo en Bottas. Kimi Räikkönen reed op de achtste plaats. De Fin werd in de eerste ronde in de Spoon-Curve door Hulkenberg tot een fout gedwongen en Iceman moest door het gras.

In de negende ronde plantte Marcus Ericsson zijn Sauber in de bandenmuur en zijn race was ook voorbij. Hierdoor werd de virtual safety car getriggerd. Van deze gelegenheid maakte Stoffel Vandoorne gebruik om zijn eerste pitstop te maken. De Rumbekenaar kende geen goede start, kreeg een tik van Räikkönen en zakte weg naar een vijftiende stek. Door zijn stop verloor hij echter een plaats aan Lance Stroll. In de 26ste ronde was het de beurt aan Fernando Alonso om zijn stop te maken. Hierdoor zakte de Spanjaard in de ranking en kwam achter Vandoorne terug de baan op. Vooraan voerde Bottas het veld aan, gevolgd door Hamilton, Verstappen en Räikkönen. Maar beide Finnen moesten nog pitten voor nieuwe rubbers.

In de 28ste ronde liet Bottas Hamilton voorbij in de chicane. Hierdoor kon de Brit, die de hete adem van Verstappen in de nek voelde, zijn kloof vergroten terwijl zijn teamcollega de Nederlander ophield. Inmiddels was Iceman nieuwe rubbers gaan halen en viel terug naar een zesde stek. Twee ronden later ging Zilverpijl nummer 77 voor nieuw schoeisel en zakte terug naar een vierde plaats. In de 42ste ronde moest ook Nico Hulkenberg de strijd staken. De DRS-vleugel klapte niet meer dicht en twee monteurs probeerden deze nog dicht te krijgen door met de vuisten erop te slaan, maar het onderdeel brak af. Einde wedstrijd voor de voormalige Le Mans-winnaar.

In de 48ste ronde kwam er wederom een virtual safety car. Stroll kreeg een klapband voor de start van de eerste s-combinatie, ging hierdoor met volle vaart door het zand en vloog terug de baan op. Een aanstormende Ricciardo kon de Williams maar net ontwijken. Vooraan het veld kon Verstappen Hamilton nog even bedreigen maar kon niet aan de Brit voorbij. De drievoudige wereldkampioen is nu op weg naar een vierde F1-kroontje. Max Verstappen werd tweede, gevolgd door Ricciardo, Bottas en Räikkönen. Ocon, Perez, Magnussen, Grosjean en Felipe Masse vervolledigden de top 10. Alonso finishte net buiten de punten en Stoffel eindigde een moeilijke race op een veertiende en voorlaatste plaats.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Japan 2017

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:27:31.194
2.Max VerstappenRed Bull+1.211s
3.Daniel RicciardoRed Bull+9.679s
4.Valtteri BottasMercedes+10.580s
5.Kimi RäikkönenFerrari+32.622s
6.Esteban OconForce India+67.788s
7.Sergio PérezForce India+71.424s
8.Kevin MagnussenHaas+88.953s
9.Romain GrosjeanHaas+89.883s
10.Felipe MassaWilliams+1 ronde
11.Fernando AlonsoMcLaren+1 ronde
12.Jolyon PalmerRenault+1 ronde
13.Pierre GaslyToro Rosso+1 ronde
14.Stoffel VandoorneMcLaren+1 ronde
15.Pascal WehrleinSauber+2 ronden
16.Lance StrollWilliamsOpgave
17.Nico HülkenbergRenaultOpgave
18.Marcus EricssonSauberOpgave
19.Sebastian VettelFerrariOpgave
20.Carlos SainzToro RossoOpgave




Foto: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons