van der Horst

Lausitzring: Snelheid is er, geluk echter niet op de afspraak voor Esteban Muth

Na een geslaagd debuut in de DTM in Monza, trok Esteban Muth dit weekend naar de Lausitzring en hij bevestigde er al het goede wat over hem wordt verteld. Zaterdag reed de 19-jarige Belg opnieuw naar een top 5 in de kwalificatie, alvorens voor de derde maal in evenveel races punten te scoren. Op zondag weerhield een technisch probleem hem echter van een nieuwe mooie score.
  • STX Motorhomes
De komst van Esteban Muth in het DTM was voor sommige volgers een verrassing, maar twee weekends later heeft de 19-jarige rijder uit Vlaams-Brabant al menigeen verbaast met zijn prestaties in wat toch één van de meest prestigieuze kampioenschappen in de autosport is. 

Na Monza trokken de DTM-troepen naar de Lausitzring, waar 19 wagens op de deelnemerslijst stonden. De setting was behoorlijk verschillend, maar Esteban Muth bevestigde er aan het stuur van zijn Lamborghini Huracan GT3 van T3 Motorsport zijn kunnen. Zaterdagochtend, tijdens de kwalificatiesessie voor de eerste race, zette de jonge protégé van Marc Duez zijn Lamborghini op de vierde startplaats op minder dan twee tienden van de polepositie. “De derde maal in evenveel sessies dat ik de top 5 haal”, glunderde Esteban. “Ik voel me steeds beter in de Lamborghini. Nu moet ik ook het goede ritme houden tijdens de race, wat in Monza nog een werkpunt was.”
 
Tijdens het eerste deel van de race hield de Lamborghini #10 zijn vierde plek vast en door een andere strategie dan zijn concurrenten, nam de Belg zelfs even de leidersplaats in de race in handen. Maar jammer genoeg liep het tijdens de pitstop niet helemaal van een leien dakje. “Mijn pitstop duurde 3 à 4 seconden langer dan die van de tegenstand”,legt Muth uit. “In zo’n hoogstaande competitie maakt dat het verschil tussen als vierde of vijfde weer vertrekken of als tiende zoals ik…” 

Nadat hij ex-F1-rijder Timo Glock verschalkte, reed Esteban uiteindelijk nog naar een achtste plek. “Op zich is het mijn beste resultaat in DTM, de derde maal ook dat ik punten scoor en ik heb de derde tijd in de race laten noteren”, bekijkt hij de zaken positief. “Maar in tegenstelling tot Monza, was ik nu wel in staat om in de top 5 te finishen. Dat is een beetje frustrerend.”
 
Jammer genoeg werd zondag nog meer frustrerend. “Ik ben buitengereden voor de kwalificaties en ik voelde meteen dat er iets fout met de wagen was. In de remzones was de auto erg onstabiel, net alsof de rembalans voortdurend aangepast werd”, aldus Esteban. “Zo was presteren een zeer lastige zaak. Ik vertrok als 16de en had de intentie om wat te kunnen opschuiven, maar een lekke band maakte een vroegtijdig einde aan de race.”

Het aantal gescoorde punten tijdens het tweede weekend van de DTM, was niet meteen een goede weergave van het getoonde potentieel, maar Esteban mag tevreden zijn over zijn debuut in DTM: “De volgende race is in Zolder, in eigen land”, vertelt de jonge landgenoot. “Ik hoop dat ik weer vooraan kan meestrijden. We waren dit weekend sterk in de kwalificaties en de race, maar we moeten nog hard werken als we een podium willen behalen. T3 Motorsport is een jong team in vergelijking met de andere teams van het kampioenschap, maar ze zijn enorm gemotiveerd. Ik voel me erg goed en we kunnen samen alleen maar groeien. See you in Zolder!”
 
Tijdens de meeting van 6 tot en met 8 augustus krijgt de Lamborghini Huracan GT3 #10 van T3 Motorsport voor de gelegenheid een speciaal kleedje. Maar daarover binnenkort meer!

Muth Pers InfoSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Deutsche Tourenwagen Masters op maandag 26 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lausitzring DTM.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons