van der Horst

Misano: Soulet en Bentley verrassende winnaars kwalificatierace

Podium Kwalificatierace BGTSC Misano 2016
Podium Kwalificatierace BGTSC Misano 2016
Maxime Soulet en Andy Soucek wonnen vanavond verrassend de kwalificatierace van het openingsweekend van de Sprint Cup. Laurens Vanthoor en Frédéric Vervisch leken nochtans op weg naar de zege nadat de Limburger als leider een gat van vijf seconden kon slaan vóór de verplichte pitstop. Een 'full course yellow' tijdens het pitstop venster zorgde er echter voor dat de #8 Bentley en de #99 Rowe Racing BMW veel minder tijd verloren tijdens hun pitstop en zo de leiding overnamen.
WRT Audi R8 LMS
WRT Audi R8 LMS
De start verliep zonder incidenten, maar wel zonder de McLaren van Craig Dolby, die door een technisch euvel bij de start van de opwarmronde achterbleef op de grid en de pitlane werd ingeduwd. Regenbanden waren op dat moment de beste keuze omdat de piste er nog nat bijlag, de meeste toppers hadden het juiste schoeisel om en konden duidelijk afstand nemen van de auto's op slicks. Alleen de als tweede gestarte Alvaro Parente zakte weg, de kopgroep bestond dan uit Vanthoor, Frijns (#4 WRT Audi), Buhk (#84 HTP Mercedes) en de #333 Rinaldi Racing Ferrari.

Pitstop bij Bentley
Pitstop bij Bentley
Vanthoor koos er voor om snel te pitten, Buhk in de Mercedes volgde hem naar binnen. Bij WRT was men twee seconden sneller klaar en Vervisch reed als virtuele leider weer de baan op. Rommel op de baan en een daarop aansluitende full course yellow zorgde er echter voor dat de Kortrijkzaan nooit de leiding kon overnemen. De #8 Bentley was op slicks vertrokken en bleef langer doorrijden op de droge lijn die aan het ontstaan was. De Britse bolide kon de pitstop door een gelukje onder full course yellow afwerken, een geweldige tijdswinst waardoor Soulet als leider weer naar buiten reed.

ROWE Racing BMW M6 GT3
ROWE Racing BMW M6 GT3
De #99 BMW die ook kon profiteren kwam met nog een kwartier op de klok serieus aandringen maar kon nooit een echte aanval plaatsen. Een tweede 'full course yellow' was even later nodig nadat Alex Buncombe in de Nissan de #2 WRT Audi van Stuart Leonard vrij hard aantikte in de eerste bocht. WRT eindigde desondanks alsnog op het podium: Frédéric Vervisch kon als derde aantikken op een halve minuut, gevolgd door Dries Vanthoor die kort voor het einde de Mercedes van Dominik Baumann nog kon passeren.

Maxime Soulet
Maxime Soulet
Maxime Soulet: "De BMW kwam aandringen maar er was maar één droge lijn, dus ik had niet zoveel schrik om nog ingehaald te worden. We hebben dus de pole voor de hoofdrace van morgen, alles is daarin nog mogelijk."

Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch pakte na Zandvoort vorig jaar vandaag al zijn derde Sprint podium op rij. "Ik vroeg na enkele ronden wat nu eigenlijk mijn achterstand was en men zei me  30 seconden. Dan denk je ok ik neem geen onnodige risico's, temeer omdat de gedubbelden dat maar al te vaak deden. Van eentje kreeg ik zelfs een tik mee. De derde plaats is niet wat we voor ogen hadden gezien onze snelheid maar dat is nu eenmaal autosport."

--- Uitslag Kwalificatierace BGTSC Misano 2016 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Sprint op zaterdag 9 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Misano.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons