van der Horst

Maximaal aantal deelnemers in Dubai

Startgrid 24H Dubai 2015
Startgrid 24H Dubai 2015
DUBAI (9 januari 2016) – Het seizoen 2016 van de 24H SERIES powered by Hankook begint op het Dubai Autodrome met de elfde editie van de Hankook 24H DUBAI (14-16 januari 2016). Voor het eerst in de historie van de eerste lange-afstandsrace in de Golf-regio is met 100 auto’s op de inschrijflijst het maximaal toegelaten aantal deelnemers bereikt. Het veld omvat een prachtige mix van GT’s en toerwagens, waaronder tal van auto’s die nog niet eerder tijdens de Hankook 24H DUBAI aan de start verschenen. Daarnaast worden enkele nieuwe klassen geïntroduceerd, waaronder een aparte klasse voor de steeds populairder wordende toerwagens volgens TCR-reglement. Met live-uitzending van de volledige race op Motors TV en live-streaming via de website van de serie (www.24hseries.com), geplande live-uitzendingen via tal van andere televisiestations in de hele wereld en het commentaar door de experts van Radiolemans.com belooft de race in Dubai weer een memorabel evenement te worden.
Dubai Autodrome
Dubai Autodrome
Met het Libanese team Memac Ogilvy Duel Racing en de Zwitserse rijdster Chantal Kroll staan zowel de algemeen teamkampioen als de algemeen kampioen bij de rijders van de 24H SERIES powered by Hankook weer aan de start om hun titel te verdedigen. Met de SEAT Leon Cup Racer behoort Memac Ogilvy Duel Racing tot de kanshebbers op succes in de TCR-klasse, terwijl Chantal Kroll één van de coureurs van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Zwitserse team Hofor Racing is. Alle kampioenen van 2015 krijgen hun trofeeën en de gelimiteerde BRM 24H SERIES kampioenshorloges, beschikbaar gesteld door tijdwaarnemingpartner BRM, tijdens een speciale ceremonie in het rennerskwartier van Dubai Autodrome op woensdagavond voorafgaand aan de race van dit jaar.

Klasse A6: de nieuwe generatie maakt zijn opwachting

f3b0f8c91c061fab4b9ce60564269a492aef8883.jpg
Met 29 auto’s is de klasse A6 de grootste in het veld voor de race van dit jaar in Dubai. Een nieuwe generatie GT3-auto’s maakt zijn opwachting en zo vormt de Hankook 24H DUBAI het eerste optreden in een 24-uursrace voor de nieuwe Mercedes-AMG GT3. Het Duitse team Black Falcon zet twee nieuwe auto’s in, waarvan één onder de inschrijving van Abu Dhabi Racing Black Falcon met een rijdersbezetting die de oud-Dubai-winnaars Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten, de Duitser Hubert Haupt en de Nederlander Jeroen Bleekemolen omvat. De andere rijders in de auto zijn de Duitser Maro Engel, die vorig jaar november de eerste FIA GT World Cup in Macau won, en de Nederlander Indy Dontje. Ook in de andere auto van het team rijden oud-winnaars: Abdulaziz Al Faisal uit Saoedi-Arabië, de Nederlander Yelmer Buurman en de Duitsers Bernd Schneider en Hubert Haupt, waarbij laatstgenoemde op beide auto’s is ingeschreven. Hier completeert de Pool Michal Broniszewski het kwintet. Het Britse team RAM Racing, titelverdediger in de A6-klasse, zet ook een nieuwe Mercedes-AMG GT3 in voor de Britten Paul White, Tom Onslow-Cole en Stuart Hall en de Duitsers Thomas Jäger en Roald Goethe. De Mercedes-Benz SLS AMG GT3 is ook goed vertegenwoordigd in Dubai met inschrijvingen van het Belgische team Gravity Racing International, het Zwitserse Hofor Racing, Black Falcon en SPS automotive performance uit Duitsland, IDEC Sport Racing uit Frankrijk, het Nederlandse team V8 Racing, Preci Spark uit Groot-Brittannië en GDL Racing uit San Marino.

24H Dubai 2015
24H Dubai 2015
Een andere auto die voor het eerst in Dubai aan de start verschijnt is de nieuwe Audi R8 LMS, die al de overwinning in de 24-uursrace van de Nürburgring en een podiumplaats in de 24 Uur van Spa-Francorchamps op zijn erelijst heeft. Het Duitse team C. Abt Racing zet een auto in met een sterke bezetting, waaronder Daniel Abt, Christer Jöns, Andreas Weishaupt, Isaac Tutumlu Lopez en Matias Henkola. Land Motorsport treedt eveneens aan met een nieuwe Audi, met Australisch GT-kampioen Christopher Mies en oud-Dubai-winnaar Carsten Tilke onder de rijders. Car Collection Motorsport heeft twee nieuwe R8’s ingeschreven, hier behoort Markus Winkelhock tot de rijders. Het Britse team Optimum Motorsport komt ook uit met een nieuwe Audi, met de fabrieksondersteunde coureur Frank Stippler als een van de rijders. Het Belgian Audi Club Team WRT maakt met een nieuwe Audi zijn debuut in Dubai. Ook de Lamborghini Huracán is een auto van de nieuwste GT3-generatie. Deze auto komt met de Oostenrijkse teams HB Racing en Konrad Motorsport (inclusief oud-Dubai-winnaars Rolf en Mark Ineichen en Christian Engelhart) en het Duitse team Leipert Motorsport in Dubai aan de start. Het Belgische team Boutsen Ginion Racing zet een Renault RS01 FGT3 in, de spectaculaire silhouet-auto zal voor het eerst in een 24-uursrace uitkomen.  

Concurrentie in de klasse A6 mag worden verwacht van de Scuderia Praha, die ook al races won in de 24H SERIES powered by Hankook, met de Ferrari 458 Italia. Het team Dragon Racing uit de Emiraten, een regelmatige deelnemer in Dubai, zet twee Ferrari’s in. En omdat geen enkele lange-afstandsrace compleet is zonder Porsches in het veld, zijn er ook in de klasse A6 enkele 911’s, ingezet door de Duitse teams Artthea Sport en Attempto Racing. V8 Racing zet naast zijn andere auto een Chevrolet Corvette in en het Duitse team MRS GT Racing komt met een Nissan GT-R GT3 in actie.

17 auto’s in Porsche 991 Cup-klasse

Curbstone Corse - 24H Dubai
Curbstone Corse - 24H Dubai
Hoewel deelname met oudere modellen uiteraard nog steeds mogelijk is, bestaat de Porsche Cup-klasse nu uitsluitend uit auto’s van de huidige bouwgeneratie 991. In totaal worden 17 Cup-Porsches van tien teams in Dubai verwacht. Lechner Racing Middle East uit Bahrein en GDL Racing uit San Marino zetten elk drie auto’s in, waarbij Zijne Hoogheid Sjeik Hasher Al Maktoum, een erkende autosportliefhebber en lid van de heersende familie van Dubai, als rijder op één van de Lechner Racing Middle East-Porsches is ingeschreven. De Duitse teams Black Falcon TMD Friction en HRT Performance en het Oostenrijkse MSG Motorsport brengen elk twee auto’s aan de start, terwijl de teams Förch Racing by Lukas Motorsport en Platinum Racing, beide uit Polen, MRS GT Racing uit Duitsland, B2F Compétition uit Frankrijk en PFI Racing Sweden elk met één Porsche vertegenwoordigd zijn.


Volop variatie in SP2 en SP3

De SP-klassen zijn altijd goed voor volop variatie en de race in Dubai van dit jaar vormt daarop geen uitzondering. In de SP2-klasse bestaat het veld uit Porsche 997 Cup S-auto’s van GDL Team Asia en Porsche Lorient Racing, twee Porsche 991 Cup-auto’s van Speedlover, twee MARC Focus V8’s van MARC Cars Australia, teamkampioen in de SP2-klasse, de MARC Mazda 3 V8 van Red Camel-Jordans.nl en een GC Automobile GC10 V8 van Vortex V8. De klasse SP3 is vooral het speelveld voor GT4-auto’s met Ginetta’s van Primus Racing, CWS 4x4, Century Motorsport, Nova Race en Optimum Motorsport, Lotus Evora’s van track-club en Cor Euser Racing, de beide BMW’s van JR Motorsport, Aston Martin Vantage GT4’s van J.W. Bird Motorsport en Speedworks Motorsport (titelverdediger in de SP3-klasse), de KTM X-Bow GT4 van RTR Projects en de BMW M3 GT4 van Sorg Rennsport.

Toerwagens: nieuwe klassen beleven debuut

24H Dubai: Startgrid 2015
24H Dubai: Startgrid 2015
Bij de race in Dubai van dit jaar maakt de TCR-categorie als aparte klasse in de 24H SERIES powered by Hankook zijn debuut. Met vier inschrijvingen is de SEAT Leon Cup Racer de favoriete auto in de TCR-klasse. De deelnemende teams zijn het regerend kampioensteam Memac Ogilvy Duel Racing, NKPP Racing, CTR-Alfatune en Zest Racecar Engineering. Ook de klasse A3 is herzien en omvat nu drie SEAT Leon Supercopa-auto’s van RTG by Gladysz Racing, RKC/TGM en Unior Racing Team Austria, een BMW M3 Coupé van Hofor-Kueperracing, teamkampioen in de klasse A5, en de beide Peugeots 208 GTi van Team Atran. De CUP1-klasse voor BMW M235i Racing Cup-auto’s omvat zes deelnemende équipes: elk twee auto’s van de Duitse teams Bonk Motorsport, titelverdediger in de CUP1-klasse, en Sorg Rennsport, plus elk één van QSR uit België en DUWO Racing uit Luxemburg. De klasse A2 rondt het toerwagengedeelte in het veld af met zeven Renault Clio’s van de teams 2W Racing uit de Emiraten, presenza.eu Racing Team Clio uit Zwitserland, teamkampioen in A2, AD Racing/Flexlease.nu en Team Sally Racing uit Denemarken, Preptech UK en twee auto’s van Modena Motorsports uit Hong Kong, aangevuld door de teams ZRT Motorsport met een Honda DC5 en LAP57 Racing met een Honda Integra, beide uit de Emiraten, het Duitse Besaplast Racing met een Mini Cooper S JCW, het Deense K-Rejser met een Peugeot RCZ, VDS Racing Adventures uit België met een Honda Civic Type-R en SVDP Racing uit de Emiraten met een BMW 120D.   

Drie dagen actie op de baan, live-uitzendingen via Motors TV

24H Dubai: Startgrid 2015
24H Dubai: Startgrid 2015
Na de optionele privétests op woensdag 13 januari begint de officiële actie op de baan op donderdag 14 januari met vrije trainingen van 11.30 tot 12.35 en van 13.30 tot 16.00 uur, gevolgd door de kwalificatie van 16.15 tot 17.30 uur en de avondtraining van 18.00 tot 20.00 uur. Op vrijdag 15 januari is er van 10.30 tot 11.00 uur een warm-up. De race start op vrijdag om 14.00 uur en eindigt op zaterdag op hetzelfde tijdstip, gevolgd door de prijsuitreiking. Motors TV zendt de race volledig live uit, de uitzending loopt van vrijdag 13.30 uur tot zaterdag 14.30 uur, maar ook de kwalificatie en de avondtraining op donderdag worden al uitgezonden. Bovendien hebben de TV-zenders Viasat Motor, Sportklub, Dubai Sports TV en Gear One TV gedeeltelijke live-uitzendingen tjdens de race gepland.

Live-commentaar wordt verzorgd door de experts van Radiolemans.com. Live-streaming, live-timing en nieuws is te vinden op de website van de serie onder www.24hseries.com. Er zijn ook regelmatige updates via Twitter (@24HSERIES), Facebook (24H Series), Instagram (24HSERIES) en Youtube (24H Series). Als altijd treedt Hankook op als officiële bandenleverancier voor het evenement. BRM is de officiële partner voor de tijdwaarneming en stelt ook de trofeeën voor de prijsuitreiking beschikbaar. SPAA05 levert de LED-displays op de auto’s die de positie in de race weergeven. BRM, Showtrax, Stand21 en Speedcom zijn aanwezig in het rennerskwartier van Dubai Autodrome. Nadere informatie over de Hankook 24H DUBAI en de andere evenementen van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via www.24hseries.com.

24HSeries by Creventic
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op zaterdag 9 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Dubai.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons