van der Horst

Monza: Hamilton wint na fout Rosberg

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet in zijn strijd met Nico Rosberg om de wereldtitel. Niet alleen was de Brit sneller, de Duitser maakte onder druk ook een fout waardoor Hamilton zeven punten van zijn achterstand afsnoept. Het was de eerste dubbel voor Mercedes sinds de Grote Prijs van Oostenrijk.
bda5dde722fa3a9463a3a2323bddf72d9b44fb9f.jpg
Bij de start zag het er nochthans niet goed uit voor Hamilton. De Brit had een zwakke start en zakte helemaal terug tot de vierde plaats. Rosberg nam de leiding vóór een uitstekend gestarte Kevin Magnussen en Felipe Massa. Ook Valtteri Bottas kende een slechte start. Sebastian Vettel kwam de eerste ronde als vijfde door. Zoals te verwachten sloeg Rosberg meteen een kloof op de McLaren van Magnussen terwijl Hamilton moeite had om voorbij Massa te komen. In de vijfde ronde passeerde de Braziliaan de Deen met behulp van DRS en Hamilton profiteerde meteen mee. 

Intussen schoot Rosberg een eerste keer rechtdoor in de eerste chicane waardoor Massa en Hamilton dichter kwamen. Niet veel later haalde Hamilton de Williams in en zijn jacht op zijn Mercedes-ploegmakker kon beginnen. De Brit knabbelde elke ronde wat van zijn achterstand op Rosberg af en naderde tot 1,6 seconden. Massa was niet zo gek ver achter maar de overige deelnemers konden niet volgen. Enkele ronden na de enige reeks pitstops van de wedstrijd schoot Rosberg voor een tweede maal rechtdoor in de chicane en Hamilton nam de leiding. Jammer voor de wedstrijd maar misschien niet slecht om de gemoederen wat te bedaren binnen het team. Hamilton bouwde een voorsprong uit en Rosberg had er geen verweer tegen. 

Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Intussen stond de Ferrari van Fernando Alonso aan de kant met technische problemen, nog maar de eerste opgave voor Ferrari dit seizoen vanwege materiaalpech en de eerste opgave voor Alonso in dertig wedstrijden. Felipe Massa reed eenzaam rond naar een mooie derde plaats. Zijn Finse ploegmakker bij Williams daarentegen moest de hele wedstrijd knokken om zijn slechte start én zijn slechte pitstop goed te maken. Dat hij uiteindelijk nog vierde werd toont zijn kunnen en dat van Williams-Mercedes. 

Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Felipe Massa
Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Felipe Massa
Magnussen had net als in Spa een goed weekend maar liet zich, net als in Spa, de kaas van het brood eten. In de strijd om de 4de plaats vededigde de Deen iets te agressief volgens de koersdirectie en hij mocht nog eens langs de pit passeren om vijf seconden te blijven staan. Magnussen werd nog tiende en Jenson Button achtste; teleurstellend voor McLaren na de kwalificatie en de aanvangsfase van de race. Red Bull Racing werd vijfde en zesde met, alweer, Daniel Ricciardo vóór Sebastian Vettel. De overige punten gingen naar de Force India van Sergio Perez (zevende) en Kimi Raikkonen in de Ferrari (negende). 

In de tussenstand om de wereldtitel heeft Rosberg nog 22 punten voorsprong op Hamilton. Bij de constructeurs is Williams-Mercedes voorbij Ferrari in de strijd om de derde plaats. Force India-Mercedes van hun kant zijn McLaren-Mercedes genaderd tot één punt in de strijd om de vijfde plaats.

Foto's: Georges De Coster  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons