van der Horst

Losail: Guerrieri (Honda) wint laatste WTCC-race, Björk en Volvo wereldkampioen

Guerrieri wint, Björk kampioen
Guerrieri wint, Björk kampioen
Niet alleen Esteban Guerrieri die autosportgeschiedenis schreef door in Qatar de laatste(?) WTCC-race te winnen, ook constructeur Volvo dat met Thed Björk de felbegeerde rijderstitel anno 2017 binnenhaalde had vrijdagavond alle reden tot juichen. Net als Björk kon ook Tom Chilton, winnaar van de WTCC Trophy-wereldtitel voor privérijders, zijn geluk niet op. Honda sloot het seizoen dan wel af met een klinkende zege maar verknalde het hier enigszins voor topper Norbert Michelisz. De Hongaar kon ook in de hoofdrace geen vuist maken en tikte in de seizoenafsluiter slechts als achtste aan.
Losail International Circuit
Losail International Circuit
Polesitter Esteban Guerrieri kwam bij de start prima weg, sloeg dadelijk een kloof, waarna niemand de vervanger van Tiago Monteiro nog terug zag. Een derde seizoenzege voor de Argentijn maar pas de eerste aan het stuur van een Honda, na eerdere zeges aan boord van de Campos Racing Chevrolet Cruze. Het strekt het Spaanse team overigens tot eer hun rijder niks in de weg gelegd te hebben bij de switch naar Honda.

Rob Huff die zich mits enig drumwerk in de eerste bocht aan de Volvo van Nick Catsburg had voorbijgewerkt, bevestigde zijn prima vorm met een afgetekende tweede stek. Voor de oud-wereldkampioen net voldoende om in de WTCC Trophy-eindstand over Mehdi Bennani naar de tweede plaats achter kampioen Chilton te wippen. Laatstgenoemde, nog in de openingsronde geprangd tussen de Marokkaan en Yvan Muller, lag overigens ongewild aan de basis van Bennani's opgave nadat het trio elkaar had geraakt. 

Esteban Guerrieri
Esteban Guerrieri
Ook Nick Catsburg mocht mee op het podium. Net zoals Yvan Muller dat in de openingsrace deed, schermde de Nederlander puntenleider Björk af voor mogelijke aanvallen van de achterop komende Chilton. Toen duidelijk was dat Norbert Michelisz geen bedreiging vormde  - want niet bij machte om Yvan Muller's zevende plaats in te pikken - kreeg de Nederlander zijn eerder aan Björk afgestane derde plek van de Zweed terug.

In tegenstelling tot de openingsrace waarin hij roemloos ten onder was gegaan, hield youngster Kris Richard in de hoofdrace vast aan zijn zesde stek achter Chilton. Een sterk resultaat voor de ETCC-topper die hier na zijn debuut in Japan een tweede kans bij Campos Racing kreeg.

Yvan Muller's opdracht bestond er in Norbert Michelisz achter zich te houden, een taak die de Elzasser probleemloos tot een goed einde bracht. Aan boord van een in raceconfiguratie minder efficiënte Civic, vond Michelisz nooit de pace terug waarmee hij de oefenritten en Q1 had gedomineerd. Uit de slipstream van voorliggers bleek de Honda in Qatar nochtans de snelste wagen op de baan, getuige Guerrieri's dominante zege.

'Norbi' treft in dit voor hem triest eindigend verhaal geen enkele schuld; eerder reeds het belangrijkste slachtoffer van Honda's diskwalificatie in China, werd de Hongaar thans verraden door zijn mechaniek. Een nukkig rempedaal veroordeelde hem tot een elfde startplaats in beide races, waarmee de spannendste titelstrijd in jaren reeds was gestreden nog voor er een meter was geracet. Een titelstrijd die er zonder Tiago Monteiro's testcrash bovendien heel anders had uitgezien...

Thed Björk - Polestar volvo S60
Thed Björk - Polestar volvo S60
Dit doet vanzelfsprekend niks af aan de dubbele kroon van concurrent Volvo in zowel het rijders- als merkenkampioenschap. Opdracht volbracht voor de Zweedse constructeur, amper twee jaar nadat de blauwen officieel in de serie neerstreken. Zweed Thed Björk kwam dit seizoen dan slechts twee keer op de hoogste podiumtrede postvatten, de vader van twee uit de buurt van Örebro liet slechts twee nulscores optekenen en verzekerde zich van de wereldtitel door zijn regelmaat.

Met de seizoenafsluitende meeting in Qatar lijkt het doek voor het WTCC definitief gevallen. De eens zo populaire toerwagenserie die in Monza anno 2005 van start ging, sterft thans door bloedarmoede een stille dood. Doodjammer. Het wordt nu uitkijken wat de aangekondigde maar nog niet bevestigde versmelting met Marcello Lotti's TCR Series voor de toerwagenfans in petto heeft.

Uitslag Hoofdrace:
  
 1 Esteban Guerrieri in 12 ronden 
 2 Rob Huff  +3.708 
 3 Nicky Catsburg +7.319 
 4 Thed Bjork +7.466
 5 Tom Chilton +8.785 
 6 Kris Richard +10.589 
 7 Yvan Muller +11.459
 8 Norbert Michelisz +12.023
 9 John Filippi +15.942
 10 Ryo Michigami +22.140
 11 Tom Coronel +22.769
 12 Yann Ehrlacher +24.275
 13 Daniel Nagy +30.126
 14 Kevin Gleason +34.895
 15 Zsolt David Szabo op 1 ronde
 16 Mehdi Bennani  op 9 ronden

Kampioenschap (eindstand):
1.Björk 283,5p
2.Michelisz 255
3.Chilton 248,5
4.Guerrieri 241
5.Catsburg 238,5
6.Bennani 234
7.Huff 215
8.Monteiro 200
9.Girolami 112
10.Ehrlacher 90
11.Coronel 69
12.Filippi 48
13.Gleason 47,5
14.Michigami 20
15.Muller 16...

Eindstand WTCC Trophy:
1.Chilton 138p
2.Huff 129
3.Bennani 128,5
4.Guerrieri 85
5.Ehrlacher 80
6.Coronel 68,5
7.Filippi 61
8.Gleason 45,5
9.Nagy 13
10.Panis 11...

Eindstand Merken:
1.Volvo
2.Honda

Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 1 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Losail.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons