van der Horst

Mexico City: Historische dubbel voor Porsche

Pascal Wehrlein en André Lotterer
Pascal Wehrlein en André Lotterer
Nadat ze een hele dag praktisch elke sessie domineerden, kon Porsche eindelijk die prestatie ook omzetten in een overwinning tijdens de Mexico City E-Prix. Het is dan ook uitgerekend Pascal Wehrlein, die enkele seizoenen geleden in Mexico de overwinning net voor de meet zag ontglippen en vorig seizoen zijn overwinning in Puebla kwijt speelde, die de zege pakte. Samen met André Lotterer viert de Duitse constructeur een historische dubbel en dat na een zeer strategische race. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) vervolledigde het podium.
Pascal Wehrlein & André Lotterer - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein & André Lotterer - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Dat tactiek zeer belangrijk is in Formule E, bleek nog maar eens zaterdag. Wehrlein behield de leiding na de start, maar verloor deze na een kwartier aan Edoardo Mortara (ROKiT Venturi). Het leek zelfs een dag te worden als anders voor Porsche, waar beide wagens wegdeemsterden, maar niets was ditmaal minder waar. Op twintig minuten van het einde begonnen beide Porsche rijders zich terug op te werken om in het laatste kwart ook nog eens Mortara op te rollen. Daarenboven hadden zij ook meer energie dan de meesten achter hen en door teamorders bleven zij in formatie rondrijden, wat voor Wehrlein en Porsche eindelijk hun eerste overwinning opleverde met een historische dubbel als extraatje.

Achter het duo was het een constant geharrewar met de ene inhaalmanoeuvre na de andere. Halfweg de wedstrijd leek Vergne en teamgenoot António Félix da Costa de beste papieren te hebben voor misschien zelfs winst, maar ook Robin Frijns (Envision Racing) kwam zich vooraan moeien. Hoewel Mortara vooraan reed, zakte hij na het inhaalmanoeuvre van de Porsches naar achteren. Op de koop toe maakte Wehrlein en Lotterer het nog moeilijker voor iedereen door de andere deelnemers nog een onverwachte extra ronde aan te smeren, wat ook gevolgen had voor onder meer Frijns, beide Jaguars en Oliver Rowland (Mahindra). Uieindelijk eindigde Vergne - die nog last had van een voedselvergiftiging van gisteren - voor da Costa, terwijl Mortara de top vijf vervolledigde.

Nyck de Vries & Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Nyck de Vries & Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Bij Mercedes-EQ zullen ze deze wedstrijd in Mexico graag willen vergeten. Lange tijd leken zowel Nyck de Vries als Stoffel Vandoorne niet verder te geraken dan net in de punten en vooral de Nederlander had toch moeite om het tempo te behouden, waarbij hij zelfs even buiten die punten lag. Vandoorne leek de meubelen te redden voor het team door misschien onverwacht richting een top vijf te rijden, maar dat was buiten Lucas di Grassi (ROKiT Venturi) gerekend, die buiten beeld in de voorlaatste ronde met beide Mercedessen in aanvaring kwam. De Vries kon toch nog naar een zesde plaats rijden, Vandoorne had meer pech en eindigde uiteindelijk op een elfde plaats. Met deze uitslag blijft Mortara nog steeds op kop in de tussenstand, voor de Vries en di Grassi. Vandoorne hangt op een zesde plek met vijftien punten achterstand op de Zwitser.

Nu is er weer een lange pauze vooraleer ze terug aan de slag gaan op 9 april in Rome.

Foto's: Porsche AG - Mercedes-EQ Formula E TeamDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 12 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mexico City.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons