van der Horst

Marc VDS haalt BMW Z4 GTE naar Europa!

BMW Z4 GTE
BMW Z4 GTE
Marc VDS Racing trekt in 2015 met een BMW Z4 GTE naar de European Le Mans Series. Dat het team onder leiding van Bas Leinders zijn zinnen had gezet op de ELMS is langer geweten en om kennis te maken met het kampioenschap verscheen de equipe uit Gosselies al aan de start van de seizoensafsluiter te Estoril met een BMW Z4 GT3, waarmee men bovendien meteen ook de GTC-klasse wist te winnen. De LMP2-piste werd uiteindelijk verlaten, net als een deelname in GTC, en na enig overleg met BMW Motorsport zal Marc VDS Racing in 2015 dus de Z4 GTE een Europees debuut geven.
BMW Z4 GTE
BMW Z4 GTE
De intentie om de wagen naar Europa te brengen was er al lang, echter BMW moest daar nog van overtuigd worden. De Z4 GTE werd immers ontwikkeld voor een programma in de Verenigde Staten (ALMS dat overging in TUSC), en naast de twee bolides door Rahal Letterman Lanigan Racing werden ingezet, was er enkel nog een derde test/reserve chassis beschikbaar. Inmiddels kwam er echter de bevestiging dat men in de VS twee nieuwe wagens zal inzetten dit jaar. 

Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3 (GTC)
Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3 (GTC)
“Dit moet één van de meest opwindende programma’s zijn die we ooit met dit team zijn aangegaan," aldus Leinders. "Met de GTE racen is een nieuwe uitdaging, maar we kijken er allemaal heel erg naar uit. Op technisch vlak mag de auto dan welk sterk op de GT3 lijken, het is toch een heel verschillende machine." Ook teameigenaar Marc van der Straten is in zijn nopjes met het nieuwe project; “Ik ben heel blij dat we een nieuwe stap met BMW Motorsport kunnen zetten. De afgelopen jaren hadden we al een uitstekende samenwerking en het was dan ook vanzelfsprekend dat we onze banden nog nauwer aanhaalden."

Andy Priaulx
Andy Priaulx
Voorlopig werd enkel Andy Priaulx als rijder bevestigd. Aangezien de GTE-klasse in de ELMS het Pro-Am principe hanteert zal er dus moeten gezocht worden naar twee amateur rijders (Silver & Bronze). Henri Hassid (Bronze) bewees in Estoril alvast uit het juiste hout gesneden te zijn. Voorts zal Marc VDS Racing een opnieuw een GT3-programma dat draait rond de 24 uren van Nürburgring en Spa afwerken in 2015. Markus Palttala - uitgeroepen tot winnaar van de BMW Sports Trophy (beste niet fabrieksrijder) - werd onlangs opgewaardeerd van Silver naar Gold en valt dus uit de boot.

BMW Z4 GTE
BMW Z4 GTE
Rahal Letterman Lanigan Racing blijft in het Tudor United Sportscar Championship instaan voor het runnen van de twee Z4's in GTLM-klasse. De rijdersbezetting wordt wel door elkaar geschud, met de verhuis van Priaulx naar de ELMS trekken Dirk Werner en Lucas Luhr (zesvoudig ALMS-kampioen) naar de States, waar ze Bill Auberlen en John Edwards vervoegen. Voor Dirk Müller is er dus geen full-time zitje meer beschikbaar.


Foto's: BMW & Marc VDS



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in European Le Mans Series op vrijdag 5 december 2014.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons