van der Horst

Haspengouw: Loix-Gitsels met Skoda Fabia S2000 leider na eerste lus

Freddy Loix en Johan Gitsels
Freddy Loix en Johan Gitsels
Vandaag is met de Rally van Haspengouw het BK Rally op gang geschoten. Een kampioenschap over acht proeven met naast de Haspengouw nog de TAC in Tielt, de Rally de Wallonie, Sezoens Rally in Bocholt, de Geko Ypres Rally, de Omloop van Vlaanderen in Roeselare, de East Belgian en de Condroz. De Rally van Haspengouw omvat drie lussen van telkens vier KP’s, terwijl de KP van Halle-Booienhooven vier maal wordt verreden. In totaal dus 13 KP’s over een dag met een totaal van 223 km tegen de chrono. Het deelnemersveld zag er veelbelovend uit met regerend kampioen Freddy Loix die samen met Johan Gitsels en BMA Autosport zijn titel verdedigt in een Skoda Fabia S2000. Verder nog Verschueren die het voorlopig nog moet doen met de oude VW Polo S2000 in afwachting van zijn R5. Melissa Debackere is er ook opnieuw bij met de Peugeot 207 S2000, net als de Nederlander Kobus met de Ford Fiësta S2000. Verder nog WRC- en RC1 wagens voor ondermeer Princen (Subaru), Van Woensel (Subaru), Bonjean (Skoda), Langenakens (Mitsubishi), Soenens (Subaru), Van de Velde (Subaru) en uiteraard ook nog enkele tweewielaandrijvers zoals de BMW’s van Snijers, Hoorne, Eggermont en de Porsche GT3 van Schmelcher. Verder nog een pak R2-wagens met vooral Ford en Peugeot op het voorfront en met interessante namen als de Mevius, Cracco, Dilley, Wright, Carton en Tanghe. Ook de Historics laten duidelijk van zich spreken in Haspengouw met onder meer de Porsches van Mylleville en een heroptredende Glenn Janssens, de Fords van Lietaer, Vanwijnsberghe, Bruneel, Deveux, Vermeirsch en de onvermijdelijke Opels van Tom Van Rompuy, Tytgat, Vandenberghe, Maes, enz. Met een deelnemersveld van 56 wagen kunnen we niet echt spreken van een overrompeling, maar de kwaliteit is wel uitstekend.
Om 8.20 uur deze morgen werd in Halle-Booienhooven dus de eerste KP van het nieuwe seizoen op gang geschoten. De weersomstandigheden waren droog, maar de regen van afgelopen dagen en deze nacht maakt de wegen rond Landen zeer vettig en spekglad.

Op deze 13,79 km lange KP was uittredend kampioen Loix en zijn nieuwe co Gitsels meteen de snelsten van het lot, kort gevolgd op 1,9 sec. door de Nederlander Kobus in zijn Ford Fiësta S2000. De WRC-wagens moesten iets meer toegeven met Princen op 5,9 tellen, terwijl Van Woensel reeds 18 seconden aan zijn broek kreeg. De Ridder zette een knappe vijfde chrono op de tabellen met zijn Mitsubishi Evo IX en was zodoende meteen de snelste in Groep N. Debackere volgde in zesde positie, maar moest reeds 20 tellen of anderhalve seconde per kilometer toegeven op leider Loix. De West-Vlaamse amazone bleef wel de meerdere van snellere wagens van ondermeer Bonjean en thuisrijder Langenakens.Een andere streekrijder, Colsoul, keek reeds aan tegen een achterstand van een halve minuut terwijl Verschueren reeds 53 seconden kreeg aangesmeerd. Snijers, met een brace rond zijn hand na de sortie in Spa, was de eerste achterwielaangedreven wagen.

Op KP2 van Gelmen over 14,84 km staken de WRC’s hun neus aan het venster, maar met opnieuw een snelste chrono voor Loix in de Skoda S2000, ditmaal nipt voor Bonjean, Van Woensel en Langenakens met daar tussen de Fiësta S2000 van Kobus die het dichtst kan aanklampen bij ‘Fast Freddy’. Verschueren was ditmaal goed voor de vijfde tijd in de VW Polo S2000 voor Princen. Hierdoor kwam Loix aan de start van de derde KP met een voorsprong van 3,8 seconden op de Nederlander, maar met reeds 23 seconden op de WRC’s van Bonjean en Van Woensel. Kobus zakte naar de vierde plaats op een halve minuut met Langenakens en Princen in de spiegels. Colsoul pakte de leiding over in Groep N, nadat De Ridder meer dan twee minuten verloor.

Loix lukte een hattrick na winst op de derde KP van Zepperen over 9,27 km. Kobus, Van Woensel, Princen en Langenakens maakten de top vijf rond, terwijl het ditmaal de beurt was aan Bonjean om via een verlies van 14 seconden van de tweede naar de vierde plaats te verhuizen in de tussenstand.

KP 4 of de laatste proef van de eerste lus werd gewonnen door Princen in de Subaru Imprezza WRC met een kleine marge op Loix. Verschueren was knap derde voor Van Woensel, Bonjean en Langenakens. Kobus verloor 12 seconden en dus de voeling met de leider.

Na de eerste lus heeft Loix reeds een mooie voorsprong bijeen gefietst van 18,7 seconden op Kobus, terwijl het WRC kwartet Van Woensel, Princen, Bonjean en Langenakens reeds volgen op respectievelijk 35, 38, 45 en 51 seconden. Verschueren is zevende voor Colsoul die leider is in Groep N.

Deveux is in zijn Escort voorlopig de snelste bij de Historics voor merkgenoot Vanwijnsberghe. Vandenberghe volgt met de opel Kadett in derde positie voor de Porsche van Janssen die in felle strijd is met de Ascona van Tom Van Rompuy.

Veertien wagens overleefden de eerste lus niet met als voornaamste opgevers Cracco, Cherain, Soenens, Debackere, Snijers, Lietaer en Mylleville.Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 22 februari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons