van der Horst

Monza: Nieuwssprokkels in de aanloop naar de seizoensopener

Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Met de eerste wedstrijd van de Blancpain GT Series Endurance Cup voor de deur, vallen er ook heel wat nieuwigheden te rapen in de paddock van SRO's meest populaire kampioenschap. Autosport.be maakte de tocht naar de Autodromo Nazionale di Monza en zoals vanouds bundelden we voor u de meest interessante of markante nieuwsfeiten in een overzicht.
William Van Deyzen - Van der Horst Motorsport Lamborghini Huracán ST EVO
William Van Deyzen - Van der Horst Motorsport Lamborghini Huracán ST EVO
*** De nieuwe Lamborghini Huracan ST EVO maakt dit weekend haar competitiedebuut in Monza in het kader van de eerste manche van de Lamborghini Super Trofeo Europe. De Italiaanse constructeur is al toe aan haar tiende seizoen met de cup, die inmiddels eveneens varianten heeft in de Verenigde Staten en Azië. Ook het strijdwapen is inmiddels al vier maal van gedaante veranderd. Op bijgevoegde afbeelding ziet u de evolutie doorheen de jaren, van de Gallardo naar de Huracán en de respectievelijke EVO-versies.

Barwell Motorsport - Lamborghini Huracán GT3
Barwell Motorsport - Lamborghini Huracán GT3
*** Monza is traditioneel het circuit waar de Super Trofeo-bolides het dichtst in de buurt komen van de GT3's. Tijdens de kwalificaties liet de snelste ST een tijd van 1:47.358 optekenen, terwijl de Reiter Lamborghini R-EX in de Blancpain GT kwalificaties vanmorgen niet verder kwam dan een 1:47.842. Dat betekent een verschil van zo'n halve seconde in het voordeel van de Super Trofeo.

Saintéloc Racing - Audi R8 LMS
Saintéloc Racing - Audi R8 LMS
*** Pirelli komt voor het tweede jaar op rij met een nieuwe band voor de GT3-wagens. Vorig jaar waren vooral de bolides van Lamborghini en Audi gevoelig voor lekke banden, terwijl het Italiaanse rubber ook een impact zou gehad hebben op de balans van de McLaren 650S GT3. De nieuwe P Zero compound kreeg de naam DHD2 mee en zou vooral in medium speed bochten beter zijn. Het rubber werd specifiek ontwikkeld om het de Am-rijders makkelijker te maken om het volledige potentieel van het rubber te kunnen benutten en zo dichter aan te sluiten bij de tijden van de Pro's.

Emil Frey Jaguar Racing - Emil Frey G3 Jaguar
Emil Frey Jaguar Racing - Emil Frey G3 Jaguar
*** Emil Frey Racing heeft dit seizoen haar focus verlegd op de Lexus RC F GT3 en na het moeilijke weekend te Circuit Zolder is er duidelijk nog werk aan de winkel. Het Zwitserse team brengt in de Endurance Cup van de Blancpain GT Series daarnaast nog steeds een exemplaar van de Jaguar G3 aan de start in de Silver Cup voor Alex Fontana, Adrian Zaugg en Mikael Grenier. Helaas betreft het wel het laatste seizoen voor de Jaguar, aangezien de homologatie van de wagen op het einde van het jaar verloopt.

Garage 59 - McLaren 650S GT3
Garage 59 - McLaren 650S GT3
*** De grid van de Blancpain GT Series Endurance Cup is steevast een van de meeste kleurrijke in het autosportlandschap en dat is dit jaar niet anders. Naast de fluo-kleuren op de Porsche's van Manthey Racing en Herberth Motorsport gaat ook Garage 59 voor een opvallende livery, genaamd “Ki’Win” (combinatie van Kiwi en Win), die volgens de designer geïnspireerd is op een studie van olievlekken van sponsor Motul. Link naar alle liveries album.

GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracán GT3
GRT Grasser Racing Team - Lamborghini Huracán GT3
*** Grasser Racing Team kende tot dusver een zeer sterke start van het seizoen 2018. In Zolder won het team race 1, terwijl een mislukte pitstop de troepen van Gottfried Grasser van een tweede overwinning hield op zondag. Ook in de ADAC GT Masters - dat sinds dit jaar ook de BoP van SRO hanteert - nam het team een vliegende start met een overwinning in race 2. In de eerste race werden alle wagens van het Oostenrijkse team echter gediskwalificeerd door een nalatigheid van het team. GRT was namelijk vergeten het (live) telemetriesysteem dat men gebruikt in de Blancpain GT Series uit de wagen te halen na de race in Zolder.

*** Stéphane Ratel is eerder deze week nogmaals vader geworden. De excentrieke Fransman is dit weekend wel op post in Monza voor een eerste troepenschouw.

Paddock-gebouw Grasser Racing Team
Paddock-gebouw Grasser Racing Team
*** De Blancpain GT-paddock oogt ieder jaar steeds professioneler. Teams en constructeurs sparen kosten noch moeite om hun klanten en het publiek te imponeren en gasten zo goed mogelijk te ontvangen. De structuren met twee verdiepingen worden steeds talrijker, net als de constructeurs die van de gelegenheid gebruik maken om hun straatwagens te showen. Ook simulatoren staan her en der opgesteld, met als exponent de sim in de Lamborghini-hospitality die een volledige Huracán-carrosserie kreeg aangemeten.

Oman Racing with TF Sport - Aston Martin V12 Vantage
Oman Racing with TF Sport - Aston Martin V12 Vantage
*** De Oman Racing Aston Martin V12 Vantage GT3 #97 is gisteren zwaar gecrasht in een van de testsessies. De hele voorkant van de wagen raakte zwaar beschadigd, met als gevolg dat de Britse bolide niet meer in actie kwam in de vrije training. De meccano's verrichten echter uitstekend werk, want tijdens de prequalifying sessie in de vooravond zagen we de wit-appelblauwzeegroene Aston Martin terug het asfalt op draaien.
 
*** Er staan dit weekend uiteindelijk 159 rijders, verdeeld over 54 wagens, aan de start van de openingsmanche van de Blancpain GT Series Endurance Cup, waarvan er 35 geklasseerd staan als Platinum. Klik hier voor de finale deelnemerslijst.

Foto's: Vincent Wouters & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Series op zondag 22 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons