van der Horst

Marrakech: Polesitter Monteiro eerste leider, Girolami bevestigt reputatie met 2de tijd.

Tiago Monteiro: eerste pole
Tiago Monteiro: eerste pole
Tiago Monteiro deed zaterdagnamiddag in Marrakech zijn reputatie als straatomloop-specialist alle eer aan. De Portugees pakte in een spannende shoot out de pole voor de hoofdrace, voor Volvo-nieuwkomer Nestor Girolami en Honda-teammaat Norbert Michelisz. Rob Huff die de eerste oefenrit had gemist beperkte de schade met een al bij al sterke vierde startplaats voor local hero Mehdi Bennani. De pole voor de openingsrace ging naar de debuterende Yann Ehrlacher, de neef van Yvan Muller krijgt de Japanner Ryo Michigami naast zich op de grid. Tom Coronel moet na een tegenvallende kwalificatie vrede nemen met een twaalfde startplaats voor beide races.
 
Nestor Girolami: Argentijn en snel
Nestor Girolami: Argentijn en snel
Honda Racing ziet zijn inspanningen van deze winter dus beloond met een eerste pole. Tiago Monteiro zet zijn titelambities meteen kracht bij, ook al wordt het pas zondag bittere ernst. Dat Nestor Girolami voor zijn Volvo-debuut en op een omloop waarop hij voordien nog nooit had gereden zou uitpakken met een knappe tweede chrono voor topper Michelisz is voor ons niet eens een grote verrassing. De  tengere Argentijn had vorig seizoen immers reeds bewezen intrinsiek zeer snel en een erg goede leerling te zijn. Het Argentijns volkslied zal ook dit seizoen nooit ver weg zijn. Polestar-teammaats Björk en de van Lada overgekomen Catsburg stonden er gelukkig zij het ietwat verweesd bij. Zij vertrekken in de hoofdrace als zesde en zevende.

Rob Huff maakte er met een derde startplaats het beste van nadat hij FP1 had gemist als gevolg van  een raceharnas dat niet aan de 2017-homologatienorm voldeed. Ook hij loste niettemin de verwachtingen in, net als Mehdi Bennani. Tom Chilton daarentegen vertrekt pas als achtste en zal alle zeilen moeten bijzetten om al niet meteen het contact met de top(pers) te verliezen.

Norbert Michelisz
Norbert Michelisz
Q1: Michelisz

In een sessie waarin het er enkel op aan komt zich bij de eerste twaalf te kwalificeren lukt Norbert Michelisz de snelste tijd. De Hongaar gaat 0.110" sneller dan Volvo-rijder Nick Catsburg, volgen Tiago Monteiro, Rob Huff en Nestor Girolami. Thed Björk is zesde maar wint de wedstrijd in de wedstrijd door er in tegenstelling tot een handvol collega's (die het bij één exemplaar houden) allebei zijn spiegels af te rijden. In de buik van het peloton wordt het even warm voor Tom Coronel, met nog drie minuten op de klok slechts 13de nadat hij zich in zijn eerste run in een bocht had verslikt. Tom verbetert minimaal maar voldoende om zich alsnog voor Q2 te kwalificeren, ten koste van de jonge Daniel Nagy. Ook Filippi en Panis halen de volgende sessie niet.

Uitslag Q1:

1.Michelisz (Honda) in 1:22.161
2.Catsburg (Volvo) +0.110
3.Monteiro (Honda) +0.301
4.Huff (Citroën) +0.440
5.Girolami (Volvo) +0.543
6.Björk (Volvo) +0.559
7.Bennani (Citroën) +0.583
8. Chilton  (Citroën) +1.015
9.Guerrieri (Chevrolet) +1.059
10.Michigami (Honda) +1.092
11.Ehrlacher (Lada) +1.363
12.Coronel (Chevrolet) +1.467

13.Nagy (Honda) +1.638
14.Filippi (Citroën) +1.882
15.Panis (Honda) +2.238

Rob Huff
Rob Huff
Q2: Monteiro
Michelisz pakt dadelijk uit met een sterke tijd: 1:21.959, een halve seconde sneller dan Honda-maatje Monteiro.  Nick Catsburg gaat meteen daarop rond in een bocht, slaat met achtertrein tegen de muur en blokkeert de baan waardoor de rode vlag wordt uitgehangen. Bij de herneming verbetert Monteiro Michelisz' besttijd met 0.137" en zal P1 weten vast te houden.Met nog vijf minuten op de klok prijkt Rob
Huff op de derde plaats maar de Brit moet in de slotminuten zowel Girolami als Bennani voorrang verlenen. De kersverse Citroën-rijder weet evenwel het Volvo-duo Catsburg-Björk af te houden en gaat mee naar de shoot out met vijf.

 
Tom Coronel
Tom Coronel
Tom Coronel van zijn mikt uiteraard op een tiende tijd die hem de pole voor de openingsrace zou opleveren. Tot vijf minuten voor afvlaggen van de sessie lukt hem dat ook maar in de slotfase valt de spectaculair driftende DHL-rijder terug naar een ongetwijfeld teleurstellende twaalfde plaats.
De felbegeerde tiende plaats gaat uiteindelijk naar rookie Yann Ehrlacher in de Lada Vesta, de Fransman krijgt Honda-rijder Ryo Michigami naast zich op de eerste rij. Of ie tevreden is met de pole voor de openingsrace? "Bwah, dit is geen echte pole... P10 is goed maar P1 is nog beter! Morgen
moet ik spijts enige ervaring terzake goed zien te starten, maar of ik druk ondervind? Neen, helemaal niet, de enige druk die er is zit in mijn banden
!" Mocht u het nog niet weten Yann is de neef van Yvan Muller.

Uitslag Q2

1.Tiago Monteiro (Honda) 1:21.822"
2.Michelisz (Honda) +0.137
3.Girolami (Volvo) +0.253
4.Bennani (Citroën) +0.714
5.Huff (Citroën) +0.746
6.Catsburg (Volvo) +0.870
7.Björk (Volvo) +0.975
8.Chilton (Citroën) +0.991
9.Michigami (Honda) +1.212
10.Ehrlacher (Lada) +1.241

11.Guerrieri (Chevrolet) +1.406
12.Coronel (Chevrolet) +1.657

Q3: Monteiro bis

Rob Huff zet in de shoot out als eerste aan en met diens  1:22.309"-chrono doet de Münnich Motorsport-rijder alvast 0.103" beter dan de achter hem gestarte Mehdi Bennani (1:22.412"). Komt dan Nestor Girolami, de enige van het Volvo Polestar-trio die zich tot in Q3 wist te hijsen. De Argentijn blokkeert zijn banden maar blijkt zowel in de eerste als tweede sector sneller dan Huff die hij finaal voor 0.278"
terugwijst.  Norbert Michelisz zal dit varkentje wel even wassen denk je dan maar niks is minder waar; spijts een snellere derde sector strandt de kersverse vader van een dochter op 0.066" van de Argentijn. Is er spijts het vertrek van José Maria Lopez toch maar weer een Argentijnse pole in de maak?  Daar lijkt het op wanneer ook de als laatste van start gegane Tiago Monteiro in sector 1 trager is dan Girolami. De Portugees is evenwel beresterk op stratenomlopen en pakt via een erg sterke tweede en derde sector de pole voor 0.239"

Uitslag Q3:

1.Tiago Monteiro (Honda Civic) in 1:21.792
2.Nestor Girolami (Volvo Polestar) + 0.239
3.Norbert Michelisz (Honda Civic) +0.305
4.Rob Huff (Citroën C-Elysée) +0.517
5.Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée) +0.620

Kampioenschap:

1.Monteiro 5p
2.Girolami 4p
3.Michelisz  3p
4.Huff 2p
5.Bennani 1p

Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 8 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons