van der Horst

Jean Graton overleden

Michel Vaillant - Rebellion
Michel Vaillant - Rebellion
Op 21 januari overleed te Brussel Jean Graton. Graton wordt beschouwd als de geestelijke vader van stripfiguur Michel Vaillant, waarvan het eerste stripverhaal "De Grote Match" verscheen in 1957. Onder het toezicht van Jean Graton verschenen 70 albums van Michel Vaillant alsook talrijke dossiers over bekende figuren uit de autosport alsook befaamde circuits.
Philippe Graton
Philippe Graton
Voor velen onder ons waren de verhalen van Michel Vaillant en zijn vriend Steve Warson de eerste kennismaking met de autosport. Beide helden waren een creatie van Jean Graton. Deze laatste werd geboren in Nantes in 1923, maar spendeerde het grootste deel van zijn leven in België. Na het eerste avontuur van Michel Vaillant volgden er nog 69 andere onder de hoede van Jean Graton alvorens hij in 2004 de fakkel doorgaf in 2004 aan zijn zoon Philippe, die dit jaar de rechten op de avonturen van Michel Vaillant doorverkocht aan de uitgeverij Dupuis. Onder Phillipe Graton verschenen nog eens negen albums met een gemoderniseerde verhaallijn. Jean Graton bezocht tijdens zijn leven vele races en werd bevriend met vele piloten, wat hem dan weer hielp om zijn verhalen zo realistisch mogelijk te maken. Jacky Ickx is één van de rijders die
Vaillante Grand Défi
Vaillante Grand Défi
meermaals voorkomt in de avonturen van Michel Vaillant. Ook werd er een Vaillante racewagen gebouwd waarmee twee jaar een cup betwist werd en werden ook verschillende wagens getooid in de Valliante kleuren waaronder de Rebellion in Le Mans in 2017 of verleden jaar nog een Fun Cup in de 25 Hours.  

Foto's: Graton, Racing International Photography en Niels Vaeck
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op donderdag 21 januari 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons