van der Horst

Monaco: Pascal Wehrlein verslaat Stoffel Vandoorne voor de pole

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Pascal Wehrlein heeft de polepositie veroverd voor de Monaco E-Prix. Hoewel de Duitser niet de snelste was in de groepsfase van de kwalificaties, wist hij zowel Maximilian Günther (Maserati MSG) als Mitch Evans (Jaguar) te verslagen om zo de finale te bereiken. In die finale stond hij tegenover Stoffel Vandoorne (DS Penske), die een sterke groepsfase en kwartfinale had gereden. Hoewel de Belg in de halve finale wat geluk had, kon hij in de finale geen vuist maken tegen Wehrlein. Zo krijgen we dezelfde eerste startrij als in São Paulo, terwijl enkele prominente namen in het kampioenschap een inhaalrace zullen moeten uitvoeren.
  • Dreamdrive
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
Mitch Evans - Jaguar TCS Racing
In de eerste kwalificatiegroep was Mitch Evans onklopbaar, zoals verwacht. De Nieuw-Zeelander was indrukwekkend en hield Pascal Wehrlein, Maximilian Günther en António Félix da Costa (Porsche) achter zich. Opvallend was echter dat hoewel veel rijders hun tijden konden verbeteren, ze niet in de buurt kwamen van de top vier. Zoals Oliver Rowland (Nissan), die een inhaalrace zal moeten maken nadat hij slechts als negende eindigde.

Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
In Groep B was het DS Penske en Jaguar-aangedreven bolides boven. Stoffel Vandoorne zette een zeer snelle tijd neer in het slot van de kwalificaties, voor Nick Cassidy (Jaguar), Sébastien Buemi (Envision Racing) en teamgenoot Jean-Éric Vergne. Onder diegenen die de boot misten, bevonden zich enkele grote namen. Jake Hughes (McLaren), vorig jaar de pole-positionhouder in Monaco, eindigde als achtste, voor kampioenschapsleider Jake Dennis (Andretti). Hij zal straks samen met Rowland een stevige inhaalrace moeten afwerken.

In de kwartfinales domineerde Wehrlein zijn duel tegen Günther, terwijl Evans met een groot verschil da Costa versloeg. Het duel tussen Cassidy en Buemi was spannender, maar uiteindelijk haalde Cassidy het. Bij het teamduel van DS Penske versloeg Vandoorne Vergne, hoewel hij in de laatste sectoren wat tijd verloor.

Tijdens de halve finales zagen we een verrassend einde voor Evans. De Jaguar-coureur, al langzamer dan Wehrlein, sneed de Nouvelle Chicane af en zal pas als vierde starten. In de tweede halve finale leek Cassidy de overhand te hebben na een fout van Vandoorne in Sainte-Devote, maar de Belg kende geluk toen Cassidy zelf een fout maakte bij het aansnijden van de zwembad-chicane en meer dan vier tienden verloor aan het einde.

Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
In de herhaling van de finale van São Paulo tussen Wehrlein en Vandoorne kon onze landgenoot geen vuist maken tegen de Duitser. Wehrlein was snel door de straten van Monaco en zette Vandoorne op meer dan vier tienden. Dit betekent dat Porsche voor het eerst sinds 1986 een poleposition behaalt in Monaco, toen het nog motoren leverde aan McLaren in de Formule 1. Voor Wehrlein zijn dit belangrijke punten, terwijl het ook een opsteker is voor Vandoorne, die voor de tweede keer dit jaar vanaf de eerste startrij mag vertrekken. Of hij ditmaal een goed resultaat kan behalen, zullen we straks weten om 15:03 uur.

Foto's: Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 27 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons