van der Horst

Macau: Rob Huff domineert verregende hoofdrace

Rob Huff
Rob Huff
Regen of droog, Rob Huff maakt het in Macau allemaal niks uit. Na diens pole op het droge toonde de voormalige wereldkampioen zich ook op een weinig grip biedende want verregende omloop ongenaakbaar, goed voor een recordbrekende negende Macau-zege. Met een tweede stek op ruim acht seconden van de winnaar reduceerde Norbert Michelisz zijn achterstand op puntenleider Björk tot 6,5 punten. Tom Chilton tikte na een racelang duel met Esteban Guerrieri als derde aan, wat hem voor een half punt de leiding in de WTCC Trophy oplevert. De Volvo's hadden het moeilijk in Macau, met een vijfde plaats beperkte Thed Björk enigszins de schade.
 
Rob Huff - ALL.INKL.Com Citroën C-Elysée
Rob Huff - ALL.INKL.Com Citroën C-Elysée
Ei zo na was Huff zondag niet eens aan de start verschenen nadat diens Citroën C-Elysée zwaar beschadigd raakte bij de crash met Chilton en Michelisz in de openingsrace. Het Münnich Motorsport Team leverde 's nachts evenwel uitstekend werk zodat de Brit alsnog zijn plaats voorin op de startgrid kon innemen.


Circuito da Guia Macau
Circuito da Guia Macau
De wedstrijd werd om veiligheidsredenen achter de safety car gestart. Na twee verkennende rondjes krijgt het veld de vrije baan en blijft voorin alles bij het oude: Huff blijft leider voor Michelisz, Chilton, Björk, Guerrieri, Gleason, Michigami en Coronel. Veel positiewissels noteren we niet in deze voor de rijders uiterst lastige maar voor de kijker niet meteen begeesterende hoofdrace.

Tom Chilton
Tom Chilton
Esteban Guerrieri die Tiago Monteiro bij Honda vervangt, is duidelijk de meest ambitieuse rijder op de baan. Bij het eerste aanremmen van 'Lisboa' gaat de getalenteerde Argentijn aan kampioenschapleider Thed Björk voorbij en rijdt naderhand naar het leiderstrio Huff-Michelisz-Chilton toe. Huff  heeft de terugkeer van de Argentijn niet afgewacht.
Geholpen door een ballastvrije Citroën-montuur, neemt de Brit neemt ronde na ronde meer afstand van achtervolgers Michelisz en Chilton. Afgevlagd met een riante voorsprong van 8.142 sec., schrijft de Brit geschiedenis met een recordbrekende negende zege op 's werelds verraderlijkste omloop.

Norbert Michelisz - Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz - Honda Civic WTCC
Michelisz moet een opzittende Tom Chilton zien af te houden zonder daarbij al te veel risico's te nemen. Bij een mislukte aanval op de Hongaar  verliest de Brit evenwel zijn derde stek aan Guerrieri, waarop de Honda-rijder zijn rol als buffer voor stalgenoot Michelisz met verve zal vervullen. Pas wanneer de Argentijn in de slotronde een foutje maakt herovert Chilton zijn derde stek, een podiumplaats die hem voor een half puntje tevens de leiding in de WTCC Trophy oplevert, ten koste van Mehdi Bennani. De Marokaan, gisteren nog winnaar van de openingsrace, strandt vandaag op de zevende plaats.

Thed Björk - Volvol S60
Thed Björk - Volvol S60
Puntenleider Thed Björk rijdt een eenzame rit. Niet bij machte Guerrieri bij te benen, houdt hij moeiteloos Tom Coronel op afstand. De Nederlander wist via een prima start meteen twee plaatsen goed te maken en wordt knap zesde. Achter Bennani komen ook Gleason, Girolami en de jonge Szabo tot scoren.



Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze
Tom Coronel - ROAL Motorsport Chevrolet Cruze
Nick Catsburg, aanvankelijk met Girolami en Gleason in een duel om P8 verwikkeld, valt ver in het klassement terug na schade aan diens S60 bij een vroeg contact tussen beide Volvo's.
Catsburg staat vierde in de puntenstand op 4,5 punten van Bennani, maar zowel de Nederlander als de Marokkaan lijkennu wel  uitgeteld in de titelstrijd die thans beperkt blijft tot Michelisz en Björk. Slechts 6,5 punten scheiden beide toppers, de ultieme confrontatie in Qatar wordt een regelrechte thriller.

Rob Huff
Rob Huff
Man van de wedstrijd evenwel is Rob Huff. De Brit werd als een kanshebber op de titel naar voor geschoven maar blikt terug op een dramatisch verlopen seizoen. Deze zege in 'zijn' Macau, de eerste sinds april 2016, smaakt dan ook erg zoet.
“Dank aan het team, ze deden het onmogelijke, om middernacht was ik er nog van overtuigd niet te kunnen aanzetten." aldus Huffy die met negen overwinningen in Macau het record niet langer met motorrijder Michael Rutter hoeft te delen. Met  29 zeges sinds zijn WTCC-debuut in 2005, doet hij even goed als meervoudig kampioen José Maria Lopez. Absoluut recordhouder met 48 overwinningen blijft Yvan Muller.

Uitslag Hoofdrace Macau:

1.Rob Huff Citroën C-Elysée in 13 ronden
2.Norbert Michelisz Honda Civic +8.142
3.Tom Chilton Citroën C-Elysée +8/684
4.Esteban Guerrieri Honda Civic +9.228
5.Thed Björk Volvo S60 +21.237
6.Tom Coronel Chevrolet Cruze +25.818
7.Mehdi Bennani Citroën C-Elysée +28.693
8.Kevin gleason Lada Vesta +31.583
9.Nestor Girolami Volvo S60 +34.326
10.Szolt Szabo Honda Civic +41.598
11.Daniel Nagy Honda Civic +57.796
12.Ma Qing Hua Citroën C-Elysée +1:07.945
13.Nick Catsburg Volvo S60 +1:22.466
14.Yann Ehrlacher Lada Vesta +1:23.361
15.Ryo Michigami +1.51.491 ...

Kampioenschap:

1.T.Björk 255,5p
2.N.Michelisz 249
3.M.Bennani 216
4.Nick Catsburg 211,5
5.T.Chilton 210,5
6.E.Guerrieri 205
7.T.Monteiro 200
8.R.Huff 183
9.N.Girolami 112
10.Y.Ehrlacher 90
11.T.Coronel 69

WTCC Trophy:

1.T.Chilton 120p
2.M.Bennani 119,5
3.R.Huff 113
4.E.Guerrieri 85
5.Y.Ehrlacher 76
6.T.Coronel61,5
7.J.Filippi 51....

Merken:
1.Volvo 804,5p
2.Honda 792

Foto's: FIA WTCC
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 19 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons