van der Horst

Le Castellet: Longin en Saelens klaar voor spannende ontknoping

Stienes Longin/Nicolas Saelens - PK Carsport
Stienes Longin/Nicolas Saelens - PK Carsport
Dit weekend staat op Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet de finale van de Fanatec GT2 European Series op het programma. Met Stienes Longin en Nicolas Saelens op de eerste plaats in de tussenstand en Peter Guelinckx en Bert Longin op de derde hebben de troepen van PK Carsport nog twee ijzers in het vuur. Best mogelijk dat de titelstrijd pas in de laatste meters van de laatste race wordt beslist.
  • Dreamdrive
Nicolas Saelens
Nicolas Saelens
Vijf punten, dat is de voorsprong van Stienes Longin en Nicolas Saelens op de Slovaakse KTM-rijder Stefan Rosina. Longin sr. en Peter Guelinckx volgen op 39 punten. Althans, zo ziet de tussenstand er na vijf manches van de Fanatec GT2 European Series uit. De regels van dit Europese kampioenschap stipuleren echter ook dat er aan het eind van het seizoen één van de zes weekends uit de puntenoogst moet worden geschrapt. Doen we dit nu al, dan ziet de toestand er als volgt uit: KTM-duo Rosina en Sladecka leidt met 165 punten, Stienes Longin en Nicolas Saelens volgen op 12 punten en Guelinckx-Longin op 44.

“De opdracht is duidelijk: als we in Le Castellet beide races winnen zijn we kampioen”, stelt Stienes Longin onomwonden. “Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Zeker door het systeem van strafseconden bij de verplichte rijderswissel. Indien we de eerste race winnen, moeten we in de tweede langer stilstaan dan de KTM-jongens. Die verloren tijd zullen we dan op de piste moeten goedmaken. Nu, moeilijk gaat ook. Deze situatie heeft het voordeel dat we eigenlijk maar één optie hebben. Het is dan wel de lastigste optie, maar we hoeven geen tijd en energie in ingewikkelde berekeningen te steken.”

“We hadden bij de start van het seizoen niet verwacht dat we tot de laatste race om de titel zouden strijden”,  vult Nicolas Saelens aan. “We wisten dat het niveau van het kampioenschap hoog lag en omdat we beiden rookies waren in de GT2 was het moeilijk in te schatten waar we konden geraken. Af en toe een podiumplaats, dat leek ons wel haalbaar. Maar kijk, het liep uitstekend en nu kunnen om de titel vechten.”

Longin en Saelens hebben er alles aan gedaan om met hun Audi R8 LMS GT2 in de best mogelijke omstandigheden aan de start te verschijnen. “We steken sowieso al heel veel tijd in onze voorbereidingen”, weet Stienes. “Met onboardbeelden en via simulatorwerk proberen we het circuit al op voorhand zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Ook deze keer hebben we er ons helemaal op toegelegd, en misschien zelfs nog één of twee procent meer dan gewoonlijk. We zijn er in ieder geval helemaal klaar voor.”

Peter Guelinckx/Bert Longin - PK Carsport
Peter Guelinckx/Bert Longin - PK Carsport
Ook de andere PK Carsport Audi R8 LMS GT2 maakt nog kans op de titel, maar dan moet er voor de eerste twee wagens in de tussenstand al iets fout lopen. “En dat wensen we niemand toe uiteraard”, stelt Peter Guelinckx duidelijk. “Maar je weet maar nooit wat er in het heetst van de strijd gebeurt. ‘It ain’t over till the fat lady sings’, zoals dat heet. Maar goed, als we voor een keer de rol van Sergio Pérez op ons kunnen nemen, om zo de andere Audi aan de titel te helpen, dan gaan we dat zeker niet laten.”

“We gaan in ieder geval proberen om er helemaal vooraan bij te zitten”, besluit Bert Longin. “Dat is de beste manier om Stienes en Nicolas te helpen. En mocht dat niet mogelijk zijn, dan beschikken we zo meteen ook over de beste uitgangspositie om onze eigen kansen te verdedigen.”

Tijdens het slotweekend van de Fanatec GT2 Series worden beide 50 minuten durende races op zaterdag afgewerkt, met starts om 9u30 en 18 uur. De wedstrijden zijn live te volgen op het GT World YouTube-kanaal.

Racemail Press
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op woensdag 12 oktober 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons