van der Horst

Marrakesh: Edoardo Mortara pakt de winst - Stoffel Vandoorne beperkt de schade

Start 2022 Formula E Marrakesh E-Prix
Start 2022 Formula E Marrakesh E-Prix
Edoardo Mortara heeft de Marrakesh E-Prix gewonnen. De ROKiT Venturi-piloot pakte na een dolle openingsfase van de race de leiding en hield de DS Techeetah van António Félix da Costa van zich af. De derde plaats ging naar Mitch Evans (Jaguar), nadat Jean-Éric Vergne in de laatste minuten van de wedstrijd vooraan wegviel. Stoffel Vandoorne (Mercedes) moest na een desastreuze kwalificatie aan een inhaalrace beginnen en met succes, de Rumbekenaar eindigde als achtste.
Terwijl tijdens de vorige races de openingsfase meer leken op een observatieronde dan was dit het allerminst waar in Marrakesh. Van bij de start hield da Costa de leiding vast, maar al vrij snel kregen we een gevecht met zes wagens om de leiding. Ook werden de Attack modes, die overigens maar drie minuten duurden deze race in plaats van de gebruikelijke vier, al snel opgebruikt door de koplopers. Dankzij een goede strategie kon Mortara de kop overnemen, terwijl achter hem Evans iets later zijn laatste Attack Mode wapende en zich zo in het zog van Mortara zette.

Al kon de Kiwi niets beginnen tegen eerst da Costa en daarna Vergne, die enorm keek op energiebesparing. Hierdoor werden er keuzes gemaakt bij DS Techeetah. Na de kwalificaties zei de Portugees dat als hij Vergne moest voor laten, hij dit zonder problemen ging doen. Da Costa hield woord en Vergne kreeg zijn kans om de overwinning af te snoepen van Mortara. Dit lukte allesbehalve en uiteindelijk vroeg da Costa om zijn kans te wagen, waar hij ook goedkeuring voor kreeg. De Portugees zette de jacht in op de Zwitser, maar kwam uiteindelijk te kort, waardoor Mortara zijn derde overwinning behaalde. Ondertussen verloor Vergne enorm veel terrein, waardoor Evans zijn kans zag om de derde plaats over te nemen. Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi) vervolledigde de top vijf.

Voor Vandoorne was het simpel vandaag: naar de top tien rijden en dan zoveel mogelijk punten scoren om de schade te beperken. De Rumbekenaar reed een enorm klinische race, waarbij hij de nodige progressie maakte en in de laatste tien minuten de top tien bereikte. Van daaruit haalde hij er nog twee extra plaatsen uit en eindigde hiermee als achtste. In de tussenstand verliest hij zowel de leiding als de tweede plaats aan Mortara en Vergne, maar blijft met veertien punten achterstand wel net voor Evans. Ook bij de teams ziet Mercedes ROKiT Venturi en DS Techeetah voorbij snellen. Met nog zes races in zes weken tijd is alles nog mogelijk. Te beginnen in New York binnen twee weken.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 2 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakesh.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons