van der Horst

Misano: Mitch Evans verslaat Jean-Éric Vergne voor pole

Mitch Evans
Mitch Evans
Zoals gewoonlijk brengen de kwalificaties in de Formule E het nodige drama mee en dat was in Misano niet anders. Alles leek er op dat Jean-Éric Vergne (DS Penske) met twee vingers in de neus richting pole ging, maar dat was buiten Mitch Evans (Jaguar) gerekend, die de Fransman alsnog versloeg in de finale van de duels. Anderen kenden dan weer minder geluk, zoals Nick Cassidy (Jaguar), Jake Dennis (Andretti) en Stoffel Vandoorne (DS Penske).
Jean-Éric Vergne - DS Penske
Jean-Éric Vergne - DS Penske
In de eerste sessie bleef Vergne doorgaan op zijn elan van tijdens de vrije trainingen. De Fransman zette al snel de beste tijd op de tabellen, die hij op het einde overigens nog lichtjes wist te verbeteren. Achter hem eindigde Pascal Wehrlein (Porsche), Oliver Rowland (Nissan)en Maximilian Günther (Maserati). Opvallend genoeg stonden zij voor de laatste snelle ronde al bovenaan, maar niemand kon het verbeteren. Zelfs Vandoorne niet, die weer een enorm slechte kwalificatieronde kende en straks pas vanaf de negende startrij vertrekt, op een achttiende plek.

Ook in groep B kenden we het nodige drama. Maar niet voor McLaren, dat zowel Jake Hughes als Sam Bird zagen doorstoten naar de duels. Voor Jaguar was er maar halve vreugde, met Evans die als tweede geklasseerd werd. Jaguar had nog de wagen van Cassidy in orde gekregen, maar doorstoten kon de Kiwi niet. Hij eindigde als vijfde en werd net verslagen door Nico Müller (ABT CUPRA). Wie ook een dramatische kwalificatie kende was Jake Dennis. De uittredende kampioen kende een lastige ronde en raakte zelfs de muur in de chicane. Hierdoor zal hij een inhaalrace moeten afwerken startend vanaf een tiende startrij.

Wehrlein kon doorstoten ten nadele van Rowland. De Brit maakte een aantal kapitale foutjes, waar de Duitser ten volle van kon profiteren. Hetzelfde verhaal bij het duel tussen Vergne en Günther, waar de Duitser al vroeg in zijn snelle ronde een fout maakte, waar de Fransman zonder problemen doorkwam en zo kon doorstoten naar de halve finale. De manche tussen Bird en Evans was wel interessanter. Beiden waren aan elkaar gewaagd, maar het was toch de Nieuw-Zeelander die kon doorstoten. Ook de laatste duel werd ééntje om duimen en vingers bij af te likken. Müller was goed, maar er was niets te beginnen tegen Hughes.

In de halve finale waren Wehrlein en Vergne wel aan elkaar gewaagd, maar ook nu was Vergne de sterkste. Wel een verrassing in de andere duel. Hughes, die enorm sterk bezig was, maakte een fout tijdens zijn snelle ronde, waardoor Evans kon doorstoten naar de finale. 

Foto's: Formula EDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Misano 1.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons