van der Horst

Kaapstad: Fenomenale winst van António Félix da Costa - Stoffel Vandoorne top tien

Antonio Félix da Costa
Antonio Félix da Costa
De Kaapstad E-Prix zit er op en de zege ging naar António Félix da Costa. De Portugees vertrok vanaf een elfde plaats en eindigde 32 ronden later met zijn Porsche op het hoogste schavot, na een intens duel met Jean-Éric Vergne (DS Techeetah). Derde eindigde Nick Cassidy (Envision Racing). Stoffel Vandoorne (DS Penske) finishte ook in de punten, maar moest tevreden zijn met een zevende plek in wat toch wel een boeiende en intense race was.
  • STX Motorhomes
Start 2023 Kaapstad E-Prix
Start 2023 Kaapstad E-Prix
Nog voor de wedstrijd van start ging moesten we het al zeker met vijf wagens minder doen. Nadat Mahindra zowel hun wagens als die van ABT CUPRA liet terugtrekken, moest Sam Bird (Jaguar) voor de race ook de handdoek in de ring werpen na zijn crash in kwalificaties. Bij de start hield polesitter Sascha Fenestraz (Nissan) stand voor Maximilian Günther (Maserati), die op zijn beurt Nick Cassidy (Envision Racing) afhield. Maar lang duurde het racen niet, want Pascal Wehrlein (Porsche) verremde zich en raakte Sébastien Buemi (Envision Racing). Wedstrijd over voor de kampioenschapsleider. Ook einde race voor Edoardo Mortara (Maserati), van wie de wagen wel klaar geraaktes, maar die al snel zijn wagen moest parkeren. Gezien ze de bolide van Wehrlein niet makkelijk wegkregen, moest uiteindelijk de safety car ingezet worden.

Eens de safety car terug binnen was, volgde even een vijfstrijd tussen Fenestraz, Günther, Cassidy, Vergne en Mitch Evans (Jaguar). Al viel deze laatste weg door een drive through penalty, waardoor de vier koplopers met behulp van de Attack Mode geregeld van plaats wisselden. Vooral Cassidy wilde zijn weg verder zetten aan de leiding, maar het nadeel met de nieuwe wagens werd al snel duidelijk wanneer hij meer energie verloor dan de achtervolgers. Ondertussen kwam ook da Costa aansluiten tot Günther de muur raakte en zijn wagen moest parkeren. Een full course yellow werd uitgebracht en net op dat moment besloten Cassidy en Fenestraz hun laatste Attack Mode te gebruiken, waardoor da Costa en Vergne zich er tussen kwamen plaatsen.

Bij de herstart was het de Portugees die de Nieuw-Zeelander vooraan onder druk zette en daarna met een magistraal inhaalmanoeuvre voorbij snelde. Da Costa snelde weg om zijn laatste Attack Mode te wapenen, terwijl Vergne en Fenestraz ook Cassidy voorbij gingen. De Porschist wilde wapenen, maar dat mislukte, waardoor al zijn werk tenietgedaan werd. Twee ronden later probeerde hij opnieuw en snelde hij de DS Penske voorbij. Iedereen was zeker dat Vergne de winst in handen had, tot Da Costa in de voorlaatste ronde wederom zijn magistrale move herhaalde en zo de leiding nam. Hij hield anderhalve ronde stand en pakte zijn eerste winst van het seizoen. Achter hen leek Fenestraz richting het podium te rijden, totdat hij crashte in bocht zes, waardoor Cassidy de derde plaats in handen kreeg. De top vijf werd vervolledigd door René Rast (McLaren) en Buemi.

Vandoorne kende een mindere start, maar kon toch oprukken tot de top tien en sloot als zevende aan bij de rest na de full course yellow. Alles leek er op dat ook dit zijn eindpositie zou worden, maar dit was buiten Buemi en André Lotterer (Avalanche Andretti) gerekend die hem voorbij gingen. Maar gezien het wegvallen van Fenestraz en een tijdpenalty voor Lotterer, werd het toch nog de zevende plaats voor onze landgenoot. In de stand blijft Wehrlein nog steeds vooraan, met negentien punten voorsprong op Jake Dennis (Avalanche Andretti), die overigens dertiende eindigde en evenmin punten scoorde. Maar Vergne kruipt wel dichter tot op 31 punten, met Da Costa volgend op 35. Bij de teams is het wel Porsche dat resoluut de leiding heeft, met 43 punten voor op Envision Racing. Hierna gaan we nu even rusten met de Formule E, want de eerstvolgende wedstrijd in São Paulo vindt pas op 25 maart plaats.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 25 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kaapstad.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons