van der Horst

New York: Nick Cassidy pakt winst na rode vlag - Stoffel Vandoorne net naast het podium

Nick Cassidy - Envision Racing
Nick Cassidy - Envision Racing
De eerste wedstrijd van de New York E-Prix werd gewonnen door Nick Cassidy, die zo zijn eerste overwinning ooit in de Formule E behaalde, al zal hij deze niet gauw vergeten. De Envision Racing-piloot lag heel de race op kop, totdat de Kiwi op acht minuten van het einde zwaar crashte net als verschillende piloten na hevige regenval. De wedstrijdleiding legde de race stil en liet deze niet meer herstarten. Tweede eindigde Lucas Di Grassi (ROKiT Venturi) en Robin Frijns (Envision Racing) mocht op het laagste podiumtrapje staan. Stoffel Vandoorne (Mercedes) was ook slachtoffer van het weer, maar eindigde toch op een vierde plaats.
Nochtans startte de race niet goed voor de Rumbekenaar. Vandoorne verloor twee plaatsen aan di Grassi en Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) en had op de koop toe radioproblemen. Al was Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) het grootste slachtoffer van de openingsronde. De Fransman geraakte betrokken bij een aanrijding met verschillende piloten en was de pechvogel. Vergne verloor enorm veel tijd en kwam nooit meer in beeld. Vooraan bleef Vandoorne aanklampen bij de top drie en kon zich uiteindelijk nog naar een tweede plaats ophijsen. Alleen op vijftien minuten van het einde verloor hij deze aan di Grassi, waar Frijns op zijn beurt van profiteerde om zich naar de derde plaats te hijsen en zo Vandoorne naar plaats vier te verwijzen.

Ondertussen ontstond er een hevige regenbui bij de haarspeldbocht. Op dat moment besloot Scott Elkins om een full course yellow in te voeren, maar deze kwam helaas te laat, want zowel Cassidy, Di Grassi als Vandoorne gleden zeer hard in de barrières voor bocht zes. Frijns kon wonder boven wonder zonder schade door de bocht geraken, terwijl Edoardo Mortara (ROKiT Venturi) als vijfde eerst in de muur schoof, maar net op tijd kon stoppen en zijn weg verderzetten. Ook Buemi en Pascal Wehrlein (Porsche) geraakten eveneens betrokken bij het ongeval. Gelukkig kwam iedereen er met de schrik van af. Elkins besloot direct om de wedstrijd stil te leggen. Vanaf dan was het afwachten, maar de wedstrijdleiding besloot om de race niet meer verder te zetten. Hierdoor blijft Cassidy winnaar, voor di Grassi en Frijns, terwijl Vandoorne als vierde geklasseerd wordt. Mortara vervolledigde de top vijf.

In de tussenstand zijn het nu vooral Mortara en Vandoorne die weg lopen van de concurrentie. De Zwitser blijft dertien punten voor op onze landgenoot, terwijl Vergne nu al 22 punten achterstaat. Mitch Evans (Jaguar), die als elfde geklasseerd werd, staat op 26 punten. Gezien DS Techeetah geen enkel punt gescoord heeft tijdens deze race - António Félix da Costa moest opgeven met een lekke band - springen ROKiT Venturi en Mercedes over hen. Nu is het af te wachten hoe groot de schade is voor de vijf piloten die betrokken waren bij de aquaplanning crash, gezien zij morgen alles moeten overdoen. De eerste training start om 13 uur.
Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 16 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 1.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons