van der Horst

Mexico: Verstappen verstevigt leiding na zege

Max Verstappen (Red Bull) neemt de leiding van de race
Max Verstappen (Red Bull) neemt de leiding van de race
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Mexico gewonnen. De Nederlander kon de leiding nemen bij de start van de race en werd op geen enkel ogenblik nog bedreigd voor de overwinning. Hij finishte zeventien seconden voor Mercedes-rijder Lewis Hamilton, die in de slotfase van de race onder druk kwam te staan van thuisrijder Sergio Perez (Red Bull). Hij kon uiteindelijk de Mexicaan nog net van zich afhouden. Polesitter Valtteri Bottas (Mercedes) spinde in de eerste bocht en finishte buiten de punten.
De protagonisten kwamen allemaal goed weg bij de start van de race en Bottas, Hamilton en Verstappen reden naast elkaar bij het aanremmen voor de eerste bocht. Verstappen remde later en kon zo de leiding nemen. Bottas werd achteraan aangetikt door Daniel Ricciardo (McLaren) waardoor de Fin spinde en achteraan moest aansluiten. Ricciardo moest de pits opzoeken voor een nieuwe voorvleugel, maar ook Bottas deed dat om over te schakelen naar het harde rubber aangezien de safety car ondertussen op de baan was gekomen. Achterin raakten Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) en Mick Schumacher (Haas) elkaar, waardoor beiden moesten opgeven. Tsunoda's wagen stond op een gevaarlijke plaats, waardoor de wedstrijd vier ronden geneutraliseerd werd.

Verstappen plande zijn herstart goed en werd niet bedreigd door Hamilton bij het ingaan van de eerste bocht. Op het einde van ronde zes - de eerste echte raceronde - bedroeg z'n voorsprong reeds anderhalve seconde. Perez volgde kort na Hamilton, gevolgd door Pierre Gasly (Alpha Tauri) en Charles Leclerc (Ferrari).

Verstappen bouwde ondertussen zijn voorsprong gestaag uit, terwijl Perez gemiddeld zo'n drie seconden achter Hamilton bleef, net ver genoeg om niet in de turbulente lucht te zitten. Ricciardo en Bottas bleven ondertussen achteraan strijden met elkaar, maar de Fin raakte niet voorbij de McLaren-rijder.

Wanneer Perez het gat met Hamilton verkleint tot minder dan twee seconden, dook Hamilton de pits in. Het was op dit moment al duidelijk dat hij streed voor de tweede plaats en niet voor de overwinning. Hij kwam net achter Leclerc terecht, maar de Monegask zocht één ronde later zelf de pits op waardoor het tijdverlies voor de regerende wereldkampioen beperkt bleef. Verstappen bleef nog vijf ronden langer buiten, maar om zijn eerste plaats niet in gevaar te brengen, werd de Nederlander toen ook binnengehaald. Perez bleef echter nog een eindje doorrijden. Pas elf ronden na Hamiltons pitstop ging de Mexicaan verse banden halen. Hij kwam negen seconden achter Hamilton terug de baan op. Er waren toen nog 31 ronden af te leggen en gezien het voordeel van nieuwere banden te hebben, kon hij het gat beginnen dichten.

Sergio Perez - Red Bull
Sergio Perez - Red Bull
Tien ronden voor het einde kreeg Perez voor de eerste keer DRS te pakken. Doordat er verschillende rijders moesten gedubbeld worden, verloor hij wat tijd, maar de laatste twee ronden kon hij opnieuw druk uitoefenen op Hamilton. In de laatste ronde kwam hij dichtbij, maar uiteindelijk moest Perez vrede nemen met de derde plek.

Ondertussen had Bottas nog twee keer de pits opgezocht, telkens om de zachte band te monteren om zo de snelste ronde van Verstappen te kunnen afnemen. De eerste keer kwam hij net achter Verstappen terecht, haalde hij de Nederlander in, maar kon hij niet wegrijden waardoor hij Verstappen weer moest voorlaten. De tweede keer lukte Mercedes wel in hun opzet en kon Bottas in de laatste ronde van de race een nieuw ronderecord neerzetten. Hij kreeg er geen punt voor omdat hij niet in de top tien eindigde, maar Mercedes verhinderde op die manier wel dat Red Bull op gelijke hoogte zou komen in het constructeurskampioenschap. De Duitse constructeur leidt het kampioenschap nu met één punt voorsprong op Red Bull.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Mexico 2021

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:38:39.086
2.Lewis HamiltonMercedes+16.555s
3.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+17.752s
4.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+63.845s
5.Charles LeclercFerrari+81.037s
6.Carlos SainzFerrari+1 ronde
7.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+1 ronde
8.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
9.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+1 ronde
10.Lando NorrisMcLaren Mercedes+1 ronde
11.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
12.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+1 ronde
13.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
14.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+2 ronden
15.Valtteri BottasMercedes+2 ronden
16.George RussellWilliams Mercedes+2 ronden
17.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+2 ronden
18.Nikita MazepinHaas+3 ronden
19.Mick SchumacherHaasDNF
20.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri HondaDNF



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 7 november 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons