van der Horst

Moskou: Martin domineert en scoort eerste Belgische DTM-zege!

Maxime Martin wint in Moskou
Maxime Martin wint in Moskou
Maxime Martin schreef zondag in Moskou geschiedenis door op overtuigende wijze als eerste Belg een zege in het DTM binnen te rijven. In pas zijn vijfde wedstrijd knoopte onze landgenoot niet alleen aan met de zege maar haalde die ook nog eens met veel 'panache' binnen. Op zijn zachte rubbers vertrokken behield hij bij de start probleemloos de leiding en reed vervolgens à rato van een halve seconde per ronde weg van de man op de tweede plaats, merkgenoot en ex-kampioen Bruno Spengler.
  • De Swert Opticiens
449307972cc6a1f7cd489715ec4c3c6186518a48.jpg
Net op het moment dat Martin halfweg de race wou binnenkomen voor zijn verplichte bandenwissel viel de Phoenix Audi van Timo Scheider plots met een motorprobleem stil op het lange rechte eind. De beslissing om vervolgens de safety car in te zetten liet een kleine minuut op zich wachten, net genoeg voor Martin en Spengler om de pits in te duiken en standaardrubbers te schoeien. De regel in de DTM luidt immers dat de pitstraat gesloten blijft tijdens een safety car-fase.

Bij de herstart was er meteen een aanvaring tussen de andere Phoenix Audi van regerend kampioen Mike Rockenfeller en merkgenoot Adrien Tambay. Dit incident leidde tot een nieuwe safety car-fase waardoor bij de tweede herstart de meeste wagens nog binnen moesten komen voor hun verplichte pitstop en Martin opnieuw vooraan kon wegrijden. Ook Spengler kon in de eindfase op de harde banden geen vuist maken tegen zijn merkgenoot die andermaal wegreed van de rest van het veld en uiteindelijk op zeer overtuigende wijze zijn eerste overwinning binnenhaalde.

Maxime Martin
Maxime Martin
Timo Glock, die nog net als laatste mee de pits kon induiken vooraleer die bij de eerste safety car-fase werd gesloten, leek op weg om er een volledig BMW-podium van te maken. De ex-Formule 1 piloot zag in de slotronden de Audi van Mattias Ekström in de laatste bocht mooi binnendoor komen waarbij ook kampioenschapsleider Marco Wittmann van het duel profiteerde om de oud-F1-rijder in de volgende bocht buitenom te passeren. Glock leek duidelijk in de problemen want in de laatste ronde kwam ook Nico Müller in de Audi hem nog voorbij, de jonge Zwitser die in de beginfase ook al mooi aansloot bij de kopgroep.

--- Uitslag DTM Moskou 2014 (PDF) ---

Kampioenschapsstand na 5 races

01. Marco Wittmann - BMW Team RMG 70p (2 zeges)      
02. Mattias Ekström - Audi Sport Team Abt Sportsline 50p       
03. Bruno Spengler - BMW Team Schnitzer 41p       
04. Edoardo Mortara - Audi Sport Team Abt 41p      
05. Mike Rockenfeller - Audi Sport Team Phoenix 35p       
06. Maxime Martin - BMW Team RMG 33p (1 zege)      
07. Christian Vietoris - Original-Teile Mercedes AMG 31 (1 zege)      
08. Adrien Tambay - Audi Sport Team Abt 28       
09. Miguel Molina - Audi Sport Team Abt Sportsline 26p      
10. Robert Wickens - FREE MAN´S WORLD Mercedes AMG 25p (1 zege)      
11. Jamie Green - Audi Sport Team Rosberg 24p      
12. Timo Glock - BMW Team MTEK 18p      
13. Augusto Farfus - BMW Team RBM 15p       
14. Pascal Wehrlein - gooix Mercedes AMG 14p     
15. Paul Di Resta - Mercedes AMG 12p      
16. Nico Müller - Audi Sport Team Rosberg 10p      
17. Timo Scheider - Audi Sport Team Phoenix 9p       
18. Martin Tomczyk - BMW Team Schnitzer 8p       
19. Joey Hand - BMW Team RBM 7p       
20. António Félix da Costa - BMW Team MTEK 4p      
21. Gary Paffett - EURONICS Mercedes AMG 4p 

Foto's: DTM, BMW AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 13 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Moscow.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons