van der Horst

JAS Honda's gediskwalificeerd na China-meeting, nieuwe klap voor kampioenschap

Castrol Honda World Touring Car Team
Castrol Honda World Touring Car Team
De na de crash van Tiago Monteiro toch al deels gefnuikte titelstrijd in het WTCC kreeg een nieuwe klap nadat vannacht bekend werd gemaakt dat alledrie de officiële JAS Honda Civic's van Ryo Michigami, Gabriele Tarquini en titelkandidaat Norbert Michelisz uit de uitslag van de Chinese manche in Ningbo werden geschrapt. Aanleiding tot de diskwalificatie is het gebruik van niet conforme brandstofverstuivers. Honda aanvaardt de beslissing maar benadrukt dat er geen kwaad opzet in het spel is en het om een afwijkende interpretatie van de FIA homologatieprocedure gaat. De bestraffing heeft vanzelfsprekend een zware impact op zowel het rijders- als merkenkampioenschap. Tenzij Tiago Monteiro in Macau alsnog de draad opnieuw kan opnemen lijkt constructeur Volvo na deze onverwachte wending nu aardig op weg naar de dubbele kroon.
 
Castrol Honda World Touring Car Team
Castrol Honda World Touring Car Team
De bal ging aan het rollen tijdens de technische controle in Ningo twee weken geleden, waarbij de brandstofverstuiver van de Honda Civic van Ryo Michigami verzegeld werd in afwachting van nader onderzoek. Dit toonde aan dat het onderdeel in kwestie niet voldeed aan artikel 263.003, 263.004 en 263.324 van Appendix J van het technisch reglement. Omdat JAS toegaf dat ook de beide andere wagens in de loop van de meeting gebruik maakten van het gewraakte onderdeel werd recent tijdens een vergadering in Genève besloten alledrie de Civic's alsook de beide Zengo-Honda"s te diskwalificeren en dus te schrappen uit de uitslag van zowel qualifying, MAC3 als van beide races.

Een en ander betekent een nieuwe, harde klap voor de troepen van Alessandro Mariani nadat het team reeds vorig jaar een gelijkaardige dreun te verwerken kreeg toen de bodemplaat van de Civic's in Marokko niet conform bleken te zijn. "We aanvaarden deze jammerlijke beslissing van de technische stewards maar benadrukken dat we steeds te goeder trouw hebben gehandeld. Spijtig genoeg hebben we het homologatieproces op een andere manier geïnterpreteerd dan de FIA. We zijn enorm ontgoocheld want de strijd om zowel de rijders- als merkentitel wordt nu heel erg zwaar. We blijven echter vechten tijdens de drie resterende meetings om alsnog ons doel, het kampioenschap te winnen, te bereiken. We maken van de gelegenheid gebruik om ons bij de fans en iedereen die ons dit jaar in het WTCC steunt te verontschuldigen" aldus Ryuichi Furukawa (Honda R&D).

Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
Onnodig te stellen dat dit spijtige voorval zware repercussies heeft op het klassement. Waar Honda met een bonus van vijf punten op rivaal Volvo naar Japan afreisde, kijkt het thans tegen een achterstand van 64,5 punten aan. In het rijdersklassement vergroot puntenleider Thed Björk zijn voorsprong op Tiago Monteiro van een half tot drieënhalf punten. Belangrijkste slachtoffer van de zaak is evenwel Norbert Michelisz die zijn derde stek aan Nick Catsburg verliest en nu tegen een heuse kloof van 32,5 punten tov. Björk aankijkt.

Kampioenschap:

1.Thed Björk 203,5p
2.Tiago Monteiro 200p
3.Nick Catsburg 180,5
4.Norbert Michelisz 171
5.Mehdi Bennani 164
6.Tom Chilton 158,5
7.Esteban Guerrieri 147
8.Rob Huff 138
9.Nestor Girolami 88
10.Yann Ehrlacher 65... 

Foto's: Hans van OnsemSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 28 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Motegi.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons