"McLaren in gesprek met Mercedes voor levering krachtbron"

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Volgens de BBC heeft McLaren een eerste gesprek aangeknoopt met Mercedes voor het leveren van krachtbronnen. Dit komt er nadat het Britse team rampzalige voorseizoenstests in Barcelona doorstond met meermaals problemen aan de Honda-motor. De krachtbron van hun Japanse leverancier lijkt niet alleen oncompetitief te zijn, maar tevens onbetrouwbaar. Volgens de BBC evalueert het team de eventuele opties indien de samenwerking met Honda spaak loopt. Noch bij McLaren, noch bij Mercedes is er iemand bereikbaar voor enig commentaar.
  • Inforegio
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Eric Boullier, de race directeur bij McLaren, zei vorige week tijdens de laatste testweek dat er helemaal geen plan is om de samenwerking met de Japanse motorleverancier te beëindigen. Maar moest McLaren nu toch willen overschakelen op een andere aandrijving voor hun wagens, moet het een manier vinden om hun langdurig contract met Honda – dat opgesteld werd in 2013 – te verbreken. De Honda-overeenkomst zou jaarlijks een netto waarde hebben van maar liefst 93 000 000 euro (100 miljoen dollar). Honda betaalt maar liefst de helft van de salaris van de rijders, legt bij voor sponsoring en levert de motoren gratis naar verluidt.

Toto Wolff
Toto Wolff
Volgens de bronnen van de BBC is het contact tussen McLaren en Mercedes kort en informeel geweest, dus tot een oplossing zou het zeker niet geleid hebben. Toto Wolff, teambaas bij Mercedes AMG-Petronas, zou er voor open staan om hun voormalige partner terug van motoren te voorzien. Als klant zou McLaren dan jaarlijks 17 miloen euro moeten betalen voor een Mercedes krachtbron, of bij Renault dat ook een optie zou zijn. Een zware beslissing omdat de Japanse partner McLaren van een een financiële ruggegraat voorziet. Indien de relatie toch tot een halt moet worden geroepen zouden de aandeelhouders zelf diep in hun zakken moeten gaan, tot ze eindelijk een grote sponsor strikken.

Eric Boullier - McLaren Honda F1 Team
Eric Boullier - McLaren Honda F1 Team
Tijdens de afgelopen tests op het Circuit de Barcelona-Catalunya was McLaren de traagste deelnemer. Hun snelste tijd, gezet door Stoffel Vandoorne, was maar liefst 2,7 seconden trager dan de snelste tijd van Kimi Räikkönen in de Ferrari. Boullier zei vorige week aan de Spaane krant AS dat hij ervan overtuigd was dat McLaren zou winnen met een Mercedes-motor in hun bolide. Ook vreesde hij dat hun sterrijder Fernando Alonso het team zou verlaten als de wagen niet competitief zou zijn dit seizoen. Alonso, wiens contract eind dit seizoen afloopt, heeft geen enkele Grote Prijs meer gewonnen sinds mei 2013.

Foto's: Martijn Wouters, Ronald Ooms, Georges De Coster & Racing International Photography


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op donderdag 16 maart 2017.

  • VR Racing