van der Horst

Misano: Klinkende zege voor Guelinckx en Longin

Peter Guelinckx en Bert Longin
Peter Guelinckx en Bert Longin
De Italiaanse lucht lijkt Peter Guelinckx en Bert Longin deugd te doen. Na al tijdens de seizoensopener van de Fanatec GT2 European Series in Monza een race op hun naam te hebben geschreven, bleek het duo met de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 ook de snelste in de tweede race in Misano. Vooral de manier waarop die zege werd behaald maakte indruk.
  • Hamofa Performance
Italië en België, daar zijn de afgelopen dagen nogal wat sportkolommen mee gevuld. Niet altijd met succes voor onze landgenoten, behalve dan op autosportvlak. In Misano lieten Peter Guelinckx en Bert Longin zich opnieuw van hun allerbeste kant zien.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Het begon al in de kwalificaties, waar Bert Longin naar de pole reed voor de tweede race van het weekend. Ook in de eerste wedstrijd van 50 minuten, verreden op zaterdagochtend, leek alles naar behoren te lopen. Peter Guelinckx bracht de Audi R8 LMS GT2 als tweede naar de verplichte pitstop, maar een inschattingsfout bij die wissel zorgde er voor dat Longin met een aanzienlijke achterstand de baan op moest. Toch wist het duo nog beslag te leggen op een derde plaats. Het gevoel dat er meer had ingezeten was echter niet ver weg. Gelukkig kon tijdens de tweede race, verreden bij ondergaande zon op zaterdagavond, alles worden rechtgezet.

“Ik moet toegeven, na de eerste race waren we met zijn allen wat aangeslagen”, stelt Bert Longin. “Daarom vertrokken we met het mes tussen de tanden. Ik kon mijn pole verzilveren, maar kampioenschapsleider Fjördbach bleef me op de hielen zitten. Na rondenlang mijn eerste plaats te hebben verdedigd, moest ik hem uiteindelijk laten gaan.”

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Niets verloren, want nadat beide kemphanen het stuur hadden doorgegeven aan hun respectieve teammaats was het verschil nog altijd maar een dikke vier seconden. “Vanaf ik de pitstraat uitreed kreeg ik van Anthony (Kumpen, team manager, red.) te horen dat ik moest pushen”, doet Peter Guelinckx het verhaal. “Ik wist dat ik sneller kon dan Mark Patterson in de leidende Audi. Ik ben keihard blijven aanvallen om de kloof te dichten.”

Peter Guelinckx en Bert Longin
Peter Guelinckx en Bert Longin
Eens Guelinckx in het spoor van de Amerikaan zat, had hij niet veel tijd nodig om de leiding over te nemen. Met een magistraal inhaalmanoeuvre aan de buitenkant van bocht 8 ging hij Patterson voorbij. “Op het moment zelf heb ik een luide schreeuw gelaten”, glundert Guelinckx nog na. “Maar al snel besefte ik dat de race nog verre van afgelopen was. Nu kwam het er op aan om geen fouten te maken, daarom heb ik mijn tempo ietsje geminderd." Uiteindelijk kwam Guelinckx met net geen twee seconden voorsprong als winnaar over de streep. “Een fantastische prestatie”, stelt ook Longin. “Zeker als je weet dat Peter amper 18 maanden race-ervaring heeft.”

“Na de eerste race heb ik van Bert nog wat ‘tips ‘n’ tricks’ meegekregen, en die hebben hun vruchten afgeworpen”, voegde Guelinckx daar nog aan toe.

De volgende meeting van de Fanatec GT2 European Series wordt over enkele weken in Spa-Francorchamps afgewerkt. “Daar moeten we beide races winnen”, klinkt het in koor bij Guelinckx en Longin, samen tweede in de tussenstand, “Niet omdat het Spa is, maar ook en vooral om onze titelkansen kracht bij te zetten.”

Racemail Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Sports Club op zondag 4 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Misano.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons