van der Horst

Marrakech: Tiago Monteiro verzilvert pole, dubbelslag Honda Racing (update)

Tiago Monteiro
Tiago Monteiro
Tiago Monteiro en Honda Racing hebben hun eerste overwinning van het seizoen beet. In een weinig begeesterende hoofdrace snelde polesitter Monteiro, als zijn schaduw gevolgd door teamgenoot Norbert Michelisz, probleemloos naar een tiende WTCC-zege. Volvo Polestar-rijder Nestor Girolami mocht mee op het podium. Mehdi Bennani die Nick Catsburg al dan niet met opzet een tik verkocht, finishte als vierde voor de Nederlander. Samengevat een geslaagd weekend voor Monteiro die met een bonus van zeven punten op Michelisz als leider naar Monza trekt.
  • Prospeed Competition
Polesitter Monteiro behield bij de start probleemloos de leiding.  De Portugees had bovendien het geluk dat teamgenoot Michelisz zich voorbij de Volvo van Nestor Girolami naar de tweede plek kon hijsen en zo nodig als buffer kon fungeren. Even leek het er op dat de Argentijn ook de derde stek aan Mehdi Bennani zou kwijtspelen, quod non. Bennani kwam door zijn mislukte poging achter Nick Catsburg te zitten, wat iets verder dan weer resulteerde in contact tussen beide laatstgenoemden. Catsburg keek door dit incident meteen tegen een kloof van drie seconden naar het leiderskwartet aan maar zou die naderhand, met Chilton en Björk in zijn spoor, weten te dichten. Mogelijk wacht Bennani voor zijn tik nog een bestraffing zodat de uitslag onder voorbehoud blijft.

Net als in de openingsrace moest ook nu de safety car uitrukken nadat Daniel Nagy de voorophanging van zijn Honda Civic op een boordsteen in de chicane had gebroken. Monteiro was bij de pinken bij de herneming en verschalkte Michelisz, nog druk met zijn banden op temperatuur  te houden. Vanaf dan viel er vooraan niks meer te bleven en lag de top zeven reeds vast.

Verderop leverde Tom Coronel slag met de achteraan gestarte Rob Huff die, nadat hij aan Ryo Michigami was voorbij gegaan, behoorlijk gefrustreerd raakte nu hij niet verder in het klassement kon opklimmen. De Brit moest vrede nemen met de negende plaats en verlaat Marrakech met twee luttele punten.

Geen van de Citroën's had het zondag overigens echt makkelijk in Marrakech, wellicht de tol voor de 50 kg ballast die het merk nog tot de race op de Hungaroring mee aan boord heeft. Honda leek in Marokko net iets sneller dan concurrent Volvo maar mogelijk ziet het plaatje er bij de volgende afspraak op de snelle Monza-omloop heel anders uit. In het merkenkampioenschap delen Honda en Volvo (dat gisteren de MAC3-teamcompetitie won) de leiding.

UPDATE: Mehdi Bennani kreeg na afloop voor het incident met Catsburg twee seconden straftijd waardoor hij van P4 terugvalt naar P6.

Uitslag Hoofdrace Marrakech:

1.Tiago Monteiro (Honda Civic) 23 ronden
2.Norbert Michelisz (Honda Civic) +0.751
3.Nestor Girolami (Volvo Polestar) +2.120
4..Nick Catsburg (Volvo Polestar) +3.702
5.Tom Chilton (Citroën C-Elysée) +4.519
6.Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée) +2.847 (+ 2 seconden straftijd)
7.Thed Björk (Volvo Polestar) +5.073
8.Tom Coronel (Chevrolet Cruze) +6.363
9.Rob Huff (Citroën C-Elysée) +7.658
10.Ryo Michigami (Honda Civic) +12.197
11.John Filippi (Citroën C-Elysée) +20.402
12.Yann Ehrlacher (Lada Vesta) +22.035
13.Esteban Guerrieri (Chevrolet Cruze) +22.308
14.Daniel Nagy (Honda Civic) +42.880
15.Aurélien Panis  op 19 ronden

Kampioenschap:

1.Monteiro 43p
2.Michelisz 36p
3.Catsburg 28
4.Bennani 26
5.Guerrieri 25p
6.Björk 25p
7.Girolami 25p
8.Chilton 16p
9.Coronel 8p
10.Huff 4p
11.Panis 1p
12.Michigami 1p

WTCC Trophy: (aangepast)

1 Tom CHILTON  16p
2 Mehdi BENNANI  16p
3 Esteban GUERRIERI  13p
4 Tom CORONEL  11p
5 Rob HUFF  6p
6 Dániel NAGY  5p
7 Aurélien PANIS  4p
8 John FILIPPI  4p
9 Yann EHRLACHER  3p
.

 Foto: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 9 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons