van der Horst

Lego brengt unieke editie uit van het Circuit de Spa-Francorchamps

Lego Circuit de Spa
Lego Circuit de Spa
Goed nieuws voor de liefhebbers die smachten naar autosport en tegelijk niet meer weten wat ze in deze periode van quarantaine moeten aanvangen met hun kinderen. Lego laat immers weten vanaf maandag 6 april een schaalmodel aan te bieden van het circuit van Spa-Francorchamps. Een uitdaging voor jong en oud, met bovendien een Vlaams kantje...
Een paar jaar geleden had Lego de plannen voor een replica van het mooiste circuit ter wereld nog in de koelkast gezet, maar de wereldwijde Covid 19-problematiek zette de speelgoedfabrikant aan het denken. "Kinderen en volwassenen zitten nog minstens 2,5 weken thuis, maar we beseffen dat veel sociale activiteiten ook nadien moeite zullen hebben om op gang te komen", vertelt Lego-woordvoerder Tommel Fisk. "Bovendien zijn veel volwassenen, al dan niet technisch werklozen, op zoek naar een nieuw tijdverdrijf. Ons project biedt een perfecte oplossing." 

Circuit de Spa-Francorchamps vanuit de lucht
Circuit de Spa-Francorchamps vanuit de lucht
Wie in deze barre tijden nood heeft aan een nieuwe hobby, kan alleen maar onder de indruk zijn van de cijfers die het Deense bedrijf kan voorleggen. Om te beginnen zijn er, afhankelijk van ieders motivatie, binnenkort twee verschillende schaalmodellen in de handel verkrijgbaar: Francorchamps met afmetingen van 2 op 2,8 meter en - voor de echte helden - ook een versie van 5 op 7 meter. Dat laatste exemplaar bestaat uit maar liefst 63 829 onderdelen en vormt een uitbreiding bovenop de basisversie. Bovendien kunnen beide versies in schijven betaald worden, geen overbodige luxe gezien de stevige (advies)prijzen van respectievelijk 1249,99 en 1599,99 euro. De eerste afbeeldingen worden dit weekend vrijgegeven.

"Op financieel gebied wordt de komende periode voor vele mensen niet gemakkelijk", gaat de Deen door. "Daarom kunnen wij verzekeren dat dit project uit solidariteit is opgestart en niet uit winstbejag. Kopers kunnen opteren om ons nieuwe product over een periode van maximaal vijf jaar af te betalen. Zo willen ook wij ons steentje bijdragen in deze moeilijke periode. Bovendien gaat 41% van de opbrengst via de Lego Foundation naar de meest kwetsbare kinderen die geen toegang hebben tot leermiddelen en die we spelenderwijs helpen om de nodige vaardigheden te ontwikkelen zodat ze als jongvolwassenen sterker in het leven staan."

De replica van het circuit van Spa-Francorchamps wordt uitsluitend thuis geleverd. Het bouwpakket bestaat uit een egale basislaag, met enerzijds realistische hoogteverschillen en anderzijds de mogelijkheid om zelf autootjes over het asfalt te laten rijden. Op die basislaag zijn aanhechtingspunten aangebracht voor gras, grind, bebossing, tribunes en andere gebouwen. Meer dan 800 stickers geven het geheel, naar schatting na ruim 600 uur bouwplezier, de nodige finishing touch.

Binnenkort ook met de Voice van Circuit Zolder?

Guy Geurts
Guy Geurts
Lego werkt in de komende weken, in samenwerking met organisatoren van diverse internationale kampioenschappen, ook aan bouwdozen met Formule 1-wagens, GT's of toerwagens, specifiek bedoeld voor de Lego-variant van Spa-Francorchamps. "En daar kom ik in het verhaal", reageert Guy Geurts, vaste commentator op Circuit Zolder en bij enkele grote evenementen in Spa (zoals de 24 Uur en de GP F1), maar voorlopig dus technisch werkloos door de crisis. "Eén van de Lego-designers botste op mijn persoon via een artikel op Autosport.be over mijn 25-jarig jubileum als speaker op Circuit Zolder. Hij zei mij dat het project al meer dan twee jaar oud is, maar door de huidige situatie in een stroomversnelling is beland."

"Lego levert niet simpelweg een product, maar tracht ook altijd een vorm van beleving te voorzien en daarom vroeg men me enkele zinnen in te spreken", gaat 'the Voice of Circuit Zolder' door. "Daarover heb ik niet lang getwijfeld en van het een kwam het ander. Vaste bezoekers van Circuit Zolder zullen zich meteen thuis voelen... Daarnaast komt er ook een Engelse, Franse, Duitse en Spaanse vertaling is mij verteld, maar ik popel vooral om zelf het eindresultaat te kunnen zien. Meer dan concept-tekeningen en een uitgezoomde computer-render heb ik nooit te zien gekregen. Laat ons zeggen dat ik hoge verwachtingen heb!"

Update 1 april 23:30

We beseffen dat we helaas veel van onze lezers gaan teleurstellen met deze boodschap, maar het idee uit deze tekst is vooralsnog enkel een aprilvis... Afgaande op de vele enthousiaste reacties, raden we Lego en het Circuit van Spa-Francorchamps echter aan het idee eens naderbij te bekijken!

Foto's: Lego - Circuit de Spa-Francorchamps, Marnik MouchaersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Varia op woensdag 1 april 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons