van der Horst

Londen: Alles wat u moet weten

Formula E keert terug naar Londen
Formula E keert terug naar Londen
Vorig jaar was de ExCel Arena in Londen nog omgetoverd tot een veldhospitaal, de NHS Nightingale, met het oog om de ziekenhuizen wat te verlichten met de opvang van de coronapatiënten. Dit weekend is het de strijdarena voor de Formule E. Na een afwezigheid van vijf jaar komt het elektrische kampioenschap terug naar de Britse hoofdstad en gezien we in een jaar zitten met primeurs in de Formule E, kon Londen niet uitblijven en komt met een gedeeltelijk indoor-parcours .
  • Heinz Performance
Circuit Londen ExCel Arena
Circuit Londen ExCel Arena
Ja, u leest het goed. Een gedeelte van de race, weliswaar op een klein deeltje van het circuit, zal binnenin de ExCel Arena doorgaan. Vooral de start en finish alsook de pits zijn daar gelegen, al de rest bevindt zich oftewel rond het gebouw of aan de kades. Het tracé zelf zal uit 22 bochten bestaan, dat terwijl het maar 2,252 km lang is. Vooral het in- en uitrijden van de arena is vrijwel interessant, waar de piloten een heuvel moeten trotseren zowel opwaarts als neerwaarts. Voor het overige is het een vrij technisch circuit dat bestaat uit veel bochten. Ook om de Attack mode te wapenen zullen de piloten enorm moeten uitwijken.

Jérôme d'Ambrosio
Jérôme d'Ambrosio
De laatste keer dat de Formule E nog eens in Londen was, dateert al van 2016, toen het circuit nog in Battersea Park gelegen was. Dat was het jaar waar vooral Lucas di Grassi en Sébastien Buemi furore maakten door elkaar aan te rijden, terwijl zij de voornaamste kandidaten waren voor de titel. De vier races die in de Britse hoofdstad verreden werden tot nu toe, kenden drie verschillende winnaars waarvan twee zelfs nu nog steeds actief zijn in de Formule E: Buemi en kampioenschapsleider Sam Bird. Nog iemand die het telkens goed deed in Battersea Park was Jérôme D'Ambrosio, die maar liefst drie podia in vier wedstrijden verzamelde.

Wie elke sessie wil volgen zal weliswaar drie dagen aan de buis gekleefd zitten. De eerste vrije training vindt namelijk al op vrijdag om 18 uur plaats. Zaterdag gaat men dan verder met de tweede vrije training om 10 uur. De kwalificaties en de aansluitende Superpole wordt afgetrapt om 12 uur met de start om 16:03 uur. Zondag is de laatste vrije training om 9 uur, is de kwalificatie om 11 uur en vangt men de tweede race aan om 15 uur. Zoals steeds zijn alle vrije trainingen te volgen op de verschillende kanalen van de Formule E. Wie weliswaar de kwalificaties of de race wil volgen, zal dit weekend oftewel RTBF Auvio moeten gebruiken, of als u een account hebt, Eurosport Player. Op beide dagen starten de uitzendingen een kwartier voor aanvang bij de kwalificaties en een halfuur voor de start van de race. Wie de races toch gemist zou hebben, kan ze 's avonds telkens vanaf 20:30 uur herbekijken op Eurosport 2.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1vrijdag18:00 - 18:45
Vrije Trainingen 2zaterdag10:00 - 10:30
Kwalificatieszaterdag12:00 - 12:26
Superpolezaterdag12:30 - 13:00
Londen e-Prix 1zaterdag16:03 - 16:47 + 1 ronde
Vrije Trainingen 3zondag09:00 - 09:45
Kwalificatieszondag11:00 - 11:26
Superpolezondag11:30 - 12:00
Londen e-Prix 2zondag15:03 - 15:43 + 1 ronde

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 20 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Londen 1 en Londen 2.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons