van der Horst

Knappe start voor ERA Championship

Cameron Hawes
Cameron Hawes
Na lange aanloop beleefde het ERA Championship dit weekend zijn grote vuurdoop, op eigen bodem. De instapklasse voor elektrische eenzitters werkte op Circuit Zolder zijn allereerste wedstrijd af, met in totaal acht wagens op de deelnemerslijst. Na een zeer gesmaakte wedstrijd met een constante strijd vooraan ging de zege uiteindelijk naar Cameron Hawes.
Ellis Spiezia - Start ERA Championship
Ellis Spiezia - Start ERA Championship
Een kleine maand geleden werkte het ERA Championship reeds een testevent af in het Spaanse Jarama, maar op Circuit Zolder werd voor het eerst echt een wedstrijd afgevlagd. Bovendien kondigde het kampioenschap op vrijdag ook de oprichting aan van de ERA Racing School, met aan het hoofd tweevoudig Porsche Carrera Cup Benelux-kampioen Xavier Maassen, wat de groei en ontwikkeling van het kampioenschap zal ondersteunen. Alle begin is moeilijk en zo bleek ook voor het ERA Championship in Zolder. Heel wat wagens hadden doorheen het weekend last van kleine technische akkefietjes en de wedstrijd was eigenlijk een perfecte weerspiegeling daarvan al leverde die wel een behoorlijk spektakel op.

Team ERA Championship
Team ERA Championship
Eén wagen mocht niet deelnemen vanwege administratieve problemen bij de rijder en de wagen van Michelangelo Amendola moest de race noodgedwongen vanuit de pitstraat aanvatten na een batterij-euvel. Bij de start van de formatieronde bleven de meeste wagens initieel op de grid staan, en toen de eenzittters in beweging kwamen, viel Richard Morris stil net voor de Thierry Boutsen Chicane, om uiteindelijk zijn wagen te moeten parkeren in de Gilles Villeneuve Chicane. De wedstrijdleiding besliste een extra formatieronde in te lassen, waarna bij de formele start iedereen netjes weggeraakte.

Strijd in de allereerste race van het ERA Championship
Strijd in de allereerste race van het ERA Championship
Wat volgde, was een spannende race, waarbij de strijd om de winst pas in de absolute eindfase werd beslecht. Uiteindelijk won de Fransman Cameron Hawes het pleit, nadat hij bij de start de kop veroverde, maar nadien terugviel. Er ontstond daarbij een spannende vierstrijd tussen Hawes, Milan De Laet, Ellis Spiezia en Christiaan Spelmans. Spiezia leek weg te rijden, maar Hawes leek beter te hebben omgesprongen met zijn beschikbare energievoorraad, reed richting leider Spiezia en plaatste in de slotronde bij het aanremmen van de Thierry Boutsen Chicane een beslissende inhaalbeweging op de Amerikaan. Hij hield vervolgens het hoofd koel en mocht zo zijn naam bijschrijven in de geschiedenisboeken als de allereerste winnaar van het ERA Championship. Ook Michelangelo Amendola reed zich in de kijker door, na zijn start uit de pitlane, het gat met de rest van het veld dicht te rijden, maar hij kwam in de sprintrace finaal tekort om echt aanspraak te kunnen maken op de zege.

Foto's: Thomas Smets & ERA / Ivan Tarantsov



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zondag 10 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Circuit Zolder.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons