van der Horst

Kubica legt tweede F1-test af voor Renault

Robert Kubica
Robert Kubica
Wederom heeft Robert Kubica een F1-test afgelegd voor Renault. Op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk wist de Pool woensdag 90 probleemloze ronden af te leggen in de oude Lotus E20 uit 2012. Kubica zelf liet aan de krant L'Equipe weten dat een comeback naar de koningsklasse van de autosport voor hem op fysiek vlak alvast geen probleem zal zijn, maar liet wel verstaan dat het nu nog te vroeg is om te spreken van een fulltime comeback. Robert wist zich zwaar te verwondden tijdens een rallyongeval zes jaar geleden. De test deze week van de voormalige Grote Prijs van Canada winnaar was reeds de tweede in evenveel maanden tijd.
Robert Kubica
Robert Kubica
“Het belangrijkste is om stap voor stap te gaan”, aldus de 32-jarige aan L'Equipe, de enige nieuwsmedium toegelaten tijdens de test. “Ik heb een lange weg achter de rug, vergeet dat niet. Mijn twijfels over mijn capaciteiten zijn door deze twee tests verdwenen. Ik ben niet meer bang dat ik niet op niveau ben. Maar er is nog wel wat werk aan de winkel.” Kubica weet wel dat hij zijn linkerhand moet gebruiken om de zwakte van zijn rechterhand - die hij in 2011 bijna verloor – te compenseren, maar de fysieke beperkingen zouden volgens hem geen invloed hebben op zijn rijden. “Ik doe er alles aan om mijn kansen te versterken, maar ik weet niet wat de toekomst brengt. Ik wil niet voor niets terugkomen. Ik wil op hoog niveau terugkeren.”

Cyril Abiteboul - Renault
Cyril Abiteboul - Renault
“Ik heb nog niet gereden met een huidige F1-auto”, ging de Pool verder. “Ik zou zeker niet klaar zijn voor Silverstone. Het zou me twee testdagen kosten om met een huidge wagen te kunnen rijden. Dat zou mijn kansen met 1 000 % verhogen.” Renault-topman Cyril Abiteboul zei dat het nu nog te vroeg is om te weten te komen hoe fit Kubica op dit moment is. Een test met een huidige F1-wagen zou deze zomer een mogelijkheid zijn. Op dinsdag 1 en woensdag 2 augustus - na de Grote Prijs van Hongarije - zal er op de Hungaroring een tweedaagse F1-test plaatsvinden. Maar of Robert in de wagen zal zitten is verre van zeker. “Het is te vroeg om te zeggen dat Robert met ons in Budapest zal zijn. Tot dusver heeft hij enkel met een oude wagen gereden, aangedreven door een minder snelle motor en met demonstratiebanden. Hij werd nog niet blootgesteld aan de stress die er ontstaat tijdens het racen.”

Foto's: Renault Sport F1 & Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op donderdag 13 juli 2017.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons