van der Horst

Lausitzring: Eerste DTM-pole voor Pascal Wehrlein

Pascal Wehrlein - Mercedes
Pascal Wehrlein - Mercedes
De 19-jarige Pascal Wehrlein, die vorig seizoen als jongste piloot ooit debuteerde in de DTM, pakte zaterdagnamiddag op de Lausitzring de allereerste pole uit zijn carrière. De omstandigheden waren allesbehalve makkelijk: de dichte mist, die ook al leidde tot een afgelasting van de VLN-race op de Nürburgring, was ook vele honderden kilometers verder op de vochtige Lausitzring aanwezig, waardoor de piloten slechts een kwartier vrije training konden afwerken.
Ekström - Wehrlein - Green
Ekström - Wehrlein - Green
De mist was gelukkig tegen de klok van half vijf grotendeels verdwenen waardoor de kwalificatie zelf niet in het gedrang kwam. Na slechts enkele minuten in Q1 belandde RBM-piloot Joey Hand echter al in de grindbak na een spin, de Amerikaan kloeg over onderstuur op de door het team van Bart Mampaey geprepareerde BMW. De sessie werd stilgelegd en niet meer hervat, de resterende tijd werd opgeteld bij de normale tijd van Q2, waaraan uitzonderlijk iedereen kon deelnemen, uitgezonderd de onfortuinlijke Hand.

Bij de start van Q2 vielen er nog wat regendruppels op de reeds vochtige baan, zo reed bij het aanfloepen van het groene licht Maxime Martin meteen naar buiten om een tijd te laten noteren. Een foute gok van onze landgenoot bleek later, de regen zette niet door maar de piste bleef er desalniettemin tot het einde van de kwalificaties vochtig bijliggen. Martin reed uiteindelijk de zestiende tijd, één plaats achter de andere RBM-BMW van Augusto Farfus, die overigens de beste was in de tot een kwartier herleidde vrije training.

Marco Wittmann - BMW
Marco Wittmann - BMW
Kampioenschapsleider Marco Wittmann was de enige BMW die zich bij de laatste acht kon voegen en zich zo van een plaatsje in de beslissende Q3 verzekerde. Daarin eiste hij uiteindelijk de zevende startpositie voor zich op, alleen titelconcurrent Mattias Ekström deed beter met een tweede tijd. Wittmann heeft echter zoveel punten voorsprong in het kampioenschap dat een podiumplaats morgen sowieso volstaat om de titel al binnen te rijven in de op twee na laatste wedstrijd.

--- Uitslag kwalificaties DTM Lausitzring 2014 (PDF) ---

Foto's: DTM



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zaterdag 13 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lausitzring.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons