van der Horst

Monaco: Nico Rosberg (Mercedes) pakt derde pole op rij

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg heeft in Monaco de pole gegrepen voor de Grote Prijs die morgen in het Prinsdom wordt verreden. Het was reeds de derde pole op rij voor de Duitser, de vierde op rij zelfs voor werkgever Mercedes, maar veruit de belangrijkste van het seizoen op een circuit waar het bijzonder moeilijk inhalen is. Mercedes neemt bovendien alweer een monopolie op de eerste startrij, want ook Lewis Hamilton zette helemaal op het einde van Q3 een snelle tijd op de tabellen. Nochtans leek het met nog enkele minuten op de klok dat de beide Red Bull's van Vettel en Webber met de beste plaatsen zouden gaan lopen; zij moeten echter genoegen nemen met startplaatsen drie en vier.
Hamilton - Rosberg - Vettel
Hamilton - Rosberg - Vettel
Het eerste deel van de kwalificatie begon nog in regenachtige omstandigheden en intermediates waren gedurende de eerste twintig minuten de enige logische keuze. Een sessie waaraan Felipe Massa niet eens kon deelnemen door een ongeval in de vrije training 's morgens waarbij hij zijn Ferrari zwaar beschadigde. Jules Bianchi verging het niet veel beter; bij het oprijden van de heuvel in zijn eerste rondje moest hij zijn Marussia met rokende motor acherlaten. Ook Paul di Resta in de Force India slaagde er verrassend genoeg niet om zich te plaatsen voor Q2. Dit alles zorgde er wel voor dat onze Noorderbuur Giedo van der Garde voor het eerst in zijn Caterham mocht blijven zitten om deel te nemen aan het volgende kwalificatiedeel.

Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
In Q2 konden de supersoft banden van Pirelli worden bovengehaald omdat de ideale lijn intussen grotendeels was opgedroogd. Het grootste slachtoffer van dat tweede kwalificatiegedeelte was Romain Grosjean die zich helemaal op het einde van Q1 nog ternauwernood kon plaatsen na noodreparaties aan zijn Lotus. Hij was namelijk één van de slachtoffers van Sainte-Dévote in de vrije training 's morgens, nadat hij op donderdag op diezelfde plaats ook al eens in de vangrail was beland.

In Q3 bleef iedereen op slicks en eens te meer haalde Mercedes de bovenhand. Een meer dan verdiende pole voor Rosberg, die ook al in alle vrije trainingen de snelste was. De vraag die iedereen zich echter in de paddock stelt, kan Mercedes de dominantie die het in de kwalificatie tentoon spreidt deze maal omzetten in een zege?

Uitslag kwalificatie Grote Prijs van Monaco F1 2013

1. Nico Rosberg - Mercedes - 1m13.876s
2. Lewis Hamilton - Mercedes  + 0.091s
3. Sebastian Vettel - Red Bull-Renault  + 0.104s
4. Mark Webber - Red Bull-Renault  + 0.305s
5. Kimi Raikkonen - Lotus-Renault  + 0.946s
6. Fernando Alonso - Ferrari  + 0.948s
7. Sergio Perez - McLaren-Mercedes  + 1.262s
8. Adrian Sutil - Force India-Mercedes  + 1.507s
9. Jenson Button - McLaren-Mercedes  + 1.771s
10. Jean-Eric Vergne - Toro Rosso-Ferrari  + 1.827s
11. Nico Hulkenberg - Sauber-Ferrari  + 2.343s
12. Daniel Ricciardo - Toro Rosso-Ferrari  + 2.356s
13. Romain Grosjean - Lotus-Renault  + 2.615s
14. Valtteri Bottas - Williams-Renault  + 3.089s
15. Giedo van der Garde - Caterham-Renault  + 3.420s
16. Pastor Maldonado - Williams-Renault  + 5.700s 
17. Paul di Resta - Force India-Mercedes  + 2.870s
18. Charles Pic - Caterham-Renault  + 3.181s
19. Esteban Gutierrez - Sauber-Ferrari  + 3.465s
20. Max Chilton - Marussia-Cosworth  + 3.851s
21. Jules Bianchi - Marussia-Cosworth - geen tijd
22. Felipe Massa - Ferrari - geen tijd

Foto's: Racing International Photography



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons