van der Horst

Marrakech: Tom Coronel iedereen te snel af: winst in de openingsrace

Vijf WTCC-overwinningen voor Tom Coronel
Vijf WTCC-overwinningen voor Tom Coronel
Tom Coronel stormde in de straten van Marrakech naar een vijfde WTCC-zege in zijn reeds lange toerwagencarrière. Het was al van 2013 geleden dat de Nederlander nog aan het WTCC-feest was. De privérijder kwam als derde uit de start maar kreeg al vroeg in de wedstrijd de leiding in de schoot geworpen toen Hugo Valente leider en polesitter James Thompson in de openingsronde uit de race tikte en hiervoor met een drive through werd bestraft. Volgden 21 zenuwslopende ronden waarin de ROAL Motorsport-rijder meesterlijk aan de niet aflatende druk van regerend kampioen Lopez weerstond. De Argentijn moest uiteindelijk vrede nemen met de tweede plaats, op zich geen slechte zaak want rivalen Muller, Monteiro, Michelisz en Huff deden met een derde, vierde, vijfde en zesde stek minder goed.
  • Dreamdrive
Dat Lopez die vanuit tiende stelling moest starten al dadelijk voorin terug te vinden was had ie deels te danken aan een succesvolle aanval op stalgenoot Muller en aan het gerommel in de openingsronde. Na Thompson die een flinke tik van Valente meekreeg en later zou opgeven, verzeilden immers ook Nick Catsburg en Thed Björk (resp. 3de en 6de op de grid) na onderling contact meteen naast de baan.  Nog voor aanvang van de tweede ronde in derde stelling, profiteerde Lopez net als voorganger Coronel van Hugo Valente's bestraffing.

Podium openingsrace
Podium openingsrace
Coronel wachtten daarop eenentwintig bange rondjes met aanvankelijk twee Citroën- en drie Honda-fabrieksrijders in zijn nek. Yvan Muller die Monteiro onder zijn achterbumper had hangen moest bij het leidersduo afhaken maar kon al bij al nog vrij makkelijk zijn derde plaats voor de Portugees veiligstellen.
Eens verlost van zijn stalgenoot kon Lopez zich ten volle op de gele HDL-Chevrolet voor zich focussen. Een wedstrijd lang hing de Argentijn als aan een touwtje achter de ROAL Chevrolet Cruze-rijder die zich op de verraderlijke want smalle omloop op geen fout liet betrappen. Hoe slim hij het ook speelde aan de ervaren Nederlander kwam Pechito niet voorbij. Ook niet toen hij Major Tom met nog één ronde te gaan aantikte, een maneuver dat, indien slecht afgelopen, hem wellicht op een bestraffing en nul punten had komen te staan. Met zijn titelrivalen in zijn spiegels was winnen geen must voor de Argentijn die zich verder in de slotronde gedeisd hield. Muller mocht mee op het podium, de Fransman ging zoals gezegd het Honda-trio Monteiro-Michelisz-Huff vooraf. Zij hadden gezien hun uitstekende uitgangspositie in de hoofdrace al helemaal geen baat bij het nemen van overdreven risico's.

Gabriele Tarquini tikte een eind verder als zevende aan, de Italiaan profiteerde net als Chilton, Bennani en Ekblom van de incidenten om de top 10 binnen te sluipen.

Voor Coronel kan dit toch al sterk gestarte WTCC-seizoen na deze verdiende zege al helemaal niet meer stuk. "Dit is mijn vijfde zege sinds ik in 2005 in het WTCC van start ging" aldus Coronel na de podiumceremonie, het Wilhelmus incluis. "Ik zag dat Hugo (Valente) James (Thompson) een tik verkocht en was er zeker van dat hij hiervoor zou bestraft worden. Daarop wachtte ik rustig mijn tijd af. Bovendien werd er achter mij nog meer ruimte geschapen toen Nick (Catsburg) en Thed (Björk) aan het tikken gingen. Lopez speelde het dan weer slim, kwam me wat plagen, liet dan weer een gaatje, maar ik wist best dat hij bij een aanval meer te verliezen had dan te winnen en dat hij het niet keihard zou spelen". Onnodig te stellen dat ook het hele ROAL Motorsport Team, teambaas Roberto Ravaglia incluis, door het dak ging.

In de tussenstand vergroot Lopez zijn voorsprong op Tiago Monteiro met zes punten, Muller van zijn kant wipt over Michelisz naar de vijfde plaats.

 Uitslag Openingsrace:

1 Tom Coronel  21 ronden
2 José-María López  +0.319 
3 Yvan Muller +2.185 
4 Tiago Monteiro +2.492 
5 Norbert Michelisz  +3.770
6 Rob Huff  +4.433 
7 Gabriele Tarquini +9.517
8 Tom Chilton T  +11.403
9 Mehdi Bennani T +12.294 
10 Fredrik Ekblom +16.540
11 Thed Bjork  +22.376 
12 Grégoire Demoustier T  +31.551
13 Ferenc Ficza T  +44.659
14 John Filippi T  op 8r
15 Hugo Valente  9r
16 Nicky Catsburg  14r
17 James Thompson T 15r

Kampioenschap:

1.Lopez 126p
2. Monteiro 109
3.Bennani 79
4.Huff 73
5.Muller 69
...
9. Coronel 41...

Merken:

1.Citroën 320p
2.Honda 265
3.Lada 153
4.Volvo 80

Foto's: Coronel Press



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons