van der Horst

Londen: Alex Lynn wint incidentrijke race

Alex Lynn
Alex Lynn
Gisteren greep Alex Lynn nog erg nipt naast zijn eerste overwinning, maar vandaag was het eindelijk raak voor de Mahindra-piloot. Nochtans was het niet de Brit die als eerste over de meet ging, maar wel Lucas Di Grassi (Audi). De Braziliaan kreeg de zwarte vlag voorgeschoteld na een controversieel inhaalmanoeuvre tijdens de safety car-procedure. Hierdoor eindigt Nyck de Vries (Mercedes) als tweede en Mitch Evans (Jaguar) als derde. Stoffel Vandoorne verzilverde in eerste instantie zijn pole, maar halfweg liep het helemaal mis.
Start 2021 Londen E-Prix 2
Start 2021 Londen E-Prix 2
Van bij de start was Vandoorne goed weg, met in zijn kielzog Oliver Rowland (Nissan), Lynn en de Vries, al duurde het niet lang vooraleer de Nederlander de derde plek innam. Vanaf dat moment speelden beide Mercedes-piloten het teamspel goed door Rowland onder druk te zetten. Al kwam er eerst nog een safety car toen Sébastien Buemi (Nissan) en René Rast (Audi) elkaar raakten, waarna Vandoorne een perfecte herstart nam. Tijdens een tweede safety car omwille van een aanrijding tussen regerend kampioen António Félix da Costa (DS Techeetah) en André Lotterer (Porsche) kwam er een verrassing van formaat. Di Grassi en Audi besloten de pitlane in te rijden en de Braziliaan op die manier naar de zege te loodsen. De tweede neutralisatie betekende tegelijk het einde van het mooie liedje voor Stoffel Vandoorne.

Lucas di Grassi als eerste over de lijn, maar achteraf teruggezet
Lucas di Grassi als eerste over de lijn, maar achteraf teruggezet
Terwijl Vandoorne op een tweede plek reed, werd hij vol aangereden door Rowland. De Rumbekenaar kon zijn weg wel voortzetten, maar kon een goed resultaat nu wel vergeten. Hij eindigde uiteindelijk op een twaalfde plaats. Vooraan was het nog steeds de vraag wat er met di Grassi zou gebeuren. Uiteindelijk kreeg hij een drive through penalty, maar daar was Audi-manager Allan McNish niet mee akkoord. De Duitse constructeur liet Di Grassi op het circuit, waardoor die uiteindelijk met de zwarte vlag uit de race werd gehaald. Hierdoor kreeg Alex Lynn zijn eerste overwinning in de schoot geworpen, net voor de Vries. Evans daarentegen moest nog enorm hard vechten tegen Robin Frijns (Envision Virgin) en hoewel de Kiwi nog een 'Attack Mode'-activatie mistte, kon hij toch de Nederlander achter zich houden.

Met deze uitslag pakt de Vries de leiding over in het klassement, met zeven punten voorsprong op landgenoot Frijns en veertien op Sam Bird (Jaguar), die in de laatste minuten ook crashte met Norman Nato (Venturi). Vandoorne daarentegen blijft bengelen rond de dertiende plaats, in functie van eventueel puntenverlies voor Di Grassi, die voorlopig toch als achtste werd geklasseerd. Bij de teams is het Envision Virgin Racing dat de leiding overneemt met in hun zog Mercedes. Jaguar volgt op een derde plaats.

Met andere woorden: de finale in Berlijn, op 14 en 15 augustus, belooft razend spannend te worden. Ook in Duitsland staan er twee wedstrijden op het programma.

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 25 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 2.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons