van der Horst

Monza: McLaren wint na beklijvend duel met Mercedes

Garage 59 McLaren 650S GT3
Garage 59 McLaren 650S GT3
De openingsmanche van de Blancpain GT Endurance Cup in Monza is veelbelovend voor de rest van het seizoen. De #58 McLaren van Garage 59 won vandaag onverwacht na een sterke beginfase en een spannend duel met de polesitter, de #84 HTP Mercedes. Wolfgang Reip en Maxime Soulet konden daarachter een mooie podiumplaats optekenen voor Bentley, terwijl Frédéric Vervisch en de broers Vanthoor net binnen de top tien finishten.
Mercedes aan de leiding tijdens de beginfase in Monza
Mercedes aan de leiding tijdens de beginfase in Monza
Bij de start behield Dominik Baumann de leiding in de #84 HTP Mercedes, Lucas Ordonez in de #23 Nissan volgde zijn spoor. Na een tiental minuten vormden zij samen met de sterk gestartte #66 Ferrari van Daniel Keilwitz en Andy Soucek in de #8 Bentley een kopgroep die een kloof kon slaan van zo'n tien seconden. Achter hen was het echter de vanop de achtste rij vertrokken McLaren met Rob Bell achter het stuur die de remonte inzette en vlak voor de eerste serie pitstops al op de derde plaats kwam postvatten.

Wolfgang Reip
Wolfgang Reip
De #66 Ferrari verloor tijd tijdens zijn pitstops en met de Am-rijder Steve Parrow achter het stuur kwam de Italiaanse bolide niet meer in het stuk voor. De pitstop van de #84 verliep volgens plan totdat Jazeman Jaafar de piste opreed en de pitbegrenzer even leek te blokkeren. Kostbare seconden gingen verloren, zij moesten uiteindelijk de leiding laten aan de #58 McLaren van Côme Ledogar. Wolfgang Reip kon op zijn beurt al snel de #66 Ferrari passeren en zo de Bentley op podiumkoers houden, de #23 Nissan volgde in zijn spoor.

Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch
Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch
Dries Vanthoor slaagde er tijdens zijn stint in de #1 WRT Audi twee posities te doen winnen tot op de zesde plaats, maar onze jonge landgenoot kwam ook even in aanraking met een achterblijver, de #24 Team Parker Racing Bentley. De Britse bolide kwam daarbij in de grindbak van de Parabolica terecht en het kostte de Audi uiteindelijk een drive through-penalty, die door broer Laurens diende te worden uitgevoerd. De #1 zakte zo weg tot net buiten de top tien, maar Laurens kon tijdens het laatste uur alsnog de negende plaats veiligstellen.

Met 57 auto's op de baan zijn ongelukken niet uit te sluiten
Met 57 auto's op de baan zijn ongelukken niet uit te sluiten
De tweede serie pitstops bracht geen grote veranderingen meer teweeg vooraan het veld; Shane Van Gisbergen ving de laatste stint in de McLaren aan als leider vóór polesitter Maxi Buhk in de #84 Mercedes. De Duitser reed het gaatje dicht en zat op de bumper van zijn rivaal in het laatste halfuur nadat de McLaren rechtdoor ging in de eerste chicane na een aanrijding vlak voor diens neus. In de laatste tien minuten zette Buhk de Mercedes een paar keer naast de McLaren bij het insturen van de eerste chicane, maar kon nooit de aanval doorzetten. Het verschil op de meet bedroeg uiteindelijk minder dan een halve seconde. Maxime Soulet reed de laatste stint in de Bentley en kon het podium veiligstellen, voor teamgenoot Reip al het tweede podium op rij na de seizoensafsluiter op de Nürburgring vorig jaar.

De lekke band op de Ferrari van Vancampenhoudt
De lekke band op de Ferrari van Vancampenhoudt
In Pro-Am was de zege voor de #11 Kessel Racing Ferrari, die de leiding halverwege de wedstrijd overnam van de snel gestartte #66 Black Pearl Racing Ferrari. In de Am Cup leken Stef Vancampenhoudt en Pierre Ehret, ook al in een Ferrari, goed op weg naar de zege. Het team diende echter net over halfweg een extra pitstop in te lassen door een lekke linkerachterband, waardoor de overwinning alsnog naar de #87 AKKA ASP Mercedes ging.

Podium BGTSEC Monza 2016
Podium BGTSEC Monza 2016
Jazeman Jaafar (HTP Mercedes): "Ik had een probleem bij het uitrijden van de pitlane met de begrenzer waardoor de auto ineens afsloeg. Het herstarten kostte me enkele seconden." Zijn teamgenoot Maxi Buhk had daarna één echte kans om in de eindfase alsnog de leiding te pakken, bij het dubbelen van een Lamborghini, maar dat lukte net niet. "Alles bij mekaar zijn we toch tevreden met de tweede plaats, zeker als we naar het kampioenschap kijken", aldus Buhk.

--- Uitslag Blancpain GT Series Endurance Cup Monza 2016 (pdf) ---

Foto's: Racing International Photograhy & Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 24 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons