van der Horst

Motegi: Yvan Muller looft team spirit van Pechito Lopez

Lopez - Muller: team spirit
Lopez - Muller: team spirit
Er was de sinds lang aangekondigde en vandaag geconcretiseerde derde WTCC-titel van José Maria Lopez. De triplé voor eigen volk van Honda-rijders Michelisz-Huff-Monteiro in de openingsrace. Maar wat wellicht nog het langst zal bijblijven van deze WTCC-meeting in Motegi is het gebaar in de slotfase van de hoofdrace waarbij afscheidnemend kampioen José Maria Lopez bewust een riante voorsprong uit handen gaf om de zege aan teammaat Yvan Muller te schenken.
  • De Swert Opticiens
José Maria Lopez - Citroën Racing
José Maria Lopez - Citroën Racing
 "Het was geen eenvoudige beslissing want het is helemaal niet makkelijk om zomaar een zege uit handen te geven" doet Lopez achteraf zijn verhaal. " Moeilijk ook omdat het een gebaar was dat Yvan verkeerd had kunnen interpreteren, dat ik het uit gebrek aan respect jegens hem deed. Dat was het niet, ik wilde mijn respect tegenover hem tonen omdat hij een grote kampioen is, een prima teammaat met wie ik drie seizoenen lang sportieve duels uitvocht. Ik heb voorheen nog nooit zoiets gedaan. Het was hard want ik wilde winnen en mijn nationale volkslied horen op het podium maar het maakt niet uit. Ik weet ook niet of ik nog wel de gelegenheid krijg om hem op zo'n manier te bedanken. Dit is belangrijker dan een prijs winnen; als piloot beseft Yvan maar al te goed hoe moeilijk het is om aan een overwinning te verzaken en da's mijn manier om hem te bedanken. Vanaf nu is de constructeurstitel ons voornaamste doel en als het kan zal ik Yvan helpen de vice titel te veroveren."

Yvan Muller
Yvan Muller
"Laat me eerst en vooral  Pechito feliciteren met zijn derde titel, hij verdient het omdat hij momenteel de beste rijder in de serie is" aldus Muller die nu net zoveel punten telt als Tiago Monteiro,tweede in de stand. "Maar daarnaast is het ook een grote meneer. Het was een zeer mooi gebaar en voor mij hoeft het niet bij deze ene keer te blijven (lacht)! We hebben het gisteren weliswaar over deze mogelijkheid gehad, omdat de omgekeerde situatie zich ook reeds voordeed, onder meer in Argentinië. Er waren geen teamorders en ik heb het hem uiteraard ook niet gevraagd, want da's niet de manier waarop ik wil winnen. Neen, zijn gebaar was ingegeven uit mutueel respect, gestoeld op ons beider vastberadenheid om Citroën aan overwinningen te helpen. Het is een gebaar dat je maar zelden in motorsport ziet en het getuigt van de team spirit die er binnen het Citroën Racing-team heerst."

Foto's: Citroën Racing, Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 4 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Twin Ring Motegi.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons