van der Horst

Na sneeuw komt… het startschot van de BGDC 2013!

Erik Bruynoghe - Honda Civic Surinx Racing
Erik Bruynoghe - Honda Civic Surinx Racing
Sommigen staan er misschien versteld van, maar de Belgian Gentlemen Driver’s Club (BGDC) 2013 gaat komende zaterdag 16 maart van start op het Circuit van Zolder. Op het menu staan 45 minuten vrije training, 45 minuten kwalificatie en 200 minuten wedstrijd! “Circuit Zolder heeft werkelijk alles in het werk gesteld om de eerste wedstrijd van het seizoen in normale omstandigheden te laten plaatsvinden”, legt Patrick Van Billoen, woordvoerder van de BGDC, uit. “Ze hebben op dinsdag sneeuwgeruimd om de omloop gebruiksklaar te maken op donderdag… (nvdr. De trainingen op donderdag zijn wel afgelast door het aanvriezende smeltwater) We mogen hen dus ten volle vertrouwen, en de werkkrachten van het Limburgse circuit bij voorbaat bedanken omdat ze er alles aan gedaan hebben zodat de gepassioneerde BGDC-rijders het seizoen in ideale omstandigheden kunnen aanvatten komende zaterdag...”
  • LTF
Het wordt stilaan een goede gewoonte in de BGDC: een handvol persoonlijkheden vervoegt de troepen en wil eens proeven van het kampioenschap. Voor de openingswedstrijd het seizoen krijgen we het bezoek van Bert Longin, die zijn zoon Stienes hulp zal bieden om op tempo te komen met de Clio van Herman Servranckx. Verder is ook journalist-piloot Stéphane Lémeret terug van weggeweest aan de zijde van Rudy Thiroux op de Honda #48, José Close, met de onvermijdelijke Lotus van Lino Pecoraro, Erik Bruynoghe, die nogmaals zijn intrinsieke snelheid zal tonen op de Honda Surinx van Ouassini, en tot slot Michaël Schmetz, die een groot deel van het seizoen zal betwisten op de Clio van François Jeukenne. De moeite waard, niet?  

50 toerwagens op de grid in Zolder

Ook al zijn de inschrijvingen nog niet afgesloten, toch kunnen we u nu al zeggen dat een vijftigtal bolides het seizoen zullen openen. En eerlijk gezegd, zoveel toerwagens op één en dezelfde startgrid in Zolder, dat moet al even geleden zijn! Als de baanomstandigheden gunstig zijn, zouden de vele BMW de wedstrijd naar zich toe moeten kunnen trekken, met als voornaamste kanshebbers de Serie 3 van Doms-De Vocht, Heyninck-Van Loo, Zadnikar-Neyens en Franssen-Franssen, allen ingeschreven in de F-klasse van Divisie 1.

Er zijn natuurlijk ook de 325i ClubSport Trophy die het spektakel zullen verzekeren in de buik van het peloton, met de wagens van De Zan-Paul-Ledoux, Donniacuo-Lambregs, De Neef, Valentino-Bendib, Bonnet-Matot (Pedro Bonnet heeft de rallycross geruild voor circuit), misschien Hermans-Convents, aangevuld met twee bemanningen die nog niet vaststaan. De Duitsers, die ook uitkomen in Divisie 3, met onder meer de M3 van Sluys-Petroons, Huybrechts-Bouillon, Navez-Ferraille, Geudens-Verwimp, Koen De Wit (winnaar van de afsluiter in 2012 op datzelfde circuit), Heck-Frère, Spigeleer-Grysouille, Meys-Laureyns-Van Haeren, Hoffeld-Linster-Seebach-Linster, Beyens-Van de Water en Kluyskens-Vandekerckhove-De Landsheere, simpelweg indrukwekkend…

We weten echter ook dat het erg technische asfaltlint van Zolder ook op het lijf geschreven staat van de bolides in de klasse D en D1, voortgestuwd door 2 litermotoren. Meteen denken we aan de VW Golf II van Tony Kevers en Grégory Paisse, referentie in de discipline, die dit jaar het startnummer 1 zal dragen, maar ook de uitstekende  Renault Clio van Divoy-Asnong, Tanghe-Tanghe-Vandenabeel-Vandenabeel, Deger-De Borman-Bouillon, Buffet-Buffet, Van Bael, van der Straten, Jeukenne, Vankeirschbilk-Ryheul, Houten-Van Damme-Debroux, enz. Kleine, maar snelle wagens van het Franse merk die in hun kielzog een mooie groep Mini Cooper S (Lacroix, Licops-Licops, Bylemans-Knopker, enz.) zullen krijgen, net als de meer originele Abarth 500 (Buga), Lotus Exige (Close-Pecoraro), BMW 320i (Geelen-Taks) en Honda Civic (Surinx Racing met Bruynoghe en Ouassini) Bruynoghe was trouwens de laatste winnaar van het seizoen 2012 in de rechtsgestuurde Surinx-Honda.

In de kleinste categorie (D1-Cl.C) verwachten we uiteraard de Honda Civic van Van Damme-Van Billoen-Deridder (een nieuwe auto in… Ferrari-rood), Mascaux-Charlier en Thiroux-Lémeret-Gillion, met last but not least een Suzuki Swift (Franken-Peeters). Om klokslag 13.55u wordt voor het veld voor het eerst dit seizoen BGDC 2013 op gang getrokken, zonder vriestemperaturen en waarom niet onder een prille lentezon. Dromen mag, ook aan de  rand van het kanaal…

Tekst: BGDC press - Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op woensdag 13 maart 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons