van der Horst

Kaapstad: Sascha Fenestraz pakt allereerste pole

Sascha Fenestraz - Nissan Formula E Team
Sascha Fenestraz - Nissan Formula E Team
Tijdens de kwalificaties van de Kaapstad E-Prix was het Sascha Fenestraz die de pole pakte. De Fransman was de snelste in de groepskwalificatie met zijn Nissan en versloeg in de finale Maximilian Günther (Maserati). De tweede startrij wordt bevolkt door Nick Cassidy (Envision Racing) en Mitch Evans (Jaguar). Stoffel Vandoorne (DS Penske) zag zijn kwalificaties in rook op gaan nadat een rode vlag roet in het eten gooide tijdens de groepskwalificaties. Maar we zullen al zeker vier wagens missen op de grid na het terugtrekken van Mahindra en ABT CUPRA.
Na de groepskwalificatie kregen we het nieuws dat Mahindra zowel hun wagens als die zusterteam ABT CUPRA aan de kant zet. Het enige wat het Brits-Indische team liet verstaan als reden was dat het omwille van vermoedelijke problemen met de ophanging achteraan ging, waarbij ze de veiligheid niet kunnen garanderen voor hun piloten. Ze gaan de ophangingsstukken verder onderzoeken in hun basis in Groot-Brittannië. Daarmee verliezen we al vier wagens nog voor de wedstrijd gestart is. Hiermee ziet Kelvin van der Linde zijn kans verkeken om zijn thuisrace te rijden en dat vermoedelijk in zijn laatste race dit jaar aangezien Robin Frijns waarschijnlijk zijn plaats terug inneemt in de volgende race.

Als er al niet meer wagens niet aan de start komen! De eerste groep leverde geen speciale feiten op, behalve Jake Hughes (McLaren) die even de muur raakte zonder veel erg. De sessie voor de tweede groep daarentegen kende wel een zwaar einde. Edoardo Mortara (Maserati) crashte in bocht negen, waarna enkele seconden later Sam Bird (Jaguar) eveneens crashte en de Maserati raakte. Opvallend was dat er geen enkele gele vlag te zien was. Hierdoor kon ook Vandoorne een kruis maken op de duels en hij eindigde als zevende. Hiermee zal de Rumbekenaar straks als veertiende van start gaan.

Bij de duels werd eerst Pascal Wehrlein (Porsche) gewipt door Cassidy, terwijl Fenestraz nipt Jean-Éric Vergne (DS Penske) versloeg. Sébastien Buemi (Envision Racing) zag een kans op pole mislopen in bocht elf tegenover Evans (Jaguar), terwijl René Rast (McLaren) een fout maakte, waardoor Günther door kon stoten. In de halve finale bleek Fenestraz de sterkste tegenover Cassidy, terwijl Evans vrij zeker was van de finale, tot een fout in het voordeel van Günther uitdraaide. Uiteindelijk werd het geen spannende finale, want de Fransman van Nissan domineerde deze finale, waarmee hij zo zijn eerste pole behaalt in nog maar zijn zesde wedstrijd en dat met de snelste tijd ooit in Formule E en de eerste voor het Japanse merk sinds New York 2019.

Na deze tumultueuze kwalificaties is het nu uitkijken naar de race, die om 15:03 uur van start gaat.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 25 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Kaapstad.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons