van der Horst

Monza: Thed Björk verzilvert pole met eerste Volvo-zege in hoofdrace

Thed Björk: eerste Volvo-zege in hoofdrace
Thed Björk: eerste Volvo-zege in hoofdrace
Polesitter Thed Björk won niet onverwacht de hoofdrace in Monza, een primeur voor het Polestar Cyan Racing-team. De Zweed werd bij de start weliswaar verrast door buurman Tiago Monteiro, maar heroverde zijn goed in de Parabolica op het einde van de derde ronde. Net als in de openingsrace eindigden ook Rob Huff en Tiago Monteiro, respectievelijk tweede en derde, andermaal op het podium.
  • De Swert Opticiens
 
Tiago Monteiro v. Thed Björk
Tiago Monteiro v. Thed Björk
Nadat Björk de leiding van Monteiro had overgenomen bouwde hij een kleine kloof op naar de Portugees die bovendien met een opzittende Rob Huff kreeg af te rekenen. De Polestar-rijder zag zijn voorsprong evenwel volledig tenietgedaan toen Tom Chilton, de winnaar van de openingsrace, met een stukke aandrijfstang op de baan stilviel waarna de safety car diende uit te rukken.

Bij de restart bleef alles bij het oude. Björk, oppermachtig, nam opnieuw afstand van Monteiro en Huff die het elkaar nog steeds knap lastig maakten. Het duo werd van nabij gevolgd door Nick Catsburg, de Nederlander  kwam net iets te kort om zich in de strijd om de resterende podiumplaatsen te mengen. Iets verderop leverden Norbert Michelisz en Nestor Girolami de hele race lang slag om plaats vijf. Een gesmaakt duel dat pas in de allerlaatste Parabolica-doortocht en wel voor... 1/1000 seconde in het voordeel van de Argentijn werd beslecht!  Verderop tikte Mehdi Bennani als zevende aan voor Esteban Guerrieri.  Yann Ehrlacher, auteur van een uitstekende start en John Filippi vervolledigden de top tien.

Close racing
Close racing
Met vier verschillende winnaars in evenveel wedstrijden lost het nieuwe seizoen de verwachtingen ten volle in. De Polestar Cyan Racing-falanx deed hier wat van hen werd verwacht - winnen - maar Monteiro's sterke beurt - twee podiumplaatsen op een omloop die het JAS Motorsport-kamp vooraf als de lastigste van het seizoen had bestempeld - laat het beste verhopen voor de spektakelwaarde van de volgende afspraken.

Daarin zal ongetwijfeld ook Rob Huff, bijzonder ongelukkig in Marrakech, opnieuw op de afspraak zijn, temeer nu diens Citroën C-Elysée vanaf de volgende meeting op de Hungaroring wellicht geen of minder succesballast hoeft mee te zeulen.

Winnaar Thed Björk: “Dit was ongetwijfeld één van mijn beste wedstrijden ooit. Ik reed volkomen relaxed en heb er geen ogenblik aan getwijfeld dat ik zou winnen. Het team is superblij, ze hebben prima werk geleverd en we deden precies wat we moesten doen dit weekend".
 
Tiago Monteiro: "Twee podiumplaatsen en mijn puntenvoorsprong op Björk vergroten, is op een omloop als deze verbazingwekkend. Nooit tevoren kwamen we zo sterk voor de dag op een hogesnelheidsomloop. De laatste evolutie is fantastisch en werkt bijzonder motiverend omdat het aantoont dat we thans overal kompetitief kunnen zijn. Na de sterke openingsrace (waarin hij vanuit negende stelling naar P3 oprukte -nvdr) had ik er vertrouwen in de hoofdrace te kunnen winnen. Bij het uitkomen van de Ascari-chicane maakte ik echter een klein foutje waardoor Thed Björk me voorbij kon".

Uitslag Hoofdrace Monza:

1.Thed Björk - Volvo 12 ronden
2.Tiago Monteiro - Honda  +2.174
3.Rob Huff - Citroën +2.779
4.Nick Catsburg - Volvo +3.269
5.Nestor Girolami - Volvo +6.180
6.Norbert Michelisz + 6.181
7.Mehdi Bennani - Citroën +9.582
8.Esteban Guerrieri - Chevrolet +11.522
9.Yann Ehrlacher - Lada +11.877
10.John Filippi - Citroën +12.077
11.Tom Coronel - Chevrolet +12.836
12.Aurélien Panis - Honda +16.637
13.Kevin Gleason - Lada +19.306
14.Daniel Nagy - Honda +6 ronden....

Kampioenschap:
Rijders:

1.Monteiro 85p
2.Björk 72
3.Catsburg 50
4.Michelisz 46
5.Chilton 44
6.Huff 44
7.Guerrieri 39
8.Girolami 39
9.Bennani 33
10.Coronel 16...

Merken:
1.Volvo 198p
2.Honda 186

WTCC Trophy:

1.Huff 27p
2.Chilton 26
3.Guerrieri 25
4.Bennani 24
5.Coronel 19... 

 Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 30 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons