van der Horst

Moscow Raceway: Dubbelslag voor Lada: Tarquini wint openingsrace voor Nick Catsburg

Gabriele Tarquini bezorgt Lada eerste WTCC-zege
Gabriele Tarquini bezorgt Lada eerste WTCC-zege
Lada Sport Rosneft kende een eerste hoogtepunt zondagmiddag op een alweer verzopen Moscow Raceway. Net als in de kwalificatie gisteren domineerde de Russisch-Franse équipe in de regen en scoorde een eerste overwinning sinds het met de Vesta in het WTCC aanzette. Gabriele Tarquini stormde vanuit negende stelling op de grid doorheen het hele veld naar een 21ste overwinning. De Italiaan werd op het podium geflankeerd door Nick Ctasburg die als tiende van start was gegaan. Enkel Yvan Muller wist een onverhoopte hattrick voor de Lada-troepen te verhinderen, de Fransman tikte als derde aan voor Hugo Valente, de derde van de Lada-musketiers die als achtste van start was gegaan.
Het was droog toen het veld de pre-grid verliet maar nog tijdens de aanloopronde begon het zacht te regenen, waarop de wedstrijdleiding de startprocedure onderbrak en de wedstrijd tot 'wet race' verklaarde. Enkel de beide Volvo's, Gregoire Demoustier en Ficza opteerden daarop voor regenbanden en doken meteen de pitlane in. Waarop de wedstrijdleiding ook iedereen op de grid toeliet desgewenst voor regenbanden te opteren, wat het hele veld  dan ook deed. De teams kregen voorts vijftien minuten de tijd om naar een regen setup te switchen.

Na een nieuwe formatieronde op een volledig natte baan kreeg het veld eindelijk groen licht voor de openingsrace. Bij de start behield polesitter Monteiro de leiding maar verspeelde die reeds enkele bochten verder aan Yvan Muller. De Honda's hadden het net als gisteren niet naar hun zin op de inmiddels doornatte baan en na de openingsronde kwam Monteiro dan ook pas als vijfde achter Muller, Bennani, Lopez en de reeds knap opgerukte Tarquini door.

De verraderlijk gladde baan leverde voor de toeschouwers een leuk kijkstuk op. In alle gelederen van het peloton noteerden we leuke duels waarbij vooral het gemak opviel waarmee de Lada-rijders aan hun concurrenten voorbij gingen. Nadat Tarquini zich aan Lopez en Bennani had voorbij gewerkt sloot de Italiaan in de vijfde ronde aan bij leider Muller. Lang wist de Fransman niet aan zijn leeftijdsgenoot te weerstaan, waarop Tarquini met sprekend gemak van hem wegreed, een 21ste WTCC-zege tegemoet.

Nick Catsburg deed het zijn leermeester na. Vertrokken vanuit tiende stelling werd de Nederlander halfweg de race reeds in derde stelling achter die zelfde Muller genoteerd nadat hij op zijn beurt aan Lopez en Bennani voorbij was gegaan. Muller bleek een moeilijke klant maar na enkele keren haasje over te hebben gespeeld eigende Catsburg zich toch de tweede plaats achter teamgenoot Tarquini toe.

Hugo Valente had het net iets moeilijker dan zijn Lada-maats maar posteerde zich met nog enkele ronden te gaan toch maar weer in vierde stelling na eveneens o.m. Lopez het nakijken gegeven te hebben. De kloof naar Muller was evenwel te groot voor de lange Fransman die zeven seconden tekort kwam om er een Lada-hattrick van te maken. Die komt er mogelijk in de hoofdrace waarin het trio vanop de eerste drie startplaatsen vertrekt. Het feest in het Lada-kamp kan hoe dan ook nu al niet meer stuk.

Citroën Racing wist  met een derde stek voor Muller en een vijfde plaats voor José Maria Lopez de schade enigszins te beperken. In het Honda-kamp waar zonder succes naar de juiste afstellingen werd gezocht, kon polesitter Tiago Monteiro niet tevreden zijn met een zesde stek, net voor teamgenoot Rob Huff. James Thompson, vijfde op de grid, viel na een zwakke start meteen terug en eindigde achtste voor  de als tweede gestarte Mehdi Bennani; de Marokkaan was net als de overige Citroën-rijders onderweg met een weinig efficiënte C-Elysée.

Norbert Michelisz die net als Tom Coronel een drive through moest uitzitten om zich op de startgrid niet 100% volledig correct te hebben gepositioneerd, eindigde tiende voor John Filippi en Coronel. Geen punten voor Polestar Cyan Racing, voor de Volvo's liep het in de regen voor geen meter. Beiden moesten daarenboven net als Demoustier en Ficza vanuit de pitlane starten nadat ze na de formatieronde de pits waren ingedoken voor regenrubbers. Bizar, gezien ook de deelnemers die op de grid tot stilstand kwamen kort daarop toelating kregen van schoeisel te wisselen.

 "Ik had een goede start, maar bleef er in het eerste deel van de race de zweep opleggen. Toen ik dan Muller voorbij ging had ik gelukkig reeds een grote kloof naar de achtervolgers geslagen. Wat mij vorig jaar met de Honda niet is gelukt, lukte me vandaag wél!" aldus winnaar Tarquini. De Italiaan was begrijpelijk bijzonder blij met deze overwinning nadat hij gisteren in kwalificatie nipt de duimen had moeten leggen voor  'leerling' Nick Catsburg. Dat de Nederlander goed gebruik maakte van de tips die hij zaterdag van zijn 'leermeester' had meegekregen, blijkt uit de uitslag.


Uitslag Openingsrace:

1 Gabriele Tarquini  15 ronden
 2 Nicky Catsburg  +4.782 
 3 Yvan Muller +16.062
 4 Hugo Valente  +23.683 
 5  José-María López + 28.092 
 6  Tiago Monteiro +28.803
 7  Rob Huff  +29.266
 8  James Thompson T +30.164 
 9  Mehdi Bennani T + 35.037
 10 Norbert Michelisz  + 43.985
 11 John Filippi T  +47.000 
 12  Tom Coronel T +51.753
 13  Fredrik Ekblom  + 53.227
 14  Tom Chilton T  +59.620
 16  Grégoire Demoustier T  +1:04.878
 17  Thed Bjork  9r

Kampioenschap:
1.Lopez  221p 2.Bennani  117  3.Muller 109 4.Monteiro 102  5.Catsburg 93...

Foto: FIA WTCC

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 12 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rusland.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons