van der Horst

Kroatië: Ogier pakt leiding na chaotische ochtend

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft de leiding in handen met enkel nog de slotproef te gaan in de Rally van Kroatië, de vierde manche van het WRC. De Fransman heeft een kleine voorgift op Elfyn Evans. Thierry Neuville is derde. Een nieuwe overwinning lijkt ver weg.
Het klassement werd zondagochtend volledig omgegooid in de slotfase. Eerst raakte Adrien Fourmaux (Ford) een paaltje waarbij de ophanging van zijn Puma brak. De Fransman werd meteen tot stilstand gedwongen na een heel verstandige rally. Hij kon wel nog verder, maar pakte geen punten meer. Luttele seconden later gleed ook Ott Tänak (Hyundai) even van de baan. De Est kwam enorm goed weg toen hij een berm raakte.

Maar dat was nog allemaal niet het ergste. Elfyn Evans (Toyota) ging rond tussen twee bermen en moest even terugkeren. Thierry Neuville (Hyundai) leek eindelijk verlost van de Welshman, maar ging kort later zelf in de fout. Een nota kwam iets te laat en de Oostkantonner haalde een linkse bocht niet meer. Hij gleed met de achterkant van de wagen de bomen in en verloor onder meer zijn achtervleugel. De Belg was kansloos op de resterende proeven en kon zijn frustratie niet wegsteken.

Ogier kreeg zo de leiding in handen, maar kwam goed weg toen ook hij even van de baan gleed. De Fransman heeft nog een bonus van 6.4 seconden op Evans en kan straks het teamspel spelen door Evans te laten winnen, al zou dat puntengewijs niet meteen iets opbrengen.

Neuville volgt nu op een kleine twintig tellen van de kop. Ott Tänak heeft zijn zinnen gezet op de zondagpunten. De Est volgt op een minuut. Takamoto Katsuta (Toyota) is ook uit op de punten van de slotdag. Hij is vijfde op twee minuten. Andreas Mikkelsen (Hyundai) is zesde na een bleke rally. Grégoire Munster (Ford) is op weg naar zijn eerste 'echte' finish van 2024, als zevende.

In WRC2 staat er nog altijd geen maat op Nikolay Gryazin. Hij heeft een geruststellende bonus op Yohan Rossel. De Fin Sami Pajari is voorlopig derde. Hij wordt nog op de huid gezeten door Gus Greensmith maar de Brit neemt geen punten in WRC2.

Straks volgt enkel nog de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing


 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 21 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons