van der Horst

Monaco: Rosberg zegeviert na incidentrijke race

Vettel - Rosberg - Webber
Vettel - Rosberg - Webber
Mercedes heeft na vier opeenvolgende poles eindelijk de eerste zege te pakken: Nico Rosberg liet beide Red Bull's achter zich in een race waarin de safety car tweemaal moest tussenkomen en die zelfs even moest worden stilgelegd door middel van de rode vlag. De eerste interventie van de safety car, na een crash van Felipe Massa in de Ferrari, verhinderde een eventuele dubbelslag van Mercedes dat zich verplicht zag beide wagens tegelijk binnen te roepen voor nieuw rubber.
  • Hamofa Performance
Nico Rosberg - Mercedes AMG
Nico Rosberg - Mercedes AMG
De start van de wedstrijd verliep vooraan vlekkeloos: de Mercedessen van Rosberg en Hamilton namen de leiding voor de beide Red Bull's van Vettel en Webber. Merkwaardig genoeg waren het na een kleine dertig ronden niet de beide Mercedes-wagens die als eerste hun supersoft-banden kwamen omruilen voor de softe compound. Een beslissing die vooral voor Lewis Hamilton slecht zou aflopen toen Felipe Massa op dezelfde wijze als zaterdagmorgen de muur inging bij het aanremmen voor Sainte-Dévote. De Braziliaan werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht maar had dit in de vooravond alweer verlaten. Bij het buitenkomen van de safety car hadden de troepen van Ross Brawn geen andere keuze dan beide wagens in dezelfde ronde van nieuw rubber te voorzien. Rosberg kon nog nipt bij het buitenrijden uit de pitstraat de leiding vasthouden maar Hamilton viel terug achter de beide Red Bull's.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Het circuit van Monaco is traditioneel nooit echt een bandenvreter geweest en de meeste teams leken op dat moment genoeg te hebben aan één enkele pitstop. Totdat iets over halfweg de wedstrijd ineens werd stilgelegd na een zware crash van Pastor Maldonado, die door een onoplettende Max Chilton in de Marussia onvrijwillig tegen de vangrail werd gekatapulteerd.

Mark Webber - Red Bull Renault
Mark Webber - Red Bull Renault
Behalve Kimi Räikkönen koos iedereen vervolgens bij de herstart opnieuw voor de supersoft banden. Bij die herstart moest Alonso zijn zesde plaats afstaan aan Sergio Perez in de McLaren nadat hij ter verdediging eerder in de wedstrijd de chicane minimaal had afgesneden. Perez zelf had in de eerste ronde ook al zijn plaats moeten teruggeven aan Button nadat hij zelf de chicane had afgesneden om zijn teammaat te passeren. Sergio Perez leek naar het einde toe op weg naar een mooie zesde plaats maar was in alweer diezelfde chicane te ambitieus om de vijfde stek van Räikkönen over te nemen: hij dook in een opening die niet breed genoeg was en beide wagens moesten de pits opzoeken voor reparaties. De Fin kon nog wel het laatste puntje van de tiende plaats uit de brand slepen.

Nico Rosberg wint in Monaco,30 jaar na vader Keke
Nico Rosberg wint in Monaco,30 jaar na vader Keke
Noteren we ook nog dat Romain Grosjean in de slechte gewoontes van vorig seizoen leek te hervallen toen hij bij het aanremmen van de chicane achterop de Toro Rosso van Ricciardo knalde en zo een tweede interventie van de safety car veroorzaakte. Een actie die hem voor de volgende wedstrijd in Canada een terugzetting van tien plaatsen op de grid kost.


Uitslag GP van Monaco 2013

1. Nico Rosberg - Mercedes - 78 ronden in 2hr 17m 52.056s
2. Sebastian Vettel - Red Bull-Renault +00m03.8s
3. Mark Webber - Red Bull-Renault +00m06.3s
4. Lewis Hamilton - Mercedes +00m13.8s
5. Adrian Sutil - Force India-Mercedes +00m21.4s
6. Jenson Button - McLaren-Mercedes +00m23.1s
7. Fernando Alonso - Ferrari +00m26.7s
8. Jean-Eric Vergne - Toro Rosso-Ferrari +00m27.2s
9. Paul di Resta - Force India-Mercedes +00m27.6s
10. Kimi Raikkonen - Lotus-Renault +00m36.5s
11. Nico Hulkenberg - Sauber-Ferrari +00m42.5s
12. Valtteri Bottas - Williams-Renault +00m42.6s
13. Esteban Gutierrez - Sauber-Ferrari +00m43.2s
14. Max Chilton - Marussia-Cosworth +00m49.8s
15. Giedo van der Garde - Caterham-Renault +01m02.5s

Opg. Sergio Perez - McLaren-Mercedes 
Opg. Romain Grosjean - Lotus-Renault 
Opg. Daniel Ricciardo - Toro Rosso-Ferrari 
Opg. Jules Bianchi - Marussia-Cosworth 
Opg. Pastor Maldonado - Williams-Renault 
Opg. Felipe Massa - Ferrari 
Opg. Charles Pic - Caterham-Renault 

Top 6 in het WK na 6 wedstrijden
1. Vettel - 107 punten
2. Räikkönen - 86 punten
3. Alonso - 78 punten
4. Hamilton - 62 punten
5. Webber - 57 punten
6. Rosberg - 47 punten

Foto's: Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Formule 1 op zondag 26 mei 2013.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons