van der Horst

Monaco: Stoffel Vandoorne wint de E-Prix

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Na de overwinning net te missen in Riyadh en Rome, lukte het eindelijk voor Stoffel Vandoorne in Monaco. De Rumbekenaar kon profiteren van de problemen bij anderen, maar ook van zowel de enige full course yellow als safety car tijdens deze race. Van dan af controleerde de Mercedes-piloot perfect de race en bleef polesitter Mitch Evans (Jaguar) en Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) voor. Daarbovenop neemt Vandoorne ook de leiding over in het kampioenschap.
  • Dreamdrive
Pascal Wehrlein - Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - Porsche Formula E Team
Bij de start was het Evans die de kop behield voor Pascal Wehrlein (Porsche), Vergne en Vandoorne, maar dat leek nadelig te zijn voor de Nieuw-Zeelander. De Jaguar verspilde meer energie dan de deelnemers achter hem, die zich gewoon in zijn slipstream zetten. De race brak uiteindelijk ook nog eens open met het wapenen van de Aanvalsmodus, waarbij men 1,8 seconden verloor. Vergne was de eerste vooraan die ervoor ging en even van de leiding kon proeven nadat Evans en Wehrlein hetzelfde deden. Wehrlein kon ook even genieten van de leiding, totdat hij plots trager begon te rijden aan de Grand Hotel Hairpin. Een full course yellow was het gevolg en vanaf dat ogenblik werden voor het eerst de kaarten herschud.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Vandoorne kreeg namelijk de leiding nadat Vergne net zijn tweede aanvalsmodus wapende en daarbij terugviel naar een derde plek. Daarenboven kreeg de Rumbekenaar bij de hervatting van de race een mooie voorsprong op Evans, waarop hij direct zijn aanvalsmodus kon wapenen. Al kon hij er ook niet lang van genieten vanwege een safety car omdat André Lotterer (Porsche) in de barrières geduwd werd door Oliver Rowland (Mahindra). Eens de wedstrijd terug op gang kwam, stond er geen maat op onze landgenoot. Hij reed weg van de rest richting zijn eerste overwinning van het seizoen. Tweede werd de teleurgestelde Evans. Vergne, die derde werd was al even teleurgesteld. Robin Frijns (Envision Racing) klom van plaats zeven naar plaats vier, terwijl António Félix da Costa, vertrokken van op plaats tien, de top vijf uiteindelijk vervolledigde.

Podium 2022 Formule E Monaco E-Prix
Podium 2022 Formule E Monaco E-Prix
In de tussenstand doet Vandoorne een goede zaak. Hij neemt niet alleen de overwinning in de race, maar ook de leiding in het klassement. De Rumbekenaar heeft nu zes punten voorsprong op Vergne, terwijl Evans een plaatsje opschuift en op negen punten ligt van onze landgenoot. Bij de teams blijft Mercedes op kop, terwijl DS Techeetah op plaats twee komt. Jaguar zakt een plaatsje terug. Nu is het weer twee weken rust alvorens men weer twee races zal afwerken op 14 en 15 mei in Berlijn.

Foto's: Kurt VanhoenackerDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 30 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons