van der Horst

Monza: Lawson en Ferrari verrassen Mercedes

Liam Lawson - Red Bull AF Corse - Ferrari 488 GT3
Liam Lawson - Red Bull AF Corse - Ferrari 488 GT3
Ferrari heeft op eigen bodem een eerste succes veroverd in de DTM. Winnaars van dienst in Monza waren de 19-jarige Nieuw-Zeelander Liam Lawson en het team van AF Corse, dit seizoen uitgerust in de Red Bull-kleuren. Polesitter Vincent Abril (HRT Mercedes) kwam als tweede over de meet, terwijl onze landgenoot Esteban Muth (T3 Motorsport Lamborghini) terugviel buiten de top 10.
  • Dreamdrive
Start race 1 DTM Monza
Start race 1 DTM Monza
Op basis van de kwalificatiesessie leek Mercedes op weg naar een dominante overwinning, maar niets was minder waar. De openingsfase was nog voor de AMG's, die de eerste twee startrijen hadden ingenomen, maar de grote voorsprong over één ronde leek tenietgedaan tijdens de wedstrijd. Vooral Ferrari, maar ook Audi konden het ritme van de leiders volgen.

De beslissing viel tijdens de pitstops, die tijdens eender welk moment in de race van 50 minuten mogen uitgevoerd worden. Liam Lawson (AF Corse Ferrari) kwam iets vroeger binnen dan de leiders, profiteerde van nieuw rubber en kwam comfortabel voor Vincent Abril terecht. De Mercedes-rijder kon niet meer profiteren van zijn nieuwe banden om de kloof te dichten, laat staan een aanval te plaatsen op de latere winnaar.

Kelvin van der Linde - Abt Sportsline - Audi R8 LMS GT3
Kelvin van der Linde - Abt Sportsline - Audi R8 LMS GT3
Mercedes kon wel nog de twee overige podiumplaatsen innemen, met dus Vincent Abril voor de zilveren medaille en teamgenoot Maximilian Götz op de derde podiumtrede. Ferrari nam ook de vierde plaats in dankzij een sterke inhaalrace van Alexander Albon (Alpha Tauri). De Brit uit Thailand eindigde voor Daniel Juncadella (GruppeM Mercedes), maar die wordt mogelijk schuldig bevonden aan een aanrijding met Audi-rijder Nico Müller (Team Rosberg). Kelvin van der Linde (Abt) werd daarom de beste Audi-vertegenwoordiger op de zesde plek.

Onze landgenoot Esteban Muth liet zich, na een prachtige vijfde kwalificatietijd, te gemakkelijk wegzetten in de openingsfase. De Lamborghini-rijder van T3 Motorsport viel meteen terug naar de kelder van de top 10, om uiteindelijk elfde te worden na tijdsverlies in de pitlane.

Morgen begint alles in Monza weer opnieuw, met een kwalificatiesessie van 20 minuten en de tweede race van 50 minuten.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Deutsche Tourenwagen Masters op zaterdag 19 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza DTM.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons